Ερώτηση
Είναι η ιδέα της στιγμής-καιρού ή του κύκλου-καιρού βιβλική;
Απάντηση
Ο κύκλος-καιρός ή ο κύκλος μάθησης είναι ένα εργαλείο μάθησης που χρησιμοποιείται από ορισμένες χριστιανικές και κοσμικές ομάδες για την αξιολόγηση της εμπειρίας και την προώθηση της προσωπικής βελτίωσης και της διαρκούς αλλαγής. Σε ένα χριστιανικό πλαίσιο, ο κύκλος-καιρός έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τη μαθητεία καθοδηγώντας ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα μέσα από ευκαιρίες να μάθει μαθήματα ζωής.
Ξεκινώντας με μια "στιγμή-καιρός", κατά την οποία ο Θεός υποτίθεται ότι μίλησε με κάποιον τρόπο, οι μαθητές επικεντρώνονται σε έξι πράγματα: Παρατηρήσεις, προβληματισμός, συζήτηση, σχεδιασμός, λογοδοσία και δράση. Τα τρία πρώτα στοιχεία του κύκλου (παρατήρηση, αναστοχασμός και συζήτηση) χαρακτηρίζονται ως βήματα της "μετάνοιας". Τα τρία τελευταία στοιχεία (σχεδιασμός, λογοδοσία και πράξη) θεωρούνται βήματα στην "πίστη". Έτσι, ο κύκλος-καιρός είναι ένας τρόπος διαγραμματικής απεικόνισης της μετάνοιας και της πίστης ως απάντηση στα διορθωτικά μέτρα του Θεού. Τα δύο βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι: "Τι προσπαθεί να μου πει ο Θεός;" και "Πώς θα ανταποκριθώ;".
Η λέξη καιρός σημαίνει "ευκαιρία" ή "κατάλληλος χρόνος". Η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί τη λέξη καιρός και τις συγγενείς της λέξεις σε πολλά σημεία της Καινής Διαθήκης (π.χ. στο Λουκάς 19:44 και στις Πράξεις των Αποστόλων 24:25). Οι υποστηρικτές αυτού του εργαλείου μαθητείας επισημαίνουν το πρώτο καταγεγραμμένο κήρυγμα του Ιησού στο Κατά Μάρκον 1:15 ως παράδειγμα μιας "στιγμής-καιρός": "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο". Όταν ο λαός Ισραήλ ήρθε αντιμέτωπος με το μήνυμα του Ιησού που άλλαξε τη ζωή του, είχε την ευκαιρία (καιρό) και την ευθύνη να ανταποκριθεί κατάλληλα. Ομοίως, όταν ο Ιησούς κάλεσε τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη να Τον ακολουθήσουν, είχαν ένα παράθυρο ευκαιρίας - θα άφηναν τα πάντα και θα ακολουθούσαν τον Χριστό ή θα έμεναν με τα δίχτυα τους;
Η Αγία Γραφή δεν κάνει λόγο για έναν "κύκλο καιρού" ή μια "στιγμή καιρού". Αυτοί είναι τεχνητοί όροι. Ωστόσο, η έννοια της αναζήτησης του χεριού του Θεού, της μάθησης από την εμπειρία και της εφαρμογής του λόγου του Θεού είναι βιβλική. Ο κύκλος καιρού αντλείται από τη γνώση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν και από τη βεβαιότητα ότι ο Θεός θέλει να αναπτυσσόμαστε (Εβραίους 5:12).
Η παρακολούθηση των βημάτων του κύκλου-καιρού μπορεί να είναι ωφέλιμη, αν κάνει κάποιον να εστιάζει περισσότερο στον λόγο του Θεού. Η Βίβλος μας λέει να μελετάμε τον λόγο του Θεού (Ψαλμός 1) και να τον κάνουμε πράξη (Ιάκωβος 1:22). Πρέπει επίσης να αντλούμε διδάγματα από τα γεγονότα της ζωής μας. Αφού ακούσουμε ένα κήρυγμα, για παράδειγμα, είναι καλό να σκεφτούμε το μήνυμα, να το συζητήσουμε με κάποιον, να σκεφτούμε εφαρμογές και στη συνέχεια να δράσουμε σύμφωνα με όσα μάθαμε. Το ίδιο ισχύει και για την συμμετοχή μας σε ένα ταξίδι ιεραποστολής, την συνάντησή μας με ένα άτομο που έχει ανάγκη, το συμβάν ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος ή την εύρεση κάποιας εργασίας.
Η Αγία Γραφή προωθεί τη μάθηση και μας προστάζει να "αυξάνουμε στη χάρη και τη γνώση του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού" (Β΄ Πέτρου 3:18). Αν η παρακολούθηση του κύκλου-καιρού μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, τότε είναι χρήσιμο.
English
Είναι η ιδέα της στιγμής-καιρού ή του κύκλου-καιρού βιβλική;