settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει πως το σίδερο ακονίζει το σίδερο;

Απάντηση



Η φράση «το σίδερο ακονίζει το σίδερο» βρίσκεται στις Παροιμίες 27:17: «Το σίδερο ακονίζει το σίδερο· και ο άνθρωπος ακονίζει το πρόσωπο του φίλου του.» Υπάρχει αμοιβαία ωφέλεια στην τριβή δύο σιδερένιων λεπίδων μεταξύ τους· οι ακμές γίνονται κοφτερότερες, καθιστώντας τα μαχαίρια πιο αποτελεσματικά στην αποστολή τους να κόβουν και τεμαχίζουν. Παρομοίως, ο λόγος του Θεού είναι ένα «δίκοπο μαχαίρι» (Εβραίους 4:12), που με αυτό καλούμαστε ν' ακονίζουμε ο ένας τον άλλον –στις ώρες των συναντήσεων, της κοινωνίας μας ή σε οποιαδήποτε άλλη αλληλεπίδραση.

Η παροιμία αυτή δείχνει, επίσης, την ανάγκη που έχουμε για κοινωνία μεταξύ μας. Ο άνθρωπος δεν πλάστηκε να είναι μόνος του· δεν το είπε αυτό ο Θεός πριν ακόμη συμβεί η Πτώση (Γένεση 2:18); Πόσο πολύ περισσότερο, λοιπόν, μετά την Πτώση του ανθρώπου, χρειαζόμαστε να πλησιάσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας εν Χριστώ για κοινωνία και προσευχή; Φαίνεται καθαρά πως οι άγιοι της πρώτης εκκλησίας αναγνώριζαν αυτήν την ανάγκη (Πράξεις 2:42-47), οι οποίοι «έμεναν σταθερά» στη διδασκαλία, στην κοινωνία, στην κοπή του άρτου και στις προσευχές –όλες, συλλογικές δραστηριότητες που παρείχαν ευκαιρίες για αμοιβαίο ακόνισμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι κάθε καρδιά γέμισε από «φόβο» και ένεκα μιας τέτοιας κοινωνίας· δόξαζαν τον Θεό για τη χάρη που έβρισκαν ο ένας με τον άλλον.

Υπάρχουν δύο σημεία σχετικά με την παραπάνω παροιμία. Πρώτον, η συνάντηση των δύο μαζί στο όνομα του Κυρίου εγγυάται πάντοτε ευλογία. Αποτελεί μέσο χάρης που ο ίδιος ο Κύριος έχει υποσχεθεί –όπου είναι δύο ή τρεις συγκεντρωμένοι στο όνομά μου, εκεί είμαι εγώ ανάμεσά τους (Ματθαίος 18:20). Ακόμη, βλέπουμε παρόμοια σημασία στον Μαλαχία, καθώς οι φοβούμενοι τον Κύριο μιλούσαν μεταξύ τους, και ο Κύριος πρόσεχε και άκουγε (Μαλαχίας 3:16). Όταν ακονίζουμε ο ένας τον άλλον στη χριστιανική κοινωνία, ο Κύριος ακούει από τον Ουρανό και ευαρεστείται. Ούτε μια λέξη, που αφορά τον Θεό και του αποδίδει δόξα, δεν διαφεύγει την προσοχή Του.

Τ' αρώματα της θείας 'ενότητας' γίνονται εντόνως αισθητά στη σχέση του Δαβίδ με τον Ιωνάθαν, τον γιο του Σαούλ. Όταν ο Σαούλ αναζητούσε τον Δαβίδ για τον σκοτώσει, ο Ιωνάθαν αναζήτησε τον Δαβίδ και «ενίσχυσε το χέρι του στην εξάρτησή του από τον Θεό» (Α΄ Σαμουήλ 23:16), μια αλήθεια που μας οδηγεί στο δεύτερο σημείο. Το σίδερο ακονίζει το σίδερο, που δείχνει πως πρόκειται για μια ευκαιρία να εκπληρώσουμε τον νόμο του Χριστού. Ο απόστολος Παύλος λέει πως καλούμαστε να σηκώνουμε ο ένας τα βάρη του άλλου στην καθημερινή μας ζωή, να θρηνούμε για την προσωπική μας αμαρτία, να συμβουλεύουμε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μετάνοιας, και να χαιρόμαστε όταν νικάμε. Αυτός είναι ο «βασιλικός νόμος» που αναφέρεται στην Ιακώβου 2:8, όπου μας δίνεται η προτροπή ν' αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

Επιστρέφοντας στον συμβολισμό, αν ένα μαχαίρι είναι αμβλύ, εξακολουθεί να είναι μαχαίρι αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικό, λιγότερο χρήσιμο. Ας πάρουμε λοιπόν θάρρος να διαθέσουμε περισσότερο χρόνο μαζί, παρακινώντας, ενθαρρύνοντας, προσευχόμενοι, νουθετώντας, κοινωνώντας τον λόγο του Θεού και τις ανάγκες της τοπικής μας εκκλησίας, για να γίνουμε περισσότερο οξείς στη διακονία που ο Κύριος έχει αναθέσει στον καθένα μας. Πολύ συχνά, αυτό που εκλαμβάνεται ως κοινωνία στη σύγχρονη εκκλησία επικεντρώνεται στο φαγητό και στην καλή παρέα, και όχι στο ν' ακονίσουμε ο ένας τον άλλον με τον λόγο του Θεού.

Τελικά, ένα ακονισμένο μαχαίρι θα λάμπει περισσότερο διότι όλη η νωθρότητα έχει αφαιρεθεί από την επιφάνειά του δια της τριβής. Παρομοίως, θα λάμπουμε καλύτερα για τον Κύριο αν κάνουμε αυτά που αναφέραμε παραπάνω με συνέπεια, στοιχεία που θα μας ενώσουν σε αρμονία. «Δέστε, τι καλό και τι τερπνό, να συγκατοικούν με ομόνοια αδελφοί!» (Ψαλμός 133:1). Συνεπώς, όπως λέει ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολής, «Ας φροντίζουμε ο ένας τον άλλο παροτρύνοντάς τον στην αγάπη και στα καλά έργα. Ας μην εγκαταλείπουμε τις θρησκευτικές μας συνάξεις, όπως συνηθίζουν μερικοί, αλλά ας ενισχύει ο ένας τον άλλο, τώρα μάλιστα που βλέπετε να πλησιάζει η ημέρα του Κυρίου.» (Εβραίους 10:24-25, ΝΜΒ).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει πως το σίδερο ακονίζει το σίδερο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries