Ερώτηση
Τι σημαίνει να γίνω ζωντανή θυσία;
Απάντηση
Γράφει ο Παύλος στην Ρωμαίους 12:1, «Σας παρακαλώ, λοιπόν, αδελφοί, χάριν των οικτιρμών τού Θεού, να παραστήσετε τα σώματά σας ως θυσία ζωντανή, άγια, ευάρεστη στον Θεό, η οποία είναι η λογική σας λατρεία.». Η νουθεσία τού Παύλου προς τους πιστούς τής Ρώμης ήταν να προσφέρουν τον εαυτό τους θυσία στον Θεό, όχι όπως απαιτούσε ο μωσαϊκός Νόμος την θυσία τών ζώων στον βωμό, αλλά ως μια ζωντανή θυσία. Το λεξικό ορίζει την θυσία ως «οτιδήποτε αφιερώνεται και προσφέρεται στον Θεό». Ως πιστοί, πώς αφιερώνουμε και προσφέρουμε τον εαυτό μας στον Θεό ως μια ζωντανή θυσία;
Υπό την Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός δεχόταν τις θυσίες των ζώων. Αλλά επρόκειτο για μια προεικόνιση τής θυσίας τού Αμνού τού Θεού, του Ιησού Χριστού. Ενεκα της δικής Του απόλυτης, άπαξ γενομένης θυσίας στον σταυρό, οι θυσίες τής Παλαιάς Διαθήκης καταργήθηκαν και δεν ισχύουν πλέον (Εβραίους 9:11-12). Για τους όντες εν Χριστώ δυνάμει τής σώζουσας πίστης, η μόνη αποδεκτή λατρεία είναι να προσφέρουμε πλήρως τον εαυτό μας στον Κύριο. Υπό την εξουσία τού Θεού, το σώμα τού πιστού –που ακόμη δεν έχει απολυτρωθεί- μπορεί και πρέπει να παραδοθεί σ’ Αυτόν ως όργανο δικαιοσύνης (Ρωμαίους 6:12-13, 8:11-13). Με βάση την τέλεια θυσία τού Ιησού για μας, η λατρεία αυτή είναι απλώς «λογική».
Πώς γίνεται πρακτικά η ζωντανή θυσία; Το ακόλουθο εδάφιο (Ρωμαίους 12:2) μάς βοηθάει να το κατανοήσουμε. Είμαστε μια ζωντανή θυσία για τον Θεό όταν δεν συμμορφωνόμαστε με αυτόν τον κόσμο. Ο κόσμος ορίζεται στην Α΄ Ιωάννου 2:15-16 ως η επιθυμία τής σάρκας, η επιθυμία τών οφθαλμών και η αλαζονεία τού βίου. Όλα όσα έχει να προσφέρει ο κόσμος συνοψίζονται σ’ αυτά τα τρία πράγματα. Η επιθυμία τής σάρκας αφορά κάθε τι που απευθύνεται στις ορέξεις μας και περιλαμβάνει υπερβολικές επιθυμίες για φαγητό, ποτό, σεξ και οτιδήποτε άλλο που ικανοποιεί τις φυσικές μας ανάγκες. Η επιθυμία τών οφθαλμών αφορά κυρίως τα υλικά αγαθά. Είναι ο πόθος για οτιδήποτε βλέπουμε που όμως δεν το έχουμε και ζηλοφθονούμε εκείνους που έχουν αυτό που ποθούμε. Η αλαζονεία τού βίου ορίζεται ως κάθε φιλοδοξία που μας κάνει να επαιρόμαστε και μας τοποθετεί στον θρόνο τής ζωής μας.
Πώς μπορούν οι πιστοί να ΜΗΝ συμμορφώνονται με τον κόσμο; Δια της «μεταμόρφωσης που πραγματοποιείται δια της ανακαίνισης τού νου μας». Αυτό γίνεται κυρίως με την δύναμη τού λόγου τού Θεού που μας μεταμορφώνει. Χρειάζεται ν’ ακούσουμε (Ρωμαίους 10:17), να διαβάσουμε (Αποκάλυψη 1:3), να μελετήσουμε (Πράξεις 17:11), ν’ απομνημονεύσουμε (Ψαλμός 119:9-11), και να στοχαστούμε πάνω στις Γραφές (Ψαλμός 1:2-3). Ο λόγος τού Θεού, με τον οποίο το Αγιο Πνεύμα διακονεί στην καρδιά μας, είναι η μόνη δύναμη πάνω στη γη που μπορεί να μας μεταμορφώσει από την κοσμικότητα στην αληθινή πνευματικότητα. Είναι, πραγματικά, ό,τι χρειαζόμαστε για να καταστούμε «… ολοκληρωμένοι, καταρτισμένοι για κάθε αγαθό έργο» (Β΄ Τιμόθεον 3:16). Το αποτέλεσμα είναι ότι «… εξετάζοντας, θα διακρίνουμε ποιο είναι το θέλημα τού Θεού, που είναι καλό, ευάρεστο και τέλειο» (Ρωμαίους 12:2). Είναι θέλημα Θεού για κάθε πιστό να καταστεί θυσία ζωντανή για τον Ιησού Χριστό.
English
Τι σημαίνει να γίνω ζωντανή θυσία;