settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι ο Ιησούς εκπλήρωσε τον Νόμο και δεν τον κατέλυσε;

Απάντηση


Στην καταγραφή του Ματθαίου που είναι γνωστή ως η επί του Όρους Ομιλία, αναφέρονται αυτά τα λόγια: «Μη νομίσετε πως ήρθα για να καταργήσω το νόμο ή τους προφήτες. Δεν ήρθα για να τα καταργήσω, αλλά για να τα πραγματοποιήσω (ή: για να τα συμπληρώσω). Σας βεβαιώνω πως όσο υπάρχει ο κόσμος, έως τη συντέλειά του, δεν θα πάψει να ισχύει ούτε ένα γιώτα ή μία οξεία από το νόμο.» (Ματθαίος 5:17-18, ΝΜΒ)

Συχνά συζητιέται πως αν ο Ιησούς δεν «κατήργησε» τον Νόμο, τότε πρέπει αυτός να είναι ακόμη δεσμευτικός. Κατά συνέπεια, συστατικά του όπως η ημέρα του Σαββάτου πρέπει ακόμη να ισχύει μαζί , ίσως, με πολλά άλλα στοιχεία του Μωσαϊκού Νόμου. Αυτή η υπόθεση εδράζεται σε παρανόηση των λόγων και του σκοπού της περικοπής. Ο Χριστός δεν υπονοούσε εδώ πως η δεσμευτική φύση του Νόμου του Μωυσή θα παρέμενε για πάντα ενεργής. Μια τέτοια άποψη έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα μαθαίνουμε από τo υπόλοιπο τμήμα της Καινής Διαθήκης (Ρωμαίους 10:4, Γαλάτας 3:23-25, Εφεσίους 2:15).

Ιδιαίτερα σημαντική σ' αυτή τη μελέτη είναι η λέξη «καταργώ». Μεταφράζει τη λέξη καταλύω που σημαίνει κυριολεκτικά «λύω εντελώς». Η λέξη συναντάται δέκα επτά φορές στην Καινή Διαθήκη. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην καταστροφή του ιουδαϊκού Ναού από τους Ρωμαίους (Ματθαίος 26:61, 27:40, Πράξεις 6:14), και στην αποσύνθεση του ανθρωπίνου σώματος στον θάνατο (Β΄ Κορινθίους 5:1). Ο όρος μπορεί να φέρει την διευρυμένη σημασία «ανατρέπω, καθαιρώ». Στην κλασική ελληνική χρησιμοποιείτο σε σχέση με θεσμούς, νόμους, κ.λπ., να εκφράσει την ιδέα του «διαγράφω, καταργώ».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειώσουμε πώς η λέξη χρησιμοποιείται στον Ματθαίο 5:17. Στο πλαίσιο αυτό, η λέξη «καταλύω» τίθεται σε αντίθεση με τη λέξη «πληρώ = εκπληρώνω». Ο Χριστός δεν ήρθε για να καταλύσει αλλά για να εκπληρώσει. Ο Χριστός δεν ήρθε στη γη με τον σκοπό ν' αντιταχθεί στον Νόμο. Δεν ήταν σκοπός Του να εμποδίσει την εκπλήρωσή του. Το αντίθετο, σεβάστηκε τον Νόμο, τον αγάπησε, τον υπάκουσε και τον έφερε σε πληρότητα (ολοκλήρωση). Εκπλήρωσε τα προφητικά λόγια του Νόμου που σχετίζονταν μ' Αυτόν (Λουκάς 24:44). Ο Χριστός εκπλήρωσε τις απαιτήσεις του Μωσαϊκού Νόμου, που καλούσε σε τέλεια υπακοή με ταυτόχρονη απειλή «κατάρας» (δες Γαλάτας 3:10, 13). Με αυτήν την έννοια, ο θείος σχεδιασμός του Νόμου, θα έχει πάντοτε ένα διαρκές αποτέλεσμα. Πάντοτε θα πραγματοποιεί τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε.

Αν, όμως, ο Νόμος του Μωυσή έχει την ίδια σχέση με τους ανθρώπους σήμερα, σε ό,τι αφορά το δεσμευτικό του καθεστώς, τότε δεν εκπληρώθηκε και ο Ιησούς απέτυχε σ' αυτό που ήρθε να κάνει. Από την άλλη πλευρά, αν ο Κύριος πραγματοποίησε τον σκοπό Του, τότε ο Νόμος εκπληρώθηκε και δεν αποτελεί δεσμευτικό, νομικό θεσμό σήμερα. Επιπρόσθετα, αν ο Νόμος του Μωυσή δεν εκπληρώθηκε από τον Χριστό –κι έτσι παραμένει ως δεσμευτικό καθεστώς σήμερα- τότε δεν είναι μερικώς δεσμευτικός. Είναι ολοκληρωτικά ένα δεσμευτικό σύστημα. Ο Ιησούς είπε ξεκάθαρα πως ούτε «ένα γιώτα ή μια οξεία (τόνος)» (αντιπροσωπεύουν τα μικρότερα στοιχεία του εβραϊκού αλφαβήτου) δεν θα καταργηθούν μέχρις ότου ο Νόμος εκπληρωθεί. Κατά συνέπεια, το κάθε τι του Νόμου δεν θα ακυρωνόταν μέχρις ότου ολοκλήρωνε τον σκοπό της ύπαρξής του. Ο Ιησούς εκπλήρωσε τον Νόμο, όλον τον Νόμο. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο Ιησούς εκπλήρωσε το σύστημα των θυσιών αλλά δεν εκπλήρωσε άλλες πλευρές του Νόμου. Ο Ιησούς είτε εκπλήρωσε όλον τον Νόμο είτε δεν τον εκπλήρωσε καθόλου. Αυτό που ο θάνατος του Ιησού σημαίνει για το σύστημα των θυσιών, ισχύει επίσης για όλες τις πλευρές του Νόμου.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι ο Ιησούς εκπλήρωσε τον Νόμο και δεν τον κατέλυσε;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries