settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η Κίνηση της όψιμης βροχής;

ΑπάντησηΗ Κίνηση της όψιμης βροχής είναι μια επιρροή εντός του πεντηκοστιανισμού, που διδάσκει ότι ο Κύριος εκχέει και πάλι το Πνεύμα Του, όπως έκανε την ημέρα της Πεντηκοστής, και χρησιμοποιεί τους πιστούς να προετοιμάσουν τον κόσμο για τη δεύτερη έλευσή Του. Η Κίνηση της όψιμης βροχής δεν αποδέχεται τη θεολογία των Οικονομιών και είναι α-χιλιαστική, και πολλοί ηγέτες της ασπάζονται αποκλίνουσες διδασκαλίες.

Ο όρος «όψιμη βροχή» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πεντηκοστιανισμού, όταν ο David Wesley Myland έγραψε το 1907 ένα βιβλίο που το ονόμασε Ύμνοι Όψιμης βροχής. Τρία χρόνια αργότερα, ο Myland έγραψε τη Διαθήκη της Όψιμης βροχής, μια γενική υπεράσπιση του πεντηκοστιανισμού.

Το όνομα προέρχεται από τον Ιωήλ 2:23, «Και τα παιδιά της Σιών χαίρεστε και ευφραίνεστε στον Κύριο τον Θεό σας, επειδή, σας έδωσε την πρώιμη βροχή έγκαιρα, και θα βρέξει σε σας βροχή πρώιμη και όψιμη, όπως πρωτύτερα.» Οι Πεντηκοστιανοί ερμήνευαν τη «βροχή» στο εδάφιο αυτό ως μια έκχυση του Αγίου Πνεύματος. Η «όψιμη βροχή» (η έκχυση στους έσχατους καιρούς) θα ήταν μεγαλύτερη από την «πρώιμη βροχή».

Το 1948, μια «αναζωπύρωση» ξέσπασε στο Σασκάτσουαν του Καναδά και η διδασκαλία της όψιμης βροχής αποσαφηνίστηκε. Οι συμμετέχοντες στην αναζωπύρωση πείστηκαν ότι ζούσαν στο όριο μιας νέας εποχής, κατά την οποία το Άγιο Πνεύμα θα φανέρωνε τη δύναμή Του σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ο κόσμος είχε γνωρίσει μέχρι τότε. Είπαν πως ούτε στην εποχή των αποστόλων δεν είχαν γνωρίσει τέτοια κίνηση του Αγίου Πνεύματος.

Η διδασκαλία της όψιμης βροχής χαρακτηρίζεται από ερμηνευτική εντόνως τυπολογική. Αυτό σημαίνει ότι η Αγία Γραφή ερμηνεύεται με συμβολικό και υπερβολικά στημένο τρόπο. Δίνεται έμφαση στην έξω-βιβλική αποκάλυψη, όπως οι προσωπικές προφητείες, εμπειρίες και κατευθύνσεις που πηγάζουν απευθείας από τον Θεό. Η διδασκαλία της όψιμης βροχής περιλαμβάνει τις ακόλουθες πεποιθήσεις:

• τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, μεταξύ των οποίων η γλωσσολαλία, λαμβάνονται μέσω της επίθεσης των χεριών

• είναι δυνατό στους χριστιανούς να δαιμονίζονται, οπότε έχουν ανάγκη απελευθέρωσης

• ο Θεός έχει αποκαταστήσει όλες τις μορφές της διακονίας στην Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένων των αποστόλων και προφητών

• η θεία θεραπεία χορηγείται με την επίθεση των χεριών

• η δοξολογία και η λατρεία φέρνουν τον Θεό στην παρουσία μας

• οι γυναίκες έχουν πλήρεις και ίσους διακονικούς ρόλους στην Εκκλησία

• οι γραμμές των δογματικών αποχρώσεων θα διαλυθούν και η Εκκλησία θα ενωθεί τις έσχατες ημέρες

• η «όψιμη βροχή» θα ολοκληρώσει το έργο του Θεού· η Εκκλησία θα καταστεί νικηφόρα πάνω στον κόσμο και θα οδηγήσει στη βασιλεία του Χριστού

Πολλοί «απόστολοι» της Κίνησης της όψιμης βροχής διδάσκουν το δόγμα των «φανερωμένων γιων του Θεού». Πρόκειται για μια αιρετική διδασκαλία που λέει πως μέσα από την Εκκλησία θα εγερθεί μια ομάδα «νικητών» που θα λάβουν πνευματικά σώματα και θα γίνουν αθάνατοι.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι Συνάξεις του Θεού (Assemblies of God) έκριναν από την αρχή πως η Κίνηση της όψιμης βροχής περιέχει αίρεση. Στις 20 Απριλίου 1949, οι Συνάξεις του Θεού αποκήρυξαν επίσημα τη διδασκαλία της όψιμης βροχής, σχεδόν διασπώντας την Απόχρωση στη διαδικασία. Άλλες καθιερωμένες πεντηκοστιανές ομάδες έλαβαν παρόμοιες αποφάσεις.

Σήμερα ο όρος «όψιμη βροχή» σπανίως χρησιμοποιείται αλλά η θεολογία της όψιμης βροχής συνεχίζει ν' ασκεί κάποια επιρροή. Τα περισσότερα παρακλάδια της Χαρισματικής Κίνησης είναι προσκολλημένα στη διδασκαλία της όψιμης βροχής. Σύγχρονες Κινήσεις όπως η αναζωπύρωση της Μπρόουνσβιλλ στην Πενσακόλα, η ευλογία του Τορόντο και το φαινόμενο του «άγιου γέλιου» αποτελούν άμεσα αποτελέσματα της θεολογίας της όψιμης βροχής.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η Κίνηση της όψιμης βροχής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries