settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ν’ αγαπάς τον Κύριο με όλη την καρδιά, την ψυχή και την δύναμη σου;

Απάντηση


«Άκου, Ισραήλ· ο Κύριος ο Θεός μας είναι ένας Κύριος. Και θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με ολόκληρη την καρδιά σου, και με ολόκληρη την ψυχή σου, και με ολόκληρη τη δύναμή σου.» (Δευτερονόμιο 6:4-5). Η διακήρυξη αυτή είναι γνωστή ως Σέμα, που προέρχεται από την πρώτη λέξη του εδαφίου, «άκου», στην εβραϊκή. Οι σύγχρονοι Ιουδαίοι θεωρούν πως η απαγγελία τής Σέμα πρωί και βράδυ είναι ένα από τα πλέον ιερά καθήκοντα. Ο Ιησούς την χαρακτήρισε ως «μεγάλη εντολή στον νόμο» (Ματθαίος 22:36-37).

Φαίνεται πως είναι αδύνατο να υπακούσεις αυτήν την εντολή. Αυτό συμβαίνει διότι για την φυσική ανθρώπινη κατάσταση αυτό είναι αδύνατο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη τής ανικανότητας τού ανθρώπου να υπακούσει στον Νόμο τού Θεού από αυτήν την εντολή. Κανένας άνθρωπος με ξεπεσμένη φύση δεν μπορεί ν’ αγαπάει τον Θεό με όλη του την καρδιά, την ψυχή και την δύναμη 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Αλλά η ανυπακοή κάθε εντολής τού Θεού είναι αμαρτία. Συνεπώς, ακόμη και χωρίς να λογαριάζουμε τις αμαρτίες που κάνουμε καθημερινά, είμαστε όλοι καταδικασμένοι ένεκα τής ανικανότητάς μας να εκπληρώσουμε αυτήν την μία εντολή. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ιησούς υπενθύμιζε συνεχώς στους Φαρισαίους την αδυναμία τους να τηρήσουν τον λόγο τού Θεού. Επιδίωκε να τους φέρει στο σημείο που θα έβλεπαν την πλήρη πνευματική χρεωκοπία τους και την ανάγκη τους για έναν Σωτήρα. Είναι αδύνατο ν’ αγαπάει κάποιος τον Θεό σε κάποιον βαθμό, χωρίς τον καθαρισμό τών αμαρτιών που προσφέρει ο Σωτήρας και την παρουσία τού Αγίου Πνεύματος που τον ενδυναμώνει και ζει στις καρδιές τών λυτρωμένων.

Αλλά ως χριστιανοί έχουμε καθαριστεί από την αμαρτία και το Πνεύμα κατοικεί μέσα μας. Πώς λοιπόν αρχίζουμε ν’ αγαπάμε τον Θεό όπως οφείλουμε; Όπως ο άνθρωπος στον Μάρκο 9:24 ζήτησε από τον Θεό να τον βοηθήσει στην απιστία του, έτσι κι εμείς μπορούμε να ζητάμε από τον Θεό να μας βοηθάει σε περιοχές που δεν Τον αγαπάμε με όλη μας την καρδιά, την ψυχή, την διάνοια και την δύναμη. Χρειαζόμαστε την δύναμή Του για να πραγματοποιήσουμε το αδύνατο, και ξεκινάμε επιζητώντας και εφαρμόζοντας αυτήν την δύναμη.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αγάπη μας και η αφοσίωση προς τον Θεό αυξάνεται καθώς περνάει ο καιρός. Βεβαίως, οι νέοι στην πίστη έχουν αντιληφθεί πως ο Θεός τούς αγαπάει και πως κι αυτοί Τον αγαπούν. Συμβαίνει όμως ν’ αυξάνει ολοένα και περισσότερο μια βαθιά αγάπη προς τον Θεό μέσω τής μαρτυρίας τής πιστότητας τού Θεού σε συνθήκες αγώνα και δοκιμασίας. Γινόμαστε μάρτυρες, με τον καιρό, του ελέους, της χάρης και της αγάπης Του προς εμάς, όπως επίσης του μίσους Του για την αμαρτία, της αγιότητάς Του και της δικαιοσύνης Του. Δεν μπορούμε ν’ αγαπάμε κάποιον που δεν γνωρίζουμε, έτσι η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η γνώση τού Θεού. Εκείνοι που εκζητούν τον Θεό και την δικαιοσύνη Του, που παίρνουν στα σοβαρά την εντολή να Τον αγαπούν περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι εκείνοι που αναλίσκονται με τα πράγματα τού Θεού. Είναι πρόθυμοι να μελετούν τον λόγο τού Θεού, να προσεύχονται, να υπακούνε και να τιμούν τον Θεό σε όλα τα ζητήματα, πρόθυμοι να ευαγγελίζονται τον Χριστό στους άλλους. Μέσω αυτών των πνευματικών ασκήσεων η αγάπη μας προς τον Θεό αυξάνει και ωριμάζει για την δόξα τού Θεού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ν’ αγαπάς τον Κύριο με όλη την καρδιά, την ψυχή και την δύναμη σου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries