Ερώτηση
Τι λέει η Βίβλος για το κάρμα;
Απάντηση
Το κάρμα είναι θεολογική αντίληψη χαρακτηριστική για την βουδιστική και την ινδουιστική θρησκεία. Πρόκειται για την ιδέα πως ο τρόπος με τον οποίο ζεις θα ορίσει την ποιότητα της ζωής σου μετά την μετενσάρκωση. Αν δεν είσαι εγωιστής, αν είσαι ευγενικός και άγιος στη ζωή σου μπορείς να βραβευτείς με μετενσάρκωση (επόμενη γέννηση σε νέο γήινο σώμα) σε μια ευχάριστη ζωή. Αλλά αν στη ζωή σου είσαι κακός και εγωιστής θα ξαναγεννηθείς σε κάποια όχι και τόσο ευχάριστη ζωή. Με άλλα λόγια στην επόμενη ζωή σου θα θερίσεις ότι έχεις σπείρει στην τωρινή σου ζωή. Το κάρμα βασίζεται στην θεολογική πίστη στην μετενσάρκωση. Η Βίβλος απορρίπτει την ιδέα της μετενσάρκωσης και γι’ αυτό δεν υποστηρίζει την ιδέα για το κάρμα.
Η επιστολή προς τους Εβραίους (9:27) λέει πως : «και καθ οσον αποκειται τοις ανθρωποις απαξ αποθανειν μετα δε τουτο κρισις». Αυτός ο στίχος της Βίβλου μας λέει ξεκάθαρα δυο πράγματα που θα πρέπει να δείχνουν στους χριστιανούς πως δεν υπάρχει κάρμα και μετενσάρκωση. Πρώτον – λέγεται είναι ορισμός μας να πεθάνουμε μια φορά που σημαίνει πως οι άνθρωποι γεννιούνται μια φορά και πεθαίνουν μια φορά. Δεν υπάρχει ατελέσφορος κύκλος ζωής, θανάτου και μετενσάρκωσης – ιδέα χαρακτηριστική για τη θεωρία της μετενσάρκωσης. Δεύτερον – ο στίχος μας λέει πως μετά το θάνατο πηγαίνουμε σε δίκη που σημαίνει πως δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία να ζήσουμε καλύτερη ζωή όπως είναι στην μετενσάρκωση και στο κάρμα. Λαμβάνουμε μόνο μια ευκαιρία να ζήσουμε τη ζωή μας βάση του Θεϊκού σχεδίου και αυτό είναι όλο.
Η Βίβλος μιλάει πολύ για σπορά και θερισμό. Στο βιβλίο του Ιώβ (4:8) λέγεται: «Όπως έχω δει εγώ, όσοι αροτρίασαν ανομία, και έσπειραν ασέβεια, τις θερίζουν». Ο Ψαλμός 126:5 λέει πως: «Εκείνοι που σπέρνουν με δάκρυα, θα θερίσουν με αγαλλίαση». Στο ευαγγέλιο του Λουκά (12:24) λέει: «κατανοησατε τους κορακας οτι ου σπειρουσιν ουδε θεριζουσιν οις ουκ εστιν ταμειον ουδε αποθηκη και ο θεος τρεφει αυτους ποσω μαλλον υμεις διαφερετε των πετεινων». Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις όπως και σε άλλους στίχους που μιλάνε για σπορά και θερισμό η λήψη της αμοιβής γίνεται σ’ αυτήν την ζωή και όχι σε κάποια επόμενη. Γίνεται λόγος για παρόντα χρόνο ενώ οι στίχοι λένε ξεκάθαρα πως ο καρπός που θα θερίσετε θα αντιστοιχεί στις πράξεις σας. Εκτός αυτού ότι σπέρνετε σ’ αυτήν τη ζωή θα επηρεάσει το βραβείο σας ή την τιμωρία σας στο υπερπέραν.
Η μεταθανάτια ζωή δεν σημαίνει να γεννηθείτε ξανά ή να μετενσαρκωθείτε σε άλλο σώμα εδώ στη γη. Η μεταθανάτια ζωή είναι ή αιώνια βάσανα στην κόλαση (κατά Ματθαίο 25:46) ή αιώνια ζωή στον παράδεισο με τον Ιησού ο οποίος πέθανε για να μπορούμε να ζούμε αιώνια μαζί Του. Αυτό πρέπει να είναι το επίκεντρο της ζωής μας στη γη. Στην επιστολή προς τους Γαλάτες (6:8-9) ο απόστολος Παύλος γράφει: «οτι ο σπειρων εις την σαρκα εαυτου εκ της σαρκος θερισει φθοραν ο δε σπειρων εις το πνευμα εκ του πνευματος θερισει ζωην αιωνιον το δε καλον ποιουντες μη εκκακωμεν καιρω γαρ ιδιω θερισομεν μη εκλυομενοι».
Τέλος πάντα πρέπει να θυμόμαστε πως ο θάνατος του Ιησού στον σταυρό θέρισε για μας αιώνια ζωή και πως η πίστη στον Ιησού μας δίνει αυτήν την αιώνια ζωή. Στην επιστολή προς τους Εφεσίους (2:8-9) μας λέει: «τη γαρ χαριτι εστε σεσωσμενοι δια της πιστεως και τουτο ουκ εξ υμων θεου το δωρον ουκ εξ εργων ινα μη τις καυχησηται». Λόγω αυτού βλέπουμε πως η αντίληψη για την μετενσάρκωση και το κάρμα δεν είναι συμβατή με όσα μας διδάσκει η Βίβλος για τη ζωή, το θάνατο, τη σπορά και τον θερισμό αιώνιας ζωής.
English
Τι λέει η Βίβλος για το κάρμα;