settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι εννοεί η Ελληνική Καινή Διαθήκη με τον όρο κήρυγμα;

Απάντηση


Η ελληνική λέξη "κήρυγμα" σημαίνει "διακήρυξη". Στην Καινή Διαθήκη, ο όρος συνδέεται συχνά με το κήρυγμα του χριστιανικού μηνύματος, ιδιαίτερα των βασικών αρχών του ευαγγελίου. Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν αυτός που προετοίμασε το δρόμο για τον Ιησού τον Μεσσία, "κηρύττοντας στην έρημο της Ιουδαίας" (Ματθαίος 3:1).

Όταν ο Ιησούς διάβασε από τον πάπυρο του Ησαΐα στη συναγωγή της Ναζαρέτ, ανακοίνωσε την αποστολή Του να κηρύξει την καλή αγγελία: "Πνεύμα Κυρίου είναι επάνω μου. Γι' αυτό με έχρισε, με έστειλε για να φέρνω τα χαρμόσυνα νέα στους φτωχούς, για να γιατρέψω τους συντριμμένους στην καρδιά, για να κηρύξω ελευθερία στους αιχμαλώτους και ανάβλεψη στους τυφλούς, να αποστείλω τους ψυχικά τσακισμένους σε ελευθερία, για να κηρύξω ευπρόσδεκτο χρόνο του Κυρίου" (Λουκάς 4:18-19). Ο Ιησούς είχε ένα κήρυγμα να παραδώσει εκ μέρους του Θεού.

Ο απόστολος Παύλος χρησιμοποίησε μια μορφή της λέξης κήρυγμα όταν προκάλεσε τους αναγνώστες του να κηρύξουν το ευαγγέλιο: "Πώς, λοιπόν, θα επικαλεστούν εκείνον στον οποίο δεν πίστεψαν; Και πώς θα πιστέψουν σε εκείνον για τον οποίο δεν άκουσαν; Και πώς θα ακούσουν χωρίς να υπάρχει εκείνος που κηρύττει;" (Ρωμαίους 10:14).

Η λέξη κήρυγμα χρησιμοποιείται επίσης από ορισμένους θεολόγους ενώ αναφέρονται σε ολόκληρη τη διδασκαλία και τη διακονία του Ιησού. Η χρήση αυτού του όρου έγινε δημοφιλής από τον Βρετανό μελετητή C. H. Dodd, ο οποίος περιλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες πτυχές του κηρύγματος του Ιησού:

1. Η Εποχή της Εκπλήρωσης έχει ανατείλει, οι "έσχατες ημέρες" που είχαν προαναγγείλει οι προφήτες.

2. Αυτό συνέβη μέσω της γέννησης, της ζωής, της διακονίας, του θανάτου και της ανάστασης του Ιησού Χριστού.

3. Χάρη στην ανάσταση, ο Ιησούς έχει υψωθεί στα δεξιά του Θεού ως Μεσσιανική κεφαλή του νέου Ισραήλ.

4. Το Άγιο Πνεύμα στην εκκλησία είναι το σημάδι της παρούσας δύναμης και δόξας του Χριστού.

5. Η Μεσσιανική Εποχή θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή του Χριστού.

6. Γίνεται έκκληση για μετάνοια με την προσφορά άφεσης, Αγίου Πνεύματος και σωτηρίας.

Το Β΄ Κορινθίους 4:5 είναι μια σπουδαία περίληψη του κηρύγματος της Καινής Διαθήκης. Ο Παύλος γράφει: "Επειδή εμείς δεν κηρύττουμε τον εαυτό μας αλλά τον Ιησού Χριστό, τον Κύριο, τους εαυτούς μας δε, δικούς σας δούλους, χάρη του Ιησού". Αυτό το χριστοκεντρικό μήνυμα μπορεί να φαίνεται ανόητο στους άπιστους, αλλά ο Χριστός είναι το περιεχόμενο του κηρύγματός μας: "Εμείς, όμως, κηρύττουμε Χριστόν σταυρωμένον, για μεν τους Ιουδαίους σκάνδαλο, για δε τους Έλληνες μωρία. Στους ίδιους, όμως, τους προσκαλεσμένους, και τους Ιουδαίους και τους Έλληνες, τον Χριστό, Θεού δύναμη και Θεού σοφία" (Α΄ Κορινθίους 1:23-24).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι εννοεί η Ελληνική Καινή Διαθήκη με τον όρο κήρυγμα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries