settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι ο Ιησούς είναι ο Αμνός του Θεού;

Απάντηση


Όταν ο Ιησούς ονομάζεται ο Αμνός του Θεού στο κατά Ιωάννη 1:29 και 1:36, αναφέρεται σ΄ Αυτόν ως την τέλεια και υπέρτατη θυσία για την αμαρτία. Για να καταλάβουμε ποιος ήταν ο Ιησούς και τι έκανε, πρέπει να ξεκινήσουμε με την Παλαιά Διαθήκη, που περιλαμβάνει προφητείες σχετικά με τον ερχομό του Χριστού ως «προσφορά περί αμαρτίας» (Ησαΐα 53:10). Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το σύστημα προσφοράς θυσιών που δόθηκε από τον Θεό στη Παλαιά Διαθήκη, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τον ερχομό του Ιησού Χριστού, που είναι η τέλεια θυσία που ο Θεός θα πρόσφερε ως εξιλέωση για τις αμαρτίες των ανθρώπων Του (Ρωμαίους 8:3, Εβραίους 10).

Η θυσία αμνών έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική ζωή και στο σύστημα θυσιών των Εβραίων. Όταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αναφέρθηκε στον Ιησού ως ο «Αμνός του Θεού, που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου» (Ιωάννη 1:29), οι Εβραίοι που τον άκουσαν θα πρέπει να σκέφτηκαν αμέσως κάποιες σημαντικές θυσίες. Η πρώτη σκέψη, έχοντας κατά νου ότι η γιορτή του Πάσχα πλησιάζει, θα πρέπει να ήταν η θυσία του αμνού του Πάσχα. Η γιορτή του Πάσχα ήταν μία από τις κυριότερες Εβραϊκές γιορτές και μια γιορτή σε ανάμνηση της απελευθέρωσης που ο Θεός πρόσφερε στους Ισραηλίτες, από τα δεσμά της Αιγύπτου. Στη πραγματικότητα, η σφαγή του αμνού του Πάσχα και η τοποθέτηση του αίματος του στους παραστάτες των εισόδων των σπιτιών (Έξοδος 12:11-13) είναι μια καλή εικόνα του λυτρωτικού έργου του Χριστού πάνω στο σταυρό. Αυτοί για τους οποίους πέθανε είναι καλυμμένοι από το αίμα Του, προστατεύοντας τους από τον άγγελο του (πνευματικού) θανάτου.

Μια άλλη σημαντική θυσία που περιείχε αμνούς ήταν η καθημερινή θυσία στο ναό στην Ιερουσαλήμ. Κάθε πρωί και βράδυ, ένα αρνί θυσιάζονταν στο ναό για τις αμαρτίες των ανθρώπων (Έξοδος 29:38-42). Αυτές οι καθημερινές θυσίες καθώς και όλες οι άλλες, ήταν απλά για να επισημάνουν στους ανθρώπους την τέλεια θυσία του Χριστού στο σταυρό. Στη πραγματικότητα, ο χρόνος του θανάτου του Ιησού στο σταυρό αντιστοιχεί με τον χρόνο που γινόταν η βραδινή θυσία στο ναό. Στους Εβραίους εκείνης της εποχής θα ήταν γνωστοί οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, Ιερεμίας και Ησαΐας, που προφήτεψαν τον ερχομό του Ενός που θα φέρονταν «ως αμνός σε σφαγή» (Ιερεμίας 11:19, Ησαΐας 53:7) του οποίου τα πάθη και η θυσία θα λύτρωναν τον Ισραήλ. Φυσικά, αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλος από τον Ιησού Χριστό, «τον Αμνό του Θεού».

Ενώ η ιδέα του συστήματος θυσιών μας φαίνεται παράξενη σήμερα, η έννοια της πληρωμής ή της αποζημίωσης είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε. Ξέρουμε ότι η αμοιβή της αμαρτίας είναι ο θάνατος (Ρωμαίους 6:23) και ότι η αμαρτία μας, μας χωρίζει από τον Θεό. Επίσης γνωρίζουμε ότι η Αγία Γραφή διδάσκει ότι όλοι είμαστε αμαρτωλοί και δεν υπάρχει κανένας δίκαιος απέναντι στον Θεό (Ρωμαίους 3:23). Εξ αιτίας της αμαρτίας μας, είμαστε μακριά από τον Θεό και είμαστε ένοχοι απέναντί Του. Γι΄ αυτό, η μοναδική ελπίδα που μπορούμε να έχουμε είναι να μας δώσει έναν τρόπο να συμφιλιωθούμε μαζί Του και αυτό έκανε στέλνοντας τον Υιό Του, τον Ιησού Χριστό να πεθάνει στο σταυρό. Ο Χριστός πέθανε για να κάνει εξιλέωση για την αμαρτία και να πληρώσει την ποινή των αμαρτιών για όλους που πιστεύουν σ΄ Αυτόν.

Διαμέσου του θανάτου Του στο σταυρό ως η τέλεια θυσία του Θεού για την αμαρτία και με την ανάστασή Του τρεις μέρες αργότερα, μπορούμε τώρα να έχουμε αιώνια ζωή εάν πιστεύουμε σ΄ Αυτόν. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Θεός έδωσε την προσφορά που μας λυτρώνει από την αμαρτία είναι μέρος των λαμπρών καλών νέων του ευαγγελίου που ξεκάθαρα κηρύττεται στην Α΄ Πέτρου 1:18-21: «ξέροντας ότι δεν λυτρωθήκατε από τη μάταιη πατροπαράδοτη διαγωγή σας με φθαρτά, ασήμι ή χρυσάφι, αλλά με το πολύτιμο αίμα τού Χριστού, ως αμνού χωρίς ψεγάδι και χωρίς κηλίδα• ο οποίος ήταν μεν προορισμένος πριν από τη δημιουργία τού κόσμου, φανερώθηκε όμως στους έσχατους καιρούς για σας, που πιστεύετε διαμέσου αυτού στον Θεό, ο οποίος τον ανάστησε από τους νεκρούς, και του έδωσε δόξα, ώστε η πίστη σας και η ελπίδα να είναι στον Θεό.»

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι ο Ιησούς είναι ο Αμνός του Θεού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries