settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που παίζουν ρόλο για να οδηγήσουμε ένα παιδί σε σώζουσα σχέση με τον Χριστό;

Απάντησηπροσευχή, παράδειγμα και καθοδήγηση ανάλογη με την ηλικία. Οδηγούμε ένα παιδί εφαρμόζοντας επιμελώς και τα τρία αυτά στοιχεία ακόμη πριν τη γέννησή του.

Η σπουδαιότητα της προσευχής στη διαδικασία του ευαγγελισμού των παιδιών δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Από τη στιγμή της σύλληψης, οι γονείς θα πρέπει να επιζητούν τη σοφία του Θεού για τον εαυτό τους και χάρη για το αγέννητο έμβρυο. Ο Θεός έχει υποσχεθεί να δίνει άφθονα σοφία σε όλους που Του ζητούν (Ιακώβου 1:5), που είναι απαραίτητη στους γονείς από κάθε πλευρά, αλλά πουθενά δεν είναι σημαντικότερη από ότι στα πνευματικά ζητήματα. Στην Εφεσίους 2:8-9 μας λέει ότι η σωτηρία πραγματοποιήθηκε με τη χάρη του Θεού που προσφέρεται μέσω του δώρου της πίστης, έτσι οι προσευχές μας για τη σωτηρία των παιδιών μας θα πρέπει να επικεντρώνονται στην εκζήτηση αυτού του δώρου της πίστης γι' αυτά. Θα πρέπει να προσευχόμαστε για το Άγιο Πνεύμα να ελκύσει τα παιδιά μας στον Θεό από μικρή ηλικία και να τα κρατήσει σε μια ζωή πίστης και υπηρεσίας στον Θεό έως ότου σταθούν ασφαλείς στον Ουρανό για όλη την αιωνιότητα (Εφεσίους 1:13-14). Θα πρέπει να προσευχόμαστε ο Θεός να μας ελκύσει στον εαυτό Του και να καταστούμε καλά πρότυπα ρόλων για τα παιδιά μας.

Το παράδειγμά μας ως παιδιά του Θεού αποτελεί το καλύτερο ορατό πρότυπο της σχέσης με τον Χριστό που επιθυμούμε να έχουν τα παιδιά μας. Όταν τα παιδιά μας μάς βλέπουν στα γόνατα καθημερινά, αντιλαμβάνονται ότι η προσευχή είναι μόνιμο τμήμα της ζωής μας. Όταν μας βλέπουν συνεχώς στις Γραφές, στη μελέτη και την περισυλλογή του λόγου του Θεού κατανοούν τη σπουδαιότητα της Γραφής χωρίς να χρειάζεται να πούμε έναν λόγο. Όταν αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο γνωρίζουμε τον λόγο του Θεού αλλά και προσπαθούμε να τον ζήσουμε με πρακτικούς τρόπους καθημερινά, φτάνουν στο σημείο να εννοήσουν τη δύναμη του λόγου σε μια ζωή που βιώνεται στο φως του. Αντιθέτως, αν ένα παιδί βλέπει ότι ο μπαμπάς ή η μαμά εμφανίζει ένα κυριακάτικο «πρόσωπο» το οποίο διαφέρει δραστικά από το πρόσωπο της καθημερινότητας, σύντομα θα εντοπίσουν την υποκρισία. Πολλά παιδιά έχουν απορρίψει την εκκλησία και τον Χριστό ένεκα υποκριτικών προτύπων ρόλων. Με αυτό δεν εννοούμε ότι ο Θεός δεν μπορεί να υπερισχύσει πάνω στα λάθη και τις αποτυχίες μας, αλλά θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να τα ομολογήσουμε στον Θεό, να παραδεχθούμε τις αποτυχίες μας στα παιδιά μας και να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ζήσουμε αυτό που πιστεύουμε.

Η παροχή, περαιτέρω, οδηγίας ανάλογης με την ηλικία του παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για να οδηγήσουμε ένα παιδί στον Χριστό. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδικά βιβλία και πηγές, όπως οι παιδικές Βίβλοι, βιβλία με βιβλικές ιστορίες και μουσική για όλες τις ηλικίες για να διαβάσουν, να τραγουδήσουν και ν' αποστηθίσουν. Η συσχέτιση κάθε πτυχής της ζωής του παιδιού με την πνευματική αλήθεια είναι επίσης ένα σημαντικό τμήμα της πνευματικής εκπαίδευσης. Κάθε φορά που ένα παιδί βλέπει ένα λουλούδι ή ένα ηλιοβασίλεμα ή ένα πουλί, δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να συσχετίσουν την ομορφιά και τον θαυμασμό με τη δημιουργική δύναμη του Θεού (Ψαλμός 19:1-6). Οποτεδήποτε τα παιδιά μας αισθάνονται ασφαλή στην αγάπη μας, έχουμε την ευκαιρία να τους δείξουμε πόσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη του Ουράνιου Πατέρα. Όταν πληγώνονται από άλλους, μπορούμε να τους εξηγήσουμε την πραγματικότητα της αμαρτίας και τη μόνη γιατρειά γι' αυτήν –τον Κύριο Ιησού Χριστό και τη θυσία Του στο σταυρό για μας.

Τέλος, δίνεται μερικές φορές υπέρμετρη σημασία στο να οδηγήσουμε το παιδί να «πει μια προσευχή» ή να έρθει μπροστά στην εκκλησία ως μαρτυρία της απόφασής του να εμπιστευθεί τον Χριστό ως Σωτήρα. Ενώ οι στιγμές αυτές μπορεί να είναι πολύτιμες προς ενδυνάμωση στο μυαλό του παιδιού, στο πότε και πώς ήρθε στον Χριστό, η σωτηρία είναι το έργο του Πνεύματος στην καρδιά. Η αληθής σωτηρία φέρνει ως αποτέλεσμα μια ζωή προοδευτικής μαθητείας και αυτό, επίσης, πρέπει να γίνεται γνωστό.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που παίζουν ρόλο για να οδηγήσουμε ένα παιδί σε σώζουσα σχέση με τον Χριστό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries