settings icon
share icon
Ερώτηση

Τί λέει η Βίβλος για τον νομικισμό;

Απάντηση


Η λέξη "νομιμοποίηση" δεν εμφανίζεται στη Βίβλο. Είναι ένας όρος που οι Χριστιανοί χρησιμοποιούν για να περιγράψουν μια δογματική θέση δίνοντας έμφαση σε ένα σύστημα κανόνων και κανονισμών για την επίτευξη τόσο της σωτηρίας όσο και της πνευματικής ανάπτυξης. Οι νομοθέτες πιστεύουν και απαιτούν μια αυστηρή κυριολεκτική τήρηση των κανόνων και των κανονισμών. Δογματικά, είναι μια θέση που ουσιαστικά αντιτίθεται στη χάρη. Εκείνοι που κατέχουν νομική θέση συχνά αποτυγχάνουν να δουν τον πραγματικό σκοπό του νόμου, ειδικά τον σκοπό του νόμου της Παλαιάς Διαθήκης του Μωυσή, ο οποίος είναι να είμαστε "δάσκαλός μας" ή "δάσκαλος" για να μας φέρει στον Χριστό (Γαλάτες 3:24).

Ακόμη και οι αληθινοί πιστοί μπορεί να είναι νομικιστές. Μας λένε, μάλλον, να είμαστε ευγνώμονες μεταξύ τους: "Αποδεχτείτε αυτόν, του οποίου η πίστη είναι αδύναμη, χωρίς να κρίνει τα επίμαχα ζητήματα" (Ρωμαίους 14: 1). Δυστυχώς, υπάρχουν εκείνοι που αισθάνονται τόσο έντονα για τα μη ουσιαστικά δόγματα ότι θα τρέξουν άλλους έξω από την υποτροφία τους, χωρίς καν να επιτρέψουν την έκφραση μιας άλλης άποψης. Και αυτό είναι και ο νομιμοποιητικός χαρακτήρας. Πολλοί νομικιστές πιστούς σήμερα κάνουν το λάθος να απαιτούν ανεπιφύλακτη προσήλωση στις δικές τους βιβλικές ερμηνείες και ακόμη και στις δικές τους παραδόσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκείνοι που αισθάνονται ότι είναι πνευματικός πρέπει απλά να αποφεύγουν καπνό, αλκοολούχα ποτά, χορό, ταινίες κλπ. Η αλήθεια είναι ότι η αποφυγή αυτών των πραγμάτων δεν αποτελεί εγγύηση πνευματικότητας.

Ο απόστολος Παύλος μας προειδοποιεί για νομιμοποίηση στους Κολοσσαείς 2: 20-23: «Από τη στιγμή που πέθανες με τον Χριστό στις βασικές αρχές αυτού του κόσμου, γιατί, σαν να ανήκετε ακόμα σε αυτόν, υποτάσσετε στους κανόνες του:« Μη χειρίζεστε ! Μην δοκιμάσετε! Μην αγγίζετε!'? Αυτά όλα προορίζονται να χαθούν με τη χρήση, επειδή βασίζονται σε ανθρώπινες εντολές και διδασκαλίες. Τέτοιοι κανονισμοί έχουν πράγματι μια εμφάνιση σοφίας, με την αυτοκαθορισμένη λατρεία τους, την ψευδή ταπεινότητα και την σκληρή μεταχείριση του σώματος, αλλά στερούνται αξίας για να περιορίσουν την αισθησιακή επιείκεια. "Οι νομικοί μπορούν να φαίνονται δίκαιοι και πνευματικοί, αποτυγχάνει να επιτύχει τους σκοπούς του Θεού επειδή είναι μια εξωτερική παράδοση αντί για μια εσωτερική αλλαγή.

Για να αποφύγουμε να πέσουμε στην παγίδα του νομαλισμού, μπορούμε να ξεκινήσουμε κρατώντας γρήγορα τα λόγια του αποστόλου Ιωάννη, "επειδή ο νόμος δόθηκε μέσω του Μωυσή. η χάρη και η αλήθεια ήρθαν μέσω του Ιησού Χριστού "(Ιωάννης 1:17) και θυμόμαστε να είμαστε ευγενικοί, ειδικά στους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Χριστό. "Ποιος είναι εσείς να κρίνετε κάποιον υπάλληλο άλλου; Στο δικό του δάσκαλο τον στέκεται ή πέφτει. Και θα σταθεί, γιατί ο Κύριος είναι σε θέση να τον κάνει να σταθεί "(Ρωμαίους 14: 4). "Εσύ λοιπόν, γιατί κρίνεις τον αδερφό σου; Ή γιατί κοιτάς κάτω τον αδερφό σου; Διότι όλοι θα στέκουμε μπροστά στην κρίσιμη έδρα του Θεού "(Ρωμαίους 14:10).

Μια λέξη της προσοχής είναι απαραίτητη εδώ. Ενώ πρέπει να είμαστε ευγνώμονες ο ένας στον άλλο και ανεκτικοί στη διαφωνία για αμφισβητήσιμα θέματα, δεν μπορούμε να δεχτούμε την αίρεση. Είμαστε προτρεμένοι να αγωνιστούμε για την πίστη που ανατέθηκε για πάντα στους αγίους (Ιούδα 3). Εάν θυμόμαστε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και τις εφαρμόζουμε με αγάπη και έλεος, θα είμαστε ασφαλείς τόσο από τη νομιμότητα όσο και από την αίρεση. «Αγαπητοί φίλοι, δεν πιστεύεις κάθε πνεύμα, αλλά δοκιμάζεις τα πνεύματα για να δεις αν είναι από το Θεό, επειδή πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο» (Α Ιωάννου 4: 1).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να βιώσω χαρά στην χριστιανική μου ζωή»;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries