settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ν’ αγαπάμε αλλήλους;

ΑπάντησηΣτον Ιωάννη 13:34 ο Ιησούς δίδαξε, «Σας δίνω μια καινούρια εντολή: Να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Όπως σας αγάπησα εγώ, έτσι ακριβώς να αγαπάτε κι εσείς ο ένας τον άλλον». Και πρόσθεσε κατόπιν, «Απ’ αυτό θα μάθουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας» (εδάφιο 35). Πώς εφαρμόζουμε αυτήν την εντολή; Τι σημαίνει ν’ αγαπάμε αλλήλους;

Η φράση «ο ένας τον άλλον» στα εδάφια αυτά αναφέρεται στην σχέση μεταξύ τών πιστών. Ένα διακριτικό σημάδι ότι ακολουθούμε τον Χριστό είναι η βαθιά, ειλικρινής αγάπη για τους αδελφούς και τις αδελφές εν Χριστώ. Ο απόστολος Ιωάννης μάς υπενθυμίζει και αλλού το γεγονός αυτό: «Η εντολή που έχουμε από αυτόν είναι τούτη: «Όποιος αγαπάει τον Θεό, να αγαπάει και τον αδελφό του». (Α΄ Ιωάννου 4:21).

Δίνοντας ο Ιησούς την εντολή αυτήν, έκανε κάτι που ο κόσμος δεν είχε γνωρίσει πριν — δημιούργησε ένα σύνολο ανθρώπων που τους χαρακτήριζε ένα στοιχείο: η αγάπη. Υπάρχουν πολλά σύνολα ανθρώπων στον κόσμο που αυτοχαρακτηρίζονται με διάφορους τρόπους: το χρώμα τού δέρματός τους, την ομοιομορφία, τα κοινά ενδιαφέροντα, το σχολείο που πήγαιναν, κ.λπ. Μια ομάδα έχει τατουάζ και τρυπήματα στο σώμα· μια άλλη δεν τρώει κρέας· μια άλλη φοράει φέσια — οι τρόποι που οι άνθρωποι κατηγοριοποιούνται είναι ατέλειωτοι. Η εκκλησία, όμως, είναι μοναδική. Για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία ο Ιησούς δημιούργησε ένα σύνολο ανθρώπων των οποίων το χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η αγάπη. Δεν έχει σημασία το χρώμα τού δέρματος. Η γηγενής γλώσσα δεν μετράει. Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με την διατροφή ή την ομοιομορφία ή την ένδυση αστείων καπέλων. Οι ακόλουθοι τού Χριστού αναγνωρίζονται από την αγάπη που εκδηλώνουν ο ένας προς τον άλλον.

Η αρχέγονη εκκλησία εκδήλωσε αυτόν τον τύπο τής αγάπης για την οποία μίλησε ο Ιησούς. Υπήρχαν Ιουδαίοι στην Ιερουσαλήμ από όλον τον γνωστό κόσμο (Πράξεις 2:9-11). Εκείνοι που σώθηκαν, συναθροίζονταν μαζί και άρχισαν αμέσως να καλύπτουν ο ένας τις ανάγκες τού άλλου: «Κι όλοι οι πιστοί ήταν μαζί, και τα είχαν όλα κοινά. Ακόμη και τα κτήματα που είχαν και τα υπάρχοντά τους τα πουλούσαν, και τις εισπράξεις τις μοίραζαν μεταξύ τους, ανάλογα με την ανάγκη που είχε ο καθένας τους.» (Πράξεις 2:44-45). Επρόκειτο για εκδηλωτική αγάπη και μπορείς να είσαι βέβαιος ότι εντυπωσίασε τους ανθρώπους τής πόλης αυτής.

Τα λόγια τού Ιησού στον Ιωάννη 13:34-35 εγείρουν δύο άλλα ερωτήματα που μένει ν’ απαντηθούν. Πρώτον, πώς αγαπάει ο Ιησούς; Αγαπάει άνευ όρων (Ρωμαίους 5:8), με θυσία (Β΄ Κορινθίους 5:21), με συγχώρηση (Εφεσίους 4:32), και αιωνίως (Ρωμαίους 8:38-39). Ταυτοχρόνως, η αγάπη τού Ιησού είναι άγια —χαρακτηρίζεται από αξεπέραστη ηθική αγνότητα— διότι Αυτός είναι άγιος (Εβραίους 7:26). Το αποκορύφωμα τής εκπληκτικής αγάπης τού Χριστού για μας είναι ο θάνατός Του στον σταυρό, η ταφή και η σωματική Του ανάσταση (Α΄ Ιωάννου 4:9-10). Οι πιστοί καλούμαστε ν’ αγαπάμε ο ένας τον άλλον κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Δεύτερον, πώς λοιπόν μπορεί ο πιστός εν Χριστώ ν’ αγαπάει όπως αγάπησε ο Χριστός; Μέσα στον πιστό εν Χριστώ κατοικεί το Αγιο Πνεύμα (Α΄ Κορινθίους 6:19-20). Με υπακοή στο Αγιο Πνεύμα, διαμέσου τού λόγου τού Θεού, ο πιστός μπορεί ν’ αγαπάει όπως αγαπάει ο Χριστός. Εκδηλώνει αυτήν την άνευ όρων αγάπη που θυσιάζει, συγχωρεί τους αδελφούς-πιστούς, αλλά δεν σταματάει εκεί. Εκδηλώνει, ακόμη, την αγάπη τού Χριστού σε φίλους, στα μέλη τής οικογένειας, στους συνεργάτες, κ.λπ. (Εφεσίους 5:18-6:4, Γαλάτας 5:16, 22-23). Ακόμη και οι εχθροί μας γίνονται αποδέκτες τής αγάπης τού Χριστού (δες Ματθαίος 5:43-48).

Η αγάπη τού Χριστού που εκδηλώνεται διαμέσου του πιστού δεν μοιάζει με την «αγάπη» που προέρχεται από την αμαρτωλή φύση, που μπορεί να είναι εγωιστική, εγωκεντρική, που δεν συγχωρεί και είναι ανειλικρινής. Η Α΄ Κορινθίους 13:4-8 μας δίνει μια θαυμάσια περιγραφή τού πώς εκδηλώνεται η αγάπη τού Χριστού εντός και μέσω τού πιστού που πορεύεται δια του Αγίου Πνεύματος.

Οι άνθρωποι δεν αγαπάμε εκ φυσικού μας με το είδος τής αγάπης που περιγράφεται στην Α΄ Κορινθίους, κεφάλαιο 13. Για ν’ αγαπήσουμε έτσι, πρέπει ν’ αλλάξει η καρδιά μας. Ο άνθρωπος πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι είναι αμαρτωλός ενώπιον τού Θεού και ότι ο Χριστός πέθανε στον σταυρό και αναστήθηκε για να του παράσχει άφεση· πρέπει κατόπιν να πάρει την απόφαση να δεχθεί τον Χριστό ως προσωπικό Του Σωτήρα. Στο σημείο αυτό ο άνθρωπος λαμβάνει άφεση από τον Χριστό και το δώρο τού Θεού, την αιώνια ζωή — στην πραγματικότητα γίνεται μέτοχος τής θείας φύσης (Β΄ Πέτρου 1:4). Γνωρίζει εν Χριστώ ότι ο Θεός τον αγαπάει γνήσια. Η νέα ζωή που λαμβάνει ο πιστός περιλαμβάνει την νέα ικανότητα ν’ αγαπάει όπως αγαπάει ο Χριστός, διότι τώρα ο πιστός έχει μέσα του ζωντανή την αιώνια και άγια αγάπη τού Θεού, την άνευ όρων, που θυσιάζει και συγχωρεί (Ρωμαίους 5:5).

Αγάπη προς αλλήλους σημαίνει ν’ αγαπάμε τους πιστούς αδελφούς μας όπως ο Χριστός αγαπάει εμάς. Εκείνοι που αγαπούν όπως ο Χριστός με την δύναμη τού Αγίου Πνεύματος θα δώσουν μαρτυρία ότι είναι μαθητές τού Ιησού Χριστού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ν’ αγαπάμε αλλήλους;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries