settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει την σωτηρία του;

Απάντηση


Πριν απαντηθεί αυτή η ερώτηση θα πρέπει να καθοριστεί ο όρος «Χριστιανός». «Χριστιανός» δεν είναι κάποιος που είπε μια προσευχή ή περπάτησε σ΄ ένα διάδρομο μιας εκκλησίας ή που μεγάλωσε μέσα σε μια Χριστιανική οικογένεια. Ενώ καθένα από αυτά μπορεί να είναι μέρος του Χριστιανικού βίου, δεν είναι αυτά που «κάνουν» κάποιον Χριστιανό. Χριστιανός είναι κάποιος που με πίστη έχει δεχθεί και εμπιστευτεί πλήρως τον Ιησού Χριστό ως τον μοναδικό Σωτήρα (Κατά Ιωάννη 3:16, Πράξεις 16:31, Προς Εφεσίους 2:8-9).

Έτσι, έχοντας αυτόν τον ορισμό στο μυαλό, μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει την σωτηρία του; Ίσως ο καλύτερος τρόπος να απαντήσετε σ΄ αυτήν την ζωτικής σημασίας ερώτηση είναι να εξετάσετε τι λέει η Αγία Γραφή ότι συμβαίνει με την σωτηρία και να μελετήσετε με τι συνεπάγεται η απώλεια της σωτηρίας. Παρακάτω είναι κάποια παραδείγματα:

Ο Χριστιανός είναι ένα νέο κτίσμα. «Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα• τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια» (Β΄ Κορινθίους 5:17). Το εδάφιο αυτό λέει ότι κάποιος γίνεται ένα τελείως νέο πλάσμα ως αποτέλεσμα ότι είναι «εν Χριστώ». Για να χάσει την σωτηρία του ένας Χριστιανός, η νέα δημιουργία θα έπρεπε να ακυρωθεί και να αντιστραφεί.

Ο Χριστιανός είναι λυτρωμένος. «Ξέροντας ότι δεν λυτρωθήκατε από τη μάταιη πατροπαράδοτη διαγωγή σας με φθαρτά, ασήμι ή χρυσάφι, αλλά με το πολύτιμο αίμα τού Χριστού, ως αμνού χωρίς ψεγάδι και χωρίς κηλίδα» (Α΄ Πέτρου 1:18-19). Η λέξη «λυτρωμένος» δηλώνει ότι έγινε μια εξαγορά, πληρώθηκε ένα τίμημα. Για να χάσει την σωτηρία του ένας Χριστιανός, ο Θεός θα έπρεπε να ανακαλέσει την εξαγορά του που πλήρωσε με το πολύτιμο αίμα του Χριστού.

Ο Χριστιανός είναι δικαιωμένος. «Αφού, λοιπόν, ανακηρυχθήκαμε δίκαιοι με την πίστη, έχουμε ειρήνη με τον Θεό διαμέσου τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (Προς Ρωμαίους 5:1). «Δικαιώνω» σημαίνει «διακηρύσσω κάποιον δίκαιο.» Όσοι δέχονται τον Ιησού ως Σωτήρα «διακηρύσσονται δίκαιοι» από τον Θεό. Για να χάσει την σωτηρία του ένας Χριστιανός, ο Θεός θα έπρεπε να πάρει πίσω τον Λόγο Του και να «αποκηρύξει» ότι είχε προηγουμένως διακηρύξει.

Ο Χριστιανός έχει ως υπόσχεση την αιώνια ζωή. «Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή» (Κατά Ιωάννη 3:16). Η αιώνια ζωή είναι η υπόσχεση για μια αιωνιότητα στο παράδεισο μαζί με τον Θεό. Ο Θεός υποσχέθηκε «Πιστέψτε και θα έχετε αιώνια ζωή.» Για να χάσει την σωτηρία του ένας Χριστιανός, ο Θεός θα έπρεπε να αφαιρέσει την αιώνια ζωή. Εάν έχει δοθεί υπόσχεση σ΄ έναν Χριστιανό ότι θα ζήσει για πάντα, τότε πως μπορεί ο Θεός να αθετήσει αυτήν την υπόσχεση, αφαιρώντας την αιώνια ζωή;

Ο Χριστιανός έχει εγγυημένη δόξα. «Και όσους προόρισε, τούτους και κάλεσε• και όσους κάλεσε, τούτους και δικαίωσε• και όσους δικαίωσε, τούτους και δόξασε» (Προς Ρωμαίους 8:30). Όπως μάθαμε στο προς Ρωμαίους 5:1, η δικαίωση διακηρύσσεται την στιγμή της πίστης. Σύμφωνα με το προς Ρωμαίους 8:30, η δόξα είναι εγγυημένη για όλους όσους ο Θεός δικαιώνει. Η δόξα του Χριστιανού είναι η λήψη ενός τέλειου αναστημένου σώματος στο παράδεισο. Εάν ένας Χριστιανός μπορεί να χάσει την σωτηρία του, τότε το προς Ρωμαίους 8:30 είναι λάθος γιατί ο Θεός δεν μπορεί να εγγυηθεί την δόξα για όλους εκείνους που προόρισε, κάλεσε και δικαίωσε.

Θα μπορούσαμε να μοιραστούμε πολλά περισσότερα παραδείγματα για το τι συμβαίνει με την σωτηρία. Αλλά ακόμα και αυτά τα λίγα μπορούν να καταστήσουν απόλυτα σαφές ότι ένας Χριστιανός δεν μπορεί να χάσει την σωτηρία. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από όσα λέει η Αγία Γραφή ότι μας συμβαίνουν όταν δεχτούμε τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα θα είχαν ακυρωθεί εάν μπορούσε να χαθεί η σωτηρία. Η σωτηρία δεν μπορεί να αναιρεθεί. Ένας Χριστιανός δεν μπορεί να μην είναι μια νέα κτίση. Η λύτρωση δεν μπορεί να ακυρωθεί. Η αιώνια ζωή δεν μπορεί να αφαιρεθεί και να θεωρείται αιώνια. Εάν ένας Χριστιανός μπορεί να χάσει την σωτηρία του, τότε ο Θεός θα πρέπει να πάρει πίσω τον λόγο Του και να αλλάξει γνώμη – δύο πράγματα που η Γραφή μας λέει ότι ο Θεός δεν κάνει ποτέ.

Οι πιο συχνές αντιρρήσεις στην πίστη ότι ο Χριστιανός δεν μπορεί να χάσει την σωτηρία είναι 1) Και γι΄ αυτούς που είναι Χριστιανοί και συνεχίζουν να ζουν μια ανήθικη ζωή; 2) Και γι΄ αυτούς που ήταν Χριστιανοί και αργότερα απέρριψαν την πίστη και αρνήθηκαν τον Χριστό; Το πρόβλημα και με τις δύο αντιρρήσεις είναι η φράση «που είναι Χριστιανοί.» Η Αγία Γραφή δηλώνει ότι ένας αληθινός Χριστιανός δεν θα ζει μια ανήθικη ζωή (Α΄ Ιωάννη 3:6). Η Αγία Γραφή δηλώνει ότι όποιος εγκαταλείπει την πίστη δείχνει ότι δεν ήταν ποτέ πραγματικά Χριστιανός (Α΄ Ιωάννη 2:19). Γι΄ αυτό, καμιά από τις δύο αντιρρήσεις δεν έχει ισχύ. Οι Χριστιανοί δεν ζουν με ανήθικο τρόπο ζωής ούτε απορρίπτουν την πίστη και αρνούνται τον Χριστό. Τέτοιες πράξεις είναι απόδειξη ότι δεν είχαν ποτέ λυτρωθεί.

Όχι, ένας Χριστιανός δεν μπορεί να χάσει την σωτηρία. Τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού (Προς Ρωμαίους 8:38-39). Τίποτα δεν μπορεί να πάρει έναν Χριστιανό από το χέρι του Θεού (Κατά Ιωάννη 10:28-29). Ο Θεός θέλει και είναι ικανός να εγγυηθεί και να διατηρήσει την σωτηρία που μας χάρισε. Προς Ιούδα 24-25 «Σ' αυτόν, όμως, που μπορεί να σας φυλάξει άπταιστους, και να σας στήσει μπροστά στη δόξα του, χωρίς ψεγάδι, με αγαλλίαση, στον μόνο σοφό Θεό, τον Σωτήρα μας, ας είναι δόξα και μεγαλοσύνη, κυριαρχία και εξουσία, και τώρα και σε όλους τούς αιώνες. Αμήν.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει την σωτηρία του;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries