settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η σημασία των λιονταριών στη Βίβλο;

Απάντηση


Τα λιοντάρια είναι θρυλικά για τη δύναμη, την ομορφιά και την ατρόμητη συμπεριφορά τους. Το λιοντάρι έχει χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των ζώων και ο βασιλιάς της ζούγκλας και, στη Βίβλο, ο Ιησούς αποκαλείται ο λέων του Ιούδα (Αποκάλυψη 5:5). Ο συμβολισμός του λιονταριού διευρύνει την κατανόησή μας για τον μικρό Ιησού στη φάτνη (Λουκάς 2:7) και τον πάσχοντα Σωτήρα στον σταυρό (Ησαΐας 53:7), αποκαλύπτοντας τον Ιησού ως τον κυριεύοντα Βασιλιά των βασιλιάδων, ένα λιοντάρι που βρυχάται και εκδικείται τους εχθρούς Του (Αποκάλυψη 19:16).

Τα λιοντάρια αναφέρονται σε διάφορα συμφραζόμενα στη Γραφή, άλλοτε θετικά για να περιγράψουν τον Θεό (Ωσηέ 11:10) και άλλοτε αρνητικά ως σύμβολο του κακού και της καταστροφής (Παροιμίες 28:15). Ο Πέτρος συγκρίνει τον Σατανά με "λιοντάρι που βρυχάται" και μας προειδοποιεί να προσέχουμε τα σχέδια του εχθρού που θα μας καταστρέψουν (Α΄ Πέτρου 5:8). Ο βρυχηθμός ενός λιονταριού μπορεί να ακουστεί μέχρι και πέντε μίλια μακριά και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όλους όσοι το ακούνε. Τα λιοντάρια βρυχώνται για να εδραιώσουν την επικράτειά τους και να επικοινωνήσουν τη δύναμή τους. Αλλά ένα βρυχηθμός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι απειλητικό αλλά ανίσχυρο, εκτός αν ενδώσουμε στον φόβο και επιτρέψουμε στο λιοντάρι να μας κυριεύσει. Ο εχθρός μας, ο Σατανάς, βρυχάται με τις απειλές, τις αμφιβολίες και τις κατηγορίες του σε μια προσπάθεια να μας τρομοκρατήσει ώστε να τα παρατήσουμε και να μπορέσει να μας νικήσει (Εφεσίους 6:11-16). Αλλά ακόμη και η απειλή του λιονταριού που βρυχάται δεν μπορεί να νικήσει εκείνους που στέκονται σταθεροί με την πανοπλία του Κυρίου (Ρωμαίους 8:37).

Η πιο γνωστή, πιθανώς, αναφορά σε λιοντάρια στη Βίβλο βρίσκεται στην ιστορία του προφήτη Δανιήλ. Αυτός ο ευσεβής άνδρας ρίχτηκε σε ένα λάκκο λιονταριών επειδή αρνήθηκε να υπακούσει στην απαγόρευση της προσευχής που του είχε επιβάλει ο Πέρσης βασιλιάς (Δανιήλ 6:16). Ο λάκκος των λεόντων ήταν σίγουρη καταστροφή για όποιον έριχναν μέσα. Ωστόσο, ο Θεός έδειξε την εξουσία Του ακόμη και πάνω στα πιο ισχυρά θηρία κλείνοντας το στόμα των λιονταριών. Ο Δανιήλ, αντί να υποστεί φρικτό θάνατο, βγήκε σώος από τον λάκκο (Δανιήλ 6:21-22).

Τα λιοντάρια εμφανίζονται στην περιγραφή των χερουβείμ που περιβάλλουν τον θρόνο του Θεού. Ο Ιεζεκιήλ 10:14 λέει: "Και κάθε ένα είχε τέσσερα πρόσωπα· το πρόσωπο του ενός, ήταν πρόσωπο χερούβ· και το πρόσωπο του δευτέρου, πρόσωπο ανθρώπου· και του τρίτου, πρόσωπο λιονταριού· και του τετάρτου, πρόσωπο αετού". Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η παρουσία του προσώπου ενός λιονταριού μπορεί να συμβολίζει την τόλμη και τη δύναμη του χαρακτήρα του Θεού. Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο του λιονταριού αντιπροσωπεύει την κυριαρχία του Θεού επί των άγριων θηρίων.

Το Ησαΐας 11 περιγράφει την επερχόμενη εποχή όταν ο Ιησούς θα βασιλεύει στη Γη. Η ειρήνη και η αρμονία θα κυριαρχούν ακόμη και στο βασίλειο των ζώων. Το εδάφιο 6 δίνει μια εικόνα αυτής της εποχής: "Και ο λύκος θα συγκατοικεί μαζί με το αρνί, και η λεοπάρδαλη θα αναπαύεται μαζί με το κατσικάκι· και το μοσχάρι και το λιονταράκι και τα σιτευτά μαζί, και ένα μικρό παιδί θα τα οδηγεί". Η εικόνα των λιονταριών που ξαπλώνουν ειρηνικά δίπλα σε μωρά μοσχαράκια περιγράφει έναν κόσμο που αποκαθίσταται στην αρχική του κατάσταση. Το Ησαΐας 65:25 συνεχίζει αυτή την ιδέα: "Ο λύκος και το αρνί θα βόσκουν μαζί· και το λιοντάρι θα τρώει άχυρο, όπως το βόδι· το ψωμί, όμως, του φιδιού θα είναι το χώμα" (βλ. Γένεση 1:30). Η απόλυτη ειρήνη έχει εγκαθιδρυθεί όταν τα σαρκοβόρα ζώα δεν σκοτώνουν πλέον για να φάνε και, στη χιλιετή βασιλεία, ο βασιλιάς των θηρίων έχει εξημερωθεί.

Η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί εκατοντάδες μεταφορές και εικόνες για να περιγράψει τον απερίγραπτο Παντοδύναμο Θεό. Τα ζώα και άλλες μορφές της φύσης μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε συγκεκριμένες πτυχές του χαρακτήρα του Θεού. Ο Ιησούς αποκαλείται Αμνός του Θεού (Ιωάννης 1:36) για να καταδείξει την πραότητα και την προθυμία Του να γίνει η θυσία για τις αμαρτίες μας. Αλλά αποκαλείται επίσης το λιοντάρι της φυλής του Ιούδα (Αποκάλυψη 5:5) για να δείξει την απόλυτη εξουσία και δύναμή Του πάνω σε όλη τη Δημιουργία. Μπορεί ένα λιοντάρι να είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας, αλλά το λιοντάρι του Ιούδα είναι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η σημασία των λιονταριών στη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries