Ερώτηση
Ποια είναι η έννοια της ελληνικής λέξης καιρός;
Απάντηση
Η λέξη καιρός είναι μια αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει "ευκαιρία", "εποχή" ή "κατάλληλος χρόνος". Μια άλλη σχετική ελληνική λέξη είναι "χρόνος". Μια ακολουθία στιγμών εκφράστηκε ως χρόνος, δίνοντας έμφαση στη διάρκεια του χρόνου - ένας καθορισμένος χρόνος εκφράστηκε ως καιρός, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια του χρόνου. Έτσι, η έννοια χρόνος ήταν πιο γραμμική και ποσοτική, ενώ η έννοια καιρός ήταν περισσότερο μη γραμμική και ποιοτική.
Η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί τη λέξη καιρός και τις συγγενικές της λέξεις 86 φορές στην Καινή Διαθήκη (π.χ. στο Ματθαίος 8:29, Λουκάς 19:44 και Πράξεις 24:25). Η λέξη συχνά περιλαμβάνει την ιδέα της ευκαιρίας ή του κατάλληλου χρόνου για να πραγματοποιηθεί μια ενέργεια. Όταν "αρπάζουμε την ημέρα", εκμεταλλευόμαστε τον καιρό που μας δίνεται. Ο καιρός σχετίζεται με την ελληνική λέξη κάρα (κεφάλι). Ο καιρός είναι μια στιγμή κατά την οποία τα πράγματα "κορυφώνονται", απαιτώντας αποφασιστική δράση.
Στην παραβολή του Ιησού με το σιτάρι και τα ζιζάνια, ο Κύριος αναφέρεται στην επερχόμενη κρίση ως συγκομιδή: "κατά τον καιρό τού θερισμού θα πω στους θεριστές: Μαζέψτε πρώτα τα ζιζάνια, και να τα δέσετε σε δέσμες, για να τα κατακάψετε· το σιτάρι, όμως, συγκεντρώστε το στην αποθήκη μου" (Ματθαίος 13:30). Χρησιμοποιώντας εδώ την λέξη καιρός, ο Ιησούς τονίζει το γεγονός ότι η Ημέρα της Κρίσης είναι ένας καθορισμένος χρόνος, και εκείνη την ώρα θα συμβούν ορισμένα πράγματα που αρμόζουν στην ημέρα.
Υπήρξε "ορισμένος καιρός" για να γεννηθεί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Λουκάς 1:20). Ο Κύριος υπόσχεται να ανταμείψει τους υπηρέτες Του "στον κατάλληλο καιρό" (Λουκάς 12:42). Ο Ιησούς προβλέπει ότι ο Ισραήλ θα κριθεί "επειδή, δεν γνώρισες τον καιρό τής επίσκεψής σου" (Λουκάς 19:44). Κάθε μία από αυτές τις χρήσεις της λέξης καιρός δηλώνει μια μοναδική στιγμή κατά την οποία επρόκειτο να συμβεί κάτι ιδιαίτερο.
Η Αγία Γραφή προειδοποιεί ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τις ευκαιρίες που μας δίνει ο Θεός. Οι άπιστοι έχουν την ευθύνη να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες να πιστέψουν στο ευαγγέλιο. Το πρώτο καταγεγραμμένο κήρυγμα του Ιησού ήταν απλό: "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο" (Μάρκος 1:15). Όταν οι άνθρωποι της Γαλιλαίας ήρθαν αντιμέτωποι με το μήνυμα του Ιησού που άλλαξε τη ζωή τους, ο Θεός περίμενε να πιστέψουν.
Ο κυβερνήτης Φήλιξ άκουγε τον Παύλο να μιλάει και "Και ενώ αυτός μιλούσε για δικαιοσύνη και εγκράτεια και για τη μέλλουσα κρίση, ο Φήλικας, επειδή έγινε έντρομος, απάντησε: Προς το παρόν, πήγαινε, και όταν βρω χρόνο (καιρό), θα σε ξανακαλέσω" (Πράξεις 24:25). Ο Φήλιξ ήθελε να διαλέξει τη δική του ευκαιρία για να ανταποκριθεί στο ευαγγέλιο, αγνοώντας την ευκαιρία του παρόντος. Με τον τρόπο αυτό, όντως ανταποκρίθηκε - απέρριψε το ευαγγέλιο.
Ο Παύλος μετέδωσε τον επείγοντα χαρακτήρα του ευαγγελίου: "Επειδή, λέει: «Σε καιρό δεκτό σε εισάκουσα, και σε ημέρα σωτηρίας σε βοήθησα»· δες, τώρα είναι καιρός ευπρόσδεκτος, δες, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας" (Β΄ Κορινθίους 6:2). Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να δεχτούμε τη σωτηρία του Θεού, και δεν ξέρουμε πότε θα κλείσει αυτό το παράθυρο.
Ο πιστός πρέπει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες για να υπηρετεί τον Κύριο. "Επομένως, λοιπόν, ενόσω έχουμε καιρό, ας εργαζόμαστε το καλό σε όλους, μάλιστα δε στους οικείους τής πίστης" (Γαλάτας 6:10). "Εξαγοραζόμενοι τον καιρό, επειδή οι ημέρες είναι πονηρές" (Εφεσίους 5:16). Και "ας μη αποκάμνουμε πράττοντας το καλό· επειδή, αν δεν αποκάμνουμε, θα θερίσουμε στον πρέποντα καιρό" (Γαλάτας 6:9).
English
Ποια είναι η έννοια της ελληνικής λέξης καιρός;