settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στον ουρανό;

Απάντηση


Το απόσπασμα της Βίβλου που πλησιάζει περισσότερο την ιδέα για τα διαφορετικά επίπεδα του ουρανού βρίσκεται στην δεύτερη επιστολή προς τους Κορινθίους (12:2): «Γνωρίζω έναν άνθρωπο εν Χριστώ πριν από 14 χρόνια, (είτε μέσα στο σώμα, δεν ξέρω• είτε έξω από το σώμα, δεν ξέρω• ο Θεός ξέρει)• ότι αυτού τού είδους ο άνθρωπος αρπάχτηκε μέχρι τον τρίτο ουρανό». Κάποιοι ερμηνεύουν αυτό το στίχο σαν να σημαίνει πως υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα στον ουρανό, ένα για τους «ύπερ μυημένους χριτιανούς», ένα για τους «απλούς χριστιανούς» και ένα για τους «χριστιανούς που δεν υπηρετούν πιστά το Θεό». Αυτή η αντίληψη δεν βασίζεται στη Βίβλο.

Εδώ ο Παύλος δε λέει πως υπάρχουν τρεις ουρανοί ή τρία διαφορετικά επίπεδα στον ουρανό. Σε πολλές αρχαίες κοινωνίες οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον όρο «ουρανός» για να περιγράψουν διαφορετικές «σφαίρες» - τον ουρανό, το διάστημα και τον πνευματικό ουρανό. Οι όροι γήινος, τελεστιακός και ουράνιος ουρανός αν και δεν είναι βγαλμένοι από την Βίβλο συναντώνται συχνά. Ο Παύλος διηγείται πως ο Θεός άρπαξε τον άνθρωπο στον «ουράνιο ουρανό» μιας και εκεί είναι ο τόπος όπου κατοικεί ο Θεός. Η αντίληψη για τα διαφορετικά επίπεδα του ουρανού μπορεί να έχει έρθει εν μέρει από την «Θεία Κωμωδία» του Δάντη στην οποία ο ποιητής περιγράφει τον ουρανό και την κόλαση σαν εννέα διαφορετικά επίπεδα. Η «Θεία Κωμωδία» όμως είναι λογοτεχνικό δημιούργημα. Η ιδέα για τα διαφορετικά επίπεδα στον ουρανό είναι ξένη για την Αγία Γραφή.

Η Βίβλος δεν μιλάει για διαφορετικά βραβεία στον ουρανό. Ο Ιηούς είπε για τα βραβεία το εξής: «Και δέστε, έρχομαι γρήγορα• και ο μισθός μου είναι μαζί μου, για να αποδώσω σε κάθε έναν όπως θα είναι το έργο του» (Αποκάλυψη 22:12). Ο Ιησούς λέει πως όταν έρθει θα φέρει μαζί Του βραβεία για να τα μοιράσει στους ανθρώπους βάση των πράξεών τους. Αυτό μας δείχνει πως θα υπάρχει χρόνος για βραβεία για τους πιστούς. Στην δεύτερη επιστολή προς τον Τιμόθεο (4:7-8) διαβάζουμε τα λόγια του Παύλου όταν τελειώνει την υπηρεσία του: «Τον αγώνα τον καλό αγωνίστηκα, τον δρόμο τελείωσα, την πίστη διατήρησα• τώρα, πλέον, μου απομένει το στεφάνι τής δικαιοσύνης, το οποίο ο Κύριος θα μου αποδώσει κατά την ημέρα εκείνη, ο δίκαιος κριτής• και όχι μονάχα σε μένα, αλλά και σε όλους όσους επιποθούν την επιφάνειά του».

Μόνο εκείνες οι πράξεις που θα επιβιώσουν από τον καθαρμό της Θείας φωτιάς θα έχουν αιώνια αξία και θα αξίζουν βραβείο. Αυτές οι άξιες πράξεις χαρακτηρίζονται σαν «χρυσάφι, ασήμι, πολύτιμες πέτρες» (1 προς Κορινθίους 3:12) και είναι τα πράγματα που έχουμε κάνει με πίστη στο Χριστό. Οι πράξεις που δεν θα επιβραβευτούν ονομάζονται (στον ίδιο στίχο) «ξύλα, χορτάρι, καλαμιά» και δεν είναι κακές πράξεις αλλά είναι επιφανειακές και δεν έχουν αιώνια αξία. Τα βραβεία θα μοιραστούν από τον «δικαστικό θρόνο του Ιησού» μέρος όπου η ζωή των πιστών θα κριθεί με σκοπό να τους δοθούν βραβεία. Το «Δικαστήριο» των πιστών ποτέ δεν αναφέρει τιμωρίες για αμαρτίες. Ο Ιησούς τιμωρήθηκε για την αμαρτία μας πεθαίνοντας στο σταυρό και ο Θεός είπε για μας: «Επειδή, θα είμαι ελεήμονας στις αδικίες τους, και τις αμαρτίες τους, και τις ανομίες τους δεν θα τις θυμάμαι πλέον» (προς Εβραίους 8:12). Τι δοξασμένη σκέψη! Ο χριστιανός ποτέ δεν πρέπει να φοβάται από τιμωρία αλλά μπορεί να περιμένει την αμοιβή από κορώνες που μπορεί να αποθέσει στα πόδια του Σωτήρα. Εν κατακλείδι δεν υπάρχουν διάφορα επίπεδα ουρανών αλλά υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα επιβράβευσης στον ουρανό.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στον ουρανό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries