settings icon
share icon
Ερώτηση

Συνιστούν αμαρτία οι αδιάκριτες σκέψεις; Είναι αμαρτία οι αυθόρμητες, βίαιες, σεξουαλικές ή βλάσφημες σκέψεις;

Απάντηση


Ολοι, σχεδόν, στην μία ή την άλλη περιοχή, έχουμε γίνει το αντικείμενο διεισδυτικών σκέψεων. Αυτές οι αθέλητες, ανεπιθύμητες εικόνες, φράσεις ή παρορμήσεις είναι υπερβολικά κοινές. Αυθόρμητες και αδιάκριτες σκέψεις βίας προς τα παιδιά ή τα ζώα, ακατάλληλες σεξουαλικές επαφές και βλασφημίες γίνονται υπερβολικά ενοχλητικές αλλά και κάνουν κάποιους ν’ αμφισβητούν την σωτηρία τους. Πρόκειται όμως για αμαρτία;

Ο Θεός δεν εκπλήσσεται από τις αδιάκριτες σκέψεις. Γνωρίζει όλες τις σκέψεις μας —ηθελημένες και μη (Ψαλμός 139:2). Γνωρίζει ακόμη την αδυναμία τού ανθρώπινου νου— «Ο Κύριος γνωρίζει τους συλλογισμούς τών ανθρώπων, ότι είναι μάταιοι.» (Ψαλμός 94:11). Ενας από τους μεγαλύτερους φόβους αναφορικά με τις αδιάκριτες, βλάσφημες σκέψεις είναι ότι ο Θεός δεν τις συγχωρεί. Ο Θεός γνωρίζει ότι ο ασεβής θα βλασφημήσει (Ψαλμός 10:4), αλλά είναι πάντοτε πρόθυμος να συγχωρήσει — «Ο ασεβής ας εγκαταλείπει τον δρόμο του, και ο άδικος τις βουλές του κι ας επιστρέψει στον Κύριο, και θα τον ελεήσει, και στον Θεό μας, για τον λόγο ότι αυτός θα συγχωρήσει άφθονα.» (Ησαΐας 55:7). Ο Θεός, περαιτέρω, γνωρίζει καλώς την διαφορά μεταξύ τών πεποιθήσεων μιας ασεβούς καρδιάς και των φευγαλέων σκέψεων ενός ανθρώπου που Τον γνωρίζει και Τον ακολουθεί (Α΄ Χρονικών 28:9). «Επειδή, ο λόγος τού Θεού είναι ζωντανός, και ενεργός, και περισσότερο κοφτερός από κάθε δίκοπη μάχαιρα, και εισχωρεί βαθιά, μέχρι διαίρεσης και της ψυχής και του πνεύματος, μέχρι τους συνδέσμους και τους μυελούς, και διερευνάει τούς συλλογισμούς και τις έννοιες της καρδιάς.» (Εβραίους 4:12).

Ο Θεός μάς έχει δώσει τα εργαλεία ν’ αντιμετωπίσουμε τις αδιάκριτες σκέψεις. Ο Ψαλμός 139:23-24 μας ενθαρρύνει να υποτάξουμε τις καρδιές μας και τις σκέψεις μας στον Θεό. Αυτός μπορεί να διακρίνει αν υπάρχει μέσα μας κάτι επιζήμιο που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αν οι σκέψεις είναι πραγματικά απρόσκλητες και αυθόρμητες, η περικοπή Β΄ Κορινθίους 10:3-5 εξηγεί τι να κάνουμε: «Επειδή, αν και περπατάμε με σάρκα, όμως δεν πολεμάμε κατά σάρκα· επειδή τα όπλα τού πολέμου μας δεν είναι σαρκικά αλλά δυνατά με τον Θεό για καθαίρεση οχυρωμάτων· δεδομένου ότι καθαιρούμε λογισμούς και κάθε ύψωμα που αλαζονικά υψώνεται ενάντια στη γνώση τού Θεού, και αιχμαλωτίζουμε κάθε νόημα στην υπακοή τού Χριστού.». Βλάσφημες, επιζήμιες και διεστραμμένες σκέψεις και ροπές αποτελούν τμήμα τού πνευματικού πολέμου, και χρειαζόμαστε την βοήθεια τού Θεού για τις πολεμήσουμε. Μελετώντας τις Γραφές, επανεπιβεβαιώνοντας την αλήθεια μέσα στον νου μας και αποστηθίζοντας τμήματα τής Γραφής, μπορούμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό ή ακόμη και να νικήσουμε κατά κράτος τις αδιάκριτες σκέψεις — «Στο πλήθος τών αμηχανιών τής καρδιάς μου, οι παρηγορίες σου εύφραναν την ψυχή μου.» (Ψαλμός 94:19).

Οι αδιάκριτες σκέψεις δεν συνιστούν απαραιτήτως αμαρτία — ακόμη και οι βλάσφημες. Ο νους μας είναι αδύναμος και επηρεάζεται εύκολα από τον κόσμο γύρω μας. Αν όμως εκθέτουμε ηθελημένα τον εαυτό μας στην βλασφημία, την βία και άλλα πονηρά πράγματα, τότε πρέπει να είναι αμαρτία. Οσο περισσότερο μάς περιβάλλουν κοσμικά πράγματα, τόσο περισσότερο ο κόσμος διεισδύει στις σκέψεις μας. Θα πρέπει, αντιθέτως, να επικεντρώνουμε την σκέψη μας σε ό,τι είναι σεμνό, αληθές και αγνό (Φιλιππησίους 4:8). Αν γεμίζουμε με καλά πράγματα, ο Θεός θα μας ευλογήσει: «Μακάριος ο άνθρωπος, που δεν περπάτησε σε θέλημα ασεβών, και σε δρόμο αμαρτωλών δεν στάθηκε, και σε καθέδρα χλευαστών δεν κάθισε· αλλά στον νόμο τού Κυρίου είναι το θέλημά του, και στον νόμο του μελετάει ημέρα και νύχτα. Και θα είναι σαν δέντρο φυτεμένο κοντά στα ρυάκια τών νερών, το οποίο δίνει τον καρπό του στον καιρό του, και το φύλλο του δεν μαραίνεται· και όλα, όσα αν πράττει, θα ευοδωθούν.» (Ψαλμός 1:1-3).

Μερικές φορές το ζήτημα τών αδιάκριτων σκέψεων μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από πνευματικό. Αν η απομνημόνευση τών Γραφών και η προσευχή δεν μειώνουν σημαντικά τις κακές σκέψεις και τάσεις, ίσως είναι απαραίτητη η χημεία τού σώματος. Οι αδιάκριτες σκέψεις αποτελούν σύμπτωμα ανεξέλεγκτης ψυχαναγκαστικής διαταραχής, κατάθλιψης στην μετά τον τοκετό χρονική περίοδο και υπερκινητικότητας, μεταξύ άλλων. Όπως ο Θεός μάς έχει προμηθεύσει με εκπαιδευμένους επαγγελματίες που μας συμβουλεύουν στα πνευματικά ζητήματα, μας έχει προμηθεύσει με γιατρούς και συμβούλους που μας βοηθούν σε ό,τι φυσικό. Αν οι αδιάκριτες σκέψεις σε καταβάλλουν ιδιαιτέρως, κατανόησε ότι «ο αιώνιος δρόμος» (Ψαλμός 139:24) μπορεί να απαιτεί την ταπεινοφροσύνη να ζητήσεις βοήθεια.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Συνιστούν αμαρτία οι αδιάκριτες σκέψεις; Είναι αμαρτία οι αυθόρμητες, βίαιες, σεξουαλικές ή βλάσφημες σκέψεις;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries