settings icon
share icon
Ερώτηση

Ζούμε στους έσχατους καιρούς;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή προφητεύει πολλά γεγονότα που θα συμβούν στους έσχατους καιρούς. Τα γεγονότα αυτά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως φυσικά σημάδια, πνευματικά σημάδια, κοινωνιολογικά σημάδια, τεχνολογικά σημάδια και πολιτικά σημάδια. Μπορούμε να δούμε τι λέει η Γραφή για τα σημάδια αυτά, και αν συμβαίνουν στο παρόν αφθόνως, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε, πραγματικά ζούμε στους έσχατους καιρούς.

Στον Λουκά 21:11 αναφέρονται μερικά φυσικά σημάδια που θα συμβούν πριν τον δεύτερο ερχομό τού Χριστού: «Θα γίνουν μεγάλοι σεισμοί κατά τόπους, και πείνες και μεταδοτικές αρρώστιες, και θα υπάρχουν φόβητρα και μεγάλα σημεία από τον ουρανό.» Ενώ δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε κάθε φυσική καταστροφή ως σημάδι των εσχάτων καιρών, μια αύξηση των φυσικών καταστροφών φαίνεται να προετοιμάζει αυτό που επακολουθεί –τις «ωδίνες», όπως τις αποκάλεσε ο Ιησούς (Ματθαίος 24:8).

Η Γραφή αναφέρει τόσο θετικά όσο και αρνητικά πνευματικά σημάδια. Στην Β΄ Τιμόθεον 4:3-4 ανακαλύπτουμε ότι πολλοί άνθρωποι θ’ ακολουθήσουν ψευδείς δασκάλους. Βλέπουμε σήμερα μια αύξηση σε αιρετικές ομάδες, σε απάτη και αποκρυφισμό, με πολλούς να επιλέγουν ν’ ακολουθήσουν την Νέα Εποχή ή τις ειδωλολατρικές θρησκείες. Στην άλλη πλευρά, στον Ιωήλ 2:28-29 προφητεύεται ότι θα συμβεί μεγάλη έκχυση του Αγίου Πνεύματος. Η προφητεία τού Ιωήλ εκπληρώθηκε την ημέρα τής Πεντηκοστής (Πράξεις 2:16), και βλέπουμε έως τώρα τα αποτελέσματα αυτής της έκχυσης σε αναζωπυρώσεις και χριστιανικά κινήματα που οδηγούνται από το Πνεύμα, ως και το κήρυγμα τού ευαγγελίου που γίνεται σε όλον τον κόσμο.

Μαζί με τα σημάδια στον φυσικό και πνευματικό κόσμο, υπάρχουν σημάδια στην κοινωνία. Η αχαλίνωτη ανηθικότητα στην κοινωνία σήμερα αποτελεί ένα σύμπτωμα τής ανταρσίας τού ανθρώπινου γένους ενάντια στον Θεό. Οι εκτρώσεις, η ομοφυλοφιλία, η κατάχρηση ουσιών και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αποτελούν απόδειξη ότι «πονηροί άνθρωποι και γόητες θα προκόψουν προς το χειρότερο» (Β΄ Τιμόθεον 3:13). Ζούμε σήμερα σε μια ηδονιστική και υλιστική κοινωνία. Οι άνθρωποι είναι φίλαυτοι –«επιζητούν να είναι οι νούμερο ένα»- και κάνουν ό,τι φαίνεται σωστό στα μάτια τους. Όλα αυτά, και ακόμη περισσότερα, είναι φανερά ολόγυρά μας κάθε μέρα (δες Β΄ Τιμόθεον 3:1-4).

Η εκπλήρωση μερικών προφητειών τών εσχάτων καιρών φαινόταν αδύνατη μέχρις ότου έκανε την εμφάνισή της η σύγχρονη τεχνολογία. Μερικές κρίσεις τής Αποκάλυψης μπορούν ευκολότερα να κατανοηθούν σε μια πυρηνική εποχή. Στην Αποκάλυψη 13, ο Αντίχριστος φαίνεται να ελέγχει το εμπόριο αναγκάζοντας τους ανθρώπους να λάβουν το χάραγμα τού θηρίου, και με δεδομένη την σημερινή πρόοδο τών υπολογιστών στα μικροκυκλώματα, τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει είναι, πολύ πιθανόν, διαθέσιμα σήμερα. Αλλά και μέσω του Διαδικτύου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, το ευαγγέλιο μπορεί σήμερα να κηρύττεται σε όλον τον κόσμο (Μάρκος 13:10).

Υπάρχουν και πολιτικά σημάδια. Η αποκατάσταση τού λαού Ισραήλ στη χώρα του, το 1948, είναι η μόνη πολύ εντυπωσιακή εκπληρωμένη προφητεία, που αποδεικνύει πως ζούμε στους έσχατους καιρούς. Κανένας δεν θα φανταζόταν κατά την έναρξη τού 20ου αιώνα ότι ο Ισραήλ θα επέστρεφε στη γη του, πολύ περισσότερο ότι θα καταλάμβανε την Ιερουσαλήμ. Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται αναμφίβολα στο κέντρο τής γεωπολιτικής και στέκεται μόνη της απέναντι σε πολλούς εχθρούς· το Ζαχαρίας 12:3 το επιβεβαιώνει: «Την ίδια εποχή θα κάνω την Ιερουσαλήμ βαρύ λιθάρι, ασήκωτο για τα έθνη. Κι όποιοι επιχειρήσουν να το σηκώσουν θα τραυματιστούν βαριά.» Το Ματθαίος 24:6-7 προφήτευσε ότι «θα εγερθεί έθνος ενάντια σε έθνος και βασίλειο ενάντια σε βασίλειο». «Πόλεμοι και φήμες πολέμων» αποτελούν βεβαίως χαρακτηριστικά τού παρόντα αιώνα.

Αυτά είναι μερικά, μόνον, από τα σημάδια που δείχνουν ότι ζούμε στους έσχατους καιρούς. Υπάρχουν πολύ περισσότερα. Ο Θεός μάς έδωσε τις προφητείες αυτές διότι δεν θέλει να χαθεί κανένας, και πάντοτε προειδοποιεί επαρκώς πριν ξεσπάσει η οργή Του (Β΄ Πέτρου 3:9).

Ζούμε στους έσχατους καιρούς; Κανένας δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει ο Χριστός αλλά η Αρπαγή θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Ο Θεός θα αντιμετωπίσει την αμαρτία είτε με χάρη είτε με οργή. Το Ιωάννης 3:36 λέει, «Οποιος πιστεύει στον Υιό, έχει αιώνια ζωή· όποιος, όμως, απειθεί στον Υιό, δεν θα δει ζωή, αλλά η οργή τού Θεού μένει επάνω του.» Εκείνοι που δεν αποδέχονται τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα τους, θα παραμείνουν κάτω από την οργή τού Κυρίου.

Τα καλά νέα είναι πως τώρα δεν είναι πολύ αργά να επιλέξεις την αιώνια ζωή. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποδοχή δια της πίστης τής δωρεάν χάρης τού Θεού. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε για να κερδίσεις την χάρη· ο Ιησούς πλήρωσε για σένα το τίμημα (Ρωμαίους 3:24). Είσαι έτοιμος για τον ερχομό τού Κυρίου ή θα βιώσεις την οργή Του;

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ζούμε στους έσχατους καιρούς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries