settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχει κάποιος βιβλικός κατάλογος αμαρτιών;

Απάντηση


Σκεπτόμαστε συχνά πως θα μπορούσε η ζωή μας να γίνει απλή αν είχαμε στην διάθεσή μας έναν κατάλογο με όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Γράφουμε καταλόγους για ψώνια, για εργασίες που πρέπει να κάνουμε, για αυτά που επιθυμούμε, κ.ο.κ. Είμαστε βέβαιοι πως αν ο Θεός θέλει να επιτύχουμε καθώς ζούμε γι’ Αυτόν, θα πρέπει να υπάρχει στην Αγία Γραφή κάποιος κατάλογος με τις αμαρτίες που πρέπει ν’ αποφύγουμε. Όταν διαβάζουμε την Γραφή, βρίσκουμε πραγματικά καταλόγους αμαρτιών αλλά διαπιστώνουμε ότι οι κατάλογοι αυτοί φαίνεται να μην έχουν τέλος.

Από την αρχή κιόλας ο Θεός είπε στον άνθρωπο τι ήταν σωστό και τι κακό. Ο Θεός είπε στον Αδάμ στον Κήπο, «Και ο Κύριος ο Θεός έδωσε προσταγή στον Αδάμ, λέγοντας: Από κάθε δέντρο του παραδείσου θα τρως ελεύθερα, από το δέντρο τής γνώσης τού καλού και του κακού, όμως, δεν θα φας απ’ αυτό· επειδή, την ίδια ημέρα που θα φας απ’ αυτό, θα πεθάνεις οπωσδήποτε.» (Γένεση 2:16-17). Όταν ο λαός Ισραήλ βγήκε από την Αίγυπτο, ο Θεός θέσπισε τον Νόμο Του στο Ορος Σινά γι’ αυτόν. Οι Δέκα Εντολές (Εξοδος 20:1-17) δεν ήταν όλος ο Νόμος αλλά μια σύνοψη όλων όσων ο Θεός τούς είπε. Τα βιβλία τού Λευιτικού και του Δευτερονομίου είναι πλήρως αφιερωμένα στην αποκάλυψη τών νόμων τού Θεού για τους Ισραηλίτες. Οι Ιουδαίοι ραβίνοι λένε ότι υπάρχουν 613 νόμοι στην Τορά (τα βιβλία που έγραψε ο Μωυσής). Από αυτούς, οι 365 ανήκουν στην κατηγορία τού «δεν θα …».

Ας δούμε κάποια παραδείγματα αυτών των αμαρτιών. Από τις Δέκα Εντολές έχουμε ψευδή λατρεία, ειδωλολατρία, κακομεταχείριση τού ονόματος του Θεού, παραβίαση τού Σαββάτου, ατίμωση τών γονέων, φόνο, μοιχεία, κλοπή, ψευδομαρτυρία και πλεονεξία. Στην επί του Ορους Ομιλία (Ματθαίος 5-7), ο Ιησούς ανύψωσε σε νέο επίπεδο κάποιες από αυτές τις ίδιες αμαρτίες. Αναφορικά με τον φόνο, είπε ο Ιησούς, «Εγώ όμως σας λέω πως ακόμα κι όποιος οργίζεται εναντίον τού αδερφού του χωρίς λόγο, πρέπει να καταδικαστεί από το τοπικό δικαστήριο. Κι όποιος πει τον αδερφό του “ρακά”, δηλαδή “ανόητο”, πρέπει να καταδικαστεί από το μεγάλο συνέδριο. Κι όποιος τον πει “μωρέ”, δηλαδή “ηλίθιο”, πρέπει να καταδικαστεί στη φωτιά τής κόλασης.» (Ματθαίος 5:22, ΝΜΒ). Σχετικά με την μοιχεία, είπε ο Ιησούς, «Εγώ όμως σας λέω πως όποιος βλέπει μια γυναίκα με πονηρή επιθυμία, έχει κιόλας διαπράξει μέσα του μοιχεία μ’ αυτήν.» (Ματθαίος 5:28, ΝΜΒ). Διαβάζουμε στην Γαλάτας 5:19-21, «Είναι δε φανερά τα έργα τής σάρκας, τα οποία είναι, μοιχεία, πορνεία, ακαθαρσία, ασέλγεια, ειδωλολατρία, φαρμακεία, έχθρες, φιλονικίες, ζηλοτυπίες, θυμοί, διαπληκτισμοί, διχοστασίες, αιρέσεις, φθόνοι, φόνοι, μέθες, γλεντοκόπια, και τα παρόμοια μ’ αυτά· για τα οποία σας λέω από πριν, όπως και σας είχα προείπει, ότι αυτοί που πράττουν αυτά δεν θα κληρονομήσουν βασιλεία Θεού.». Αυτοί οι σύντομοι κατάλογοι αρκούν για να εργάζονται πάνω σ’ αυτούς οι περισσότεροι άνθρωποι για όλη τους την ζωή. Πλέον των διαφόρων καταλόγων που μπορούμε να βρούμε στις Γραφές, το Α΄ Ιωάννου 5:17 μας λέει πως «κάθε αδικία είναι αμαρτία». Η Αγία Γραφή, όχι μόνον μας λέει πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε, αλλά στην Ιακώβου 4:17 μαθαίνουμε ότι «σ’ αυτόν που ξέρει να κάνει το καλό, και δεν το κάνει, σ’ αυτόν είναι αμαρτία».

Όταν προσπαθούμε να συμπληρώσουμε έναν κατάλογο αμαρτιών, βρισκόμαστε θαμμένοι κάτω από την ενοχή τών δικών μας αποτυχιών διότι ανακαλύπτουμε ότι έχουμε αμαρτήσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έχουμε αντιληφθεί. Οι Γραφές μάς διδάσκουν ότι «όσοι είναι από έργα τού νόμου, είναι κάτω από κατάρα, επειδή είναι γραμμένο, «Επικατάρατος καθένας που δεν εμμένει σε όλα τα γραμμένα μέσα στο βιβλίο τού νόμου, ώστε να τα πράξει». (Γαλάτας 3:10). Ενώ η διακήρυξη αυτή φαίνεται να είναι αυτοκαταστροφική, αποτελεί στην πραγματικότητα την καλύτερη δυνατή αγγελία. Καθώς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τηρήσουμε πλήρως τον Νόμο τού Θεού, πρέπει να υπάρχει μια άλλη απάντηση, και όντως βρίσκεται στο επόμενο εδάφιο: «Ο Χριστός μάς εξαγόρασε από την κατάρα τού νόμου, καθώς έγινε κατάρα για χάρη μας, επειδή είναι γραμμένο, «επικατάρατος καθένας που κρεμιέται επάνω σε ξύλο»· για να έρθει στα έθνη η ευλογία τού Αβραάμ διαμέσου τού Ιησού Χριστού, ώστε να λάβουμε την υπόσχεση τού Πνεύματος διαμέσου τής πίστης.» (Γαλάτας 3:13-14). Ο Νόμος τού Θεού ή ο κατάλογος τών αμαρτιών που συναντάμε στην Γραφή, υπηρετούν ως «παιδαγωγός μας στον Χριστό, για να ανακηρυχθούμε δίκαιοι διαμέσου τής πίστης» (Γαλάτας 3:24).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχει κάποιος βιβλικός κατάλογος αμαρτιών;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries