settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι οι χριστιανοί ‘μικροί θεοί’;

ΑπάντησηΜερικά θεολογικά συστήματα, όμως ο μορμονισμός, διδάσκουν την αίρεση ότι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν θεοί από μόνοι τους. Ο ρωμαιοκαθολικισμός διδάσκει αυτό που αποκαλεί θέωση τών ανθρώπων: «Ο μονογενής Υιός τού Θεού, θέλοντας να μας κάνει κοινωνούς τής θεότητάς Του, προσέλαβε την φύση μας, ώστε γενόμενος άνθρωπος να μπορεί να κάνει τους ανθρώπους θεούς» (Η Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, Δεύτερη Έκδοση, Μέρος 2, Κεφάλαιο 2, Άρθρο 3, Παράγραφος I, I:460), αν και η σημασία που δίνει η Καθολική Εκκλησία είναι ότι οι πιστοί ενώνονται με τον Χριστό δια της Θείας Ευχαριστίας. Αυτό που έχει ονομαστεί «διαμάχη τού μικρού θεού», έχει την προέλευσή του σε ποιμένες και δασκάλους τού Λόγου τής Πίστης. Η βασική ιδέα πίσω από την διαμάχη αυτήν είναι ότι οι άνθρωποι είναι πραγματικά θεϊκοί, δημιουργημένοι «κατά την εικόνα τού Θεού» (Γένεση 1:27), όχι μόνο επειδή έχουν ψυχή, έχουν εξουσία πάνω στην γη ή ζουν συνάπτοντας σχέσεις με τους άλλους, αλλά όντας της ίδιας «πνευματικής τάξης» με αυτήν του Θεού. Οι βιβλικοί θεολόγοι επικρίνουν την ιδέα αυτήν ως εσφαλμένη, λίαν επιεικώς, και αιρετική στην χειρότερη περίπτωση.

Το κύριο δόγμα τού Λόγου τής Πίστης είναι ότι όταν ζητάμε κάτι από τον Θεό με πίστη, ο Θεός είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει το αίτημά μας. Ως «μικροί θεοί», τα λόγια μας έχουν πολλή δύναμη. Αυτή η ψευδής διδασκαλία ακούγεται από μερικούς ευαγγελιστές στην τηλεόραση, και οι ρίζες της από τον πεντηκοστιανισμό έχουν απλώσει ακόμη περισσότερο στις χαρισματικές εκκλησίες. Το Κίνημα τού Λόγου τής Πίστης έχει αποκτήσει πολλά δημοφιλή παρωνύμια, όπως «πες το και απαίτησε το», «θεολογία τής ευημερίας» και «ευαγγέλιο τής υγείας και του πλούτου».

Η βάση για τον ισχυρισμό «μικροί θεοί» βρίσκεται σε δύο βιβλικές περικοπές. Διαβάζουμε στον Ψαλμό 82:6, «Εγώ είπα: Θεοί είστε εσείς, και όλοι γιοι τού Υψίστου.» Ο Ιησούς αναφέρεται στον ψαλμό αυτόν στο Ιωάννης 10:34, «Δεν είναι γραμμένο μέσα στον νόμο σας, ‘εγώ είπα, είστε θεοί’;» Και οι δύο, όμως, περικοπές περιέχουν εξηγήσεις στα συμφραζόμενα που ξεκάθαρα δεν δείχνουν πως πρόκειται για ανθρώπινη θεότητα. Ο Ψαλμός 82:6 ακολουθείται από την προειδοποίηση, «εσείς, όμως, πεθαίνετε σαν άνθρωποι, και πέφτετε σαν ένας από τους άρχοντες» (εδάφιο 7). Η αναφορά αφορά θνητούς ανθρώπους που εκπροσωπούν την εξουσία τού Θεού στον κόσμο — βασιλιάδες, κριτές και δικαστές.

Ο Ψαλμός 82 αποτελεί μια προειδοποίηση για άδικους ηγέτες που θεωρούν τους εαυτούς τους «θεούς» (Ψαλμός 82:1), οι οποίοι «δεν γνωρίζουν» και «περπατούν στο σκοτάδι» (Ψαλμός 82:5). Ο Ιησούς χρησιμοποίησε την περικοπή αυτήν για ν’ απαντήσει σ’ εκείνους που Τον κατηγόρησαν για βλασφημία. Ο Ιησούς ουσιαστικά ρώτησε γιατί, όταν οι άνθρωποι ηγέτες αποκλήθηκαν θεοί, «εκείνον τον οποίο ο Πατέρας αγίασε και απέστειλε στον κόσμο, εσείς λέτε, ‘Βλασφημείς’, επειδή είπα ότι είμαι Υιός τού Θεού;»

Ο ισχυρισμός περί της θεότητας τών χριστιανών είναι απαράδεκτος, ιδιαιτέρως όταν λάβουμε υπ’ όψιν όλη την Αγία Γραφή. Ο Κύριος είναι ο μόνος Θεός (Ησαΐας 37:16). Ποτέ δεν υπήρξαμε θεοί, δεν είμαστε τώρα θεοί και δεν θα είμαστε ποτέ. Ο Ιησούς ήταν τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος (ένας συνδυασμός που έχει αποκληθεί υποστατική ένωση). Αν δεχθούμε την υπόθεση τών «μικρών θεών», προσάπτουμε τότε ένα είδος μικρότερης θεότητας στον Ιησού· έγινε ένας «μικρός θεός» όπως εμείς. Ο Ιωάννης έγραψε ότι «ο Λόγος έγινε σάρκα και κατοίκησε ανάμεσά μας» (Ιωάννης 1:14), αλλά αυτό δεν δείχνει «μια μικρότερη θεότητα». Ο Ιησούς πήρε ανθρώπινη σάρκα και αίμα για να πεθάνει για τις αμαρτίες μας (Εβραίους 2:14), διατήρησε ωστόσο την πλήρη θέση Του στην Θεότητα. Ο Θεός μάς δημιούργησε με πνεύμα, που όμως δεν έχει θεϊκές ιδιότητες.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι οι χριστιανοί ‘μικροί θεοί’;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries