settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιο είναι το κλειδί της αληθούς γνώσης του Θεού;

Απάντηση


Μέσα σε όλους μας υπάρχει μια δυνατή επιθυμία να είμαστε γνωστοί και να γνωρίζουμε τους άλλους. Ακόμη πιο σημαντική είναι η επιθυμία που έχουν όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Δημιουργό τους έστω κι αν δεν ομολογούν πίστη σ' Αυτόν. Στις μέρες μας βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις που υπόσχονται πολλούς τρόπους ικανοποίησης των επιθυμιών μας να γνωρίσουμε περισσότερα, ν' αποκτήσουμε περισσότερα, να γίνουμε κάτι περισσότερο. Είναι αλήθεια, όμως, πως οι μάταιες υποσχέσεις του κόσμου δεν θα μας ικανοποιήσουν ποτέ όπως η αληθής γνώση του Θεού. Ο Ιησούς είπε, «Και να ποια είναι η αιώνια ζωή: Ν' αναγνωρίζουν οι άνθρωποι εσένα ως τον μόνο αληθινό Θεό, καθώς κι εκείνον που έστειλες, τον Ιησού Χριστό.» (Ιωάννης 17:3, ΝΜΒ)

Έτσι, «ποιο είναι το κλειδί της αληθούς γνώσης του Θεού;» Πρώτον, είναι επιτακτικό να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος από μόνος του είναι ανίκανος να γνωρίσει αληθώς τον Θεό εξαιτίας της αμαρτωλότητάς του. Οι Γραφές μας αποκαλύπτουν πως όλοι είμαστε αμαρτωλοί (Ρωμαίους 3) και ότι υστερούμε από το πρότυπο της αγιότητας που απαιτείται για να έχουμε κοινωνία με τον Θεό. Μας λένε, ακόμη, πως η συνέπεια της αμαρτίας μας είναι θάνατος (Ρωμαίους 6:23) κι ότι θα χαθούμε αιωνίως χωρίς τον Θεό, εκτός και αν αποδεχτούμε και λάβουμε την υπόσχεση της θυσίας του Ιησού πάνω στο σταυρό. Έτσι, προκειμένου να γνωρίσουμε αληθινά τον Θεό, πρέπει πρώτα να Τον δεχθούμε στη ζωή μας. «Σ' όσους όμως τον δέχτηκαν και πίστεψαν σ' αυτόν, έδωσε το δικαίωμα να γίνουν παιδιά του Θεού.» (Ιωάννης 1:12, ΝΜΒ). Δεν υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από την κατανόηση αυτής της αλήθειας, αναφορικά με τη γνώση του Θεού. Ο Ιησούς κάνει σαφές πως Αυτός, και μόνο, είναι ο δρόμος προς τον Ουρανό και την προσωπική γνώση του Θεού: «Ο Ιησούς του απάντησε: «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή· κανείς δεν πηγαίνει στον Πατέρα παρά μόνο αν περάσει από μένα.» (Ιωάννης 14:6, ΝΜΒ)

Δεν υπάρχει καμία άλλη απαίτηση για να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι εκτός του ν' αποδεχθείς και λάβεις τις παραπάνω υποσχέσεις. Ο Ιησούς ήρθε να εμφυσήσει ζωή μέσα μας, προσφέροντας τον εαυτό Του ως θυσία, έτσι ώστε οι αμαρτίες μας να παύσουν να μας εμποδίζουν να γνωρίσουμε τον Θεό. Από τη στιγμή που αποδεχόμαστε την αλήθεια αυτή, ξεκινούμε το ταξίδι της γνώσης του Θεού σε προσωπικό τρόπο. Ένα από τα κρίσιμα στοιχεία αυτού του ταξιδιού είναι η κατανόηση πως η Αγία Γραφή είναι ο λόγος του Θεού και η αποκάλυψη του εαυτού Του, των υποσχέσεών Του, του θελήματός Του. Η Αγία Γραφή είναι ουσιαστικά ένα γράμμα αγάπης, γραμμένο από τον Θεό της αγάπης που μας δημιούργησε για να Τον γνωρίσουμε στενά, προς εμάς. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος προκειμένου να γνωρίσουμε τον Δημιουργό μας από το να εμβαθύνουμε στον λόγο Του που μας αποκαλύφθηκε γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Κι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτήν την εμβάθυνση σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Ο Παύλος γράφει στον Τιμόθεο, «Εσύ όμως να μένεις σ' αυτά που έμαθες και που για την αξιοπιστία τους έχεις τεκμήρια. Ξέρεις από ποιον τα έμαθες· και μη λησμονείς ότι από τη βρεφική σου ηλικία γνωρίζεις τη Γραφή, που μπορεί να σε κάνει σοφό οδηγώντας σε στη σωτηρία δια της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Ό,τι βρίσκεται στη Γραφή είναι εμπνευσμένο από το Πνεύμα του Θεού κι είναι ωφέλιμο για τη διδασκαλία της αλήθειας, για τον έλεγχο της πλάνης, για τη διόρθωση των λαθών, για τη διαπαιδαγώγηση σε μια ζωή όπως τη θέλει ο Θεός· έτσι ο άνθρωπος του Θεού θα είναι τέλειος και καταρτισμένος για κάθε καλό έργο.» (Β΄ Τιμόθεον 3:14-17, ΝΜΒ).

Τελικά, η αληθής γνώση του Θεού περιέχει τη δέσμευσή μας να υπακούμε σε ό,τι διαβάζουμε στις Γραφές. Εξ' άλλου, έχουμε δημιουργηθεί για να κάνουμε καλά έργα (Εφεσίους 2:10) ώστε να είμαστε συμμέτοχοι στο σχέδιο του Θεού, της συνεχούς φανέρωσής Του στον κόσμο. Έχουμε την υπευθυνότητα να ζήσουμε στην πράξη την πίστη που απαιτείται για τη γνώση του Θεού. Είμαστε αλάτι και φως του κόσμου πάνω στη γη (Ματθαίος 5:13-14), φτιαγμένοι να προσφέρουμε τη γεύση του Θεού στον κόσμο και να υπηρετήσουμε ως φώτα εν μέσω σκότους. Όχι μόνο πρέπει να διαβάζουμε και κατανοούμε τον λόγο του Θεού αλλά πρέπει να τον εφαρμόζουμε με υπακοή και να μένουμε πιστοί (Εβραίους 12). Ο Ιησούς θεώρησε πως το σπουδαιότερο που έχουμε να κάνουμε είναι ν' αγαπήσουμε τον Θεό με όλο μας το είναι και τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας (Ματθαίος 22). Είναι αδύνατο να τηρήσουμε την εντολή αυτή χωρίς τη δέσμευση να διαβάζουμε και εφαρμόζουμε την αλήθεια Του που μας έχει αποκαλυφθεί δια του λόγου Του.

Αυτά είναι τα κλειδιά της αληθούς γνώσης του Θεού. Βέβαια, στη ζωή μας θα κάνουμε πολλά περισσότερα, όπως η αφοσίωσή μας στην προσευχή, στην περισυλλογή, στη χριστιανική κοινωνία και τη λατρεία. Αυτά ακολουθούν όταν κάποιος πάρει την απόφαση να δεχθεί τον Ιησού και τις υποσχέσεις Του στη ζωή του, και με την κατανόηση πως από μόνοι μας δεν μπορούμε να γνωρίσουμε αληθώς τον Θεό. Τότε η ζωή μας θα γεμίσει με την παρουσία του Θεού και μπορούμε να έχουμε την εμπειρία της οικείας και προσωπικής γνώσης Του.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιο είναι το κλειδί της αληθούς γνώσης του Θεού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries