settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με την παράνομη μετανάστευση;

Απάντηση


Στη Ρωμαίους 13:1-7 γίνεται αρκούντως σαφές πως ο Θεός προσδοκά από τους πιστούς Του να υπακούουν στους νόμους της Κυβέρνησης. Η μόνη εξαίρεση που υπάρχει είναι η περίπτωση που ένας νόμος της Κυβέρνησης σε εξαναγκάζει να παραβείς μια εντολή του Θεού (Πράξεις 5:29). Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί παράβαση του κυβερνητικού νόμου. Δεν υπάρχει κάτι στην Αγία Γραφή που να έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα ενός έθνους να νομοθετεί σχετικά με τη μετανάστευση. Συνεπώς, είναι αμαρτία, είναι ανταρσία απέναντι στον Θεό η παράνομη είσοδος σε μια άλλη χώρα.

Η παράνομη μετανάστευση είναι αναμφίβολα ένα επίμαχο ζήτημα στις ΗΠΑ (αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες) σήμερα. Κάποιοι επιχειρηματολογούν ότι οι νόμοι περί μετανάστευσης είναι άδικοι και κάνουν διακρίσεις – δικαιολογώντας έτσι την παράνομη μετανάστευση. Στη Ρωμαίους 13:1-7, όμως, δεν βλέπουμε να επιτρέπεται παράβαση του νόμου με το σκεπτικό ότι αυτός είναι άδικος. Θα επαναλάβουμε πως το ζήτημα δεν είναι το πόσο δίκαιος είναι ο νόμος. Ο μόνος βιβλικός λόγος για να παραβούμε έναν κυβερνητικό νόμο είναι, όταν αυτός ο νόμος παραβιάζει τον λόγο του Θεού. Όταν ο Παύλος έγραψε την επιστολή προς Ρωμαίους, ήταν υποκείμενος στην εξουσία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, κάτω από την εξουσία του χειρότερου ρωμαίου αυτοκράτορα, του Νέρωνα. Σ' ένα τέτοιο καθεστώς υπήρχαν πολλοί νόμοι που ήσαν άδικοι ή/και κακοί. Κι όμως ο Παύλος καθοδηγεί τους χριστιανούς να υποτάσσονται στην Κυβέρνηση.

Είναι οι νόμοι περί μετανάστευσης στις ΗΠΑ δίκαιοι ή άδικοι; Κάποιοι έτσι πιστεύουν αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Όλες οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν μεταναστευτικούς νόμους, που κάποιοι είναι αυστηρότεροι από αυτούς των ΗΠΑ και άλλοι πιο χαλαροί. Δεν υπάρχει κάτι στην Αγία Γραφή που απαγορεύει σε μια χώρα να έχει τελείως ανοικτά ή τελείως κλειστά σύνορα. Στη Ρωμαίους 13:1-7 δίνεται, επίσης, το δικαίωμα στις κυβερνητικές εξουσίες να τιμωρούν τους παραβάτες. Εμπίπτει στο δικαίωμα της Κυβέρνησης ο καθορισμός της τιμωρίας, αν θα είναι φυλάκιση και/ή απέλαση, ή κάτι πιο αυστηρό.

Η μεγάλη πλειονότητα των παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ έχουν έρθει για μια καλύτερη ζωή, για την επιβίωση της οικογένειάς τους και την αποφυγή της φτώχιας. Αυτοί είναι καλοί σκοποί και κίνητρα. Δεν είναι, όμως, βιβλικό να παραβαίνεις ένα νόμο για να επιτύχεις κάτι «καλό». Η φροντίδα των φτωχών, των ορφανών και των χηρών είναι κάτι που η Γραφή μας προστάζει να κάνουμε (Γαλάτας 2:10, Ιακώβου 1:27; 2:2-15). Το γεγονός ότι οφείλουμε να φροντίζουμε για τους ανθρώπους που δυστυχούν, σύμφωνα με τη βιβλική αλήθεια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβαίνουμε το νόμο για την πραγματοποιήσουμε. Η υποστήριξη, η βοήθεια ή/και η ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης είναι, συνεπώς, μια ακόμη παραβίαση του λόγου του Θεού. Αυτοί που επιζητούν να μεταναστεύσουν σε μια άλλη χώρα, θα πρέπει πάντοτε να υπακούουν τους μεταναστευτικούς νόμους αυτής της χώρας. Ενώ αυτό μπορεί να προκαλεί καθυστερήσεις και απογοητεύσεις, οι λόγοι αυτοί δεν δίνουν το δικαίωμα στον άνθρωπο να παραβαίνει τον νόμο.

Ποια είναι η βιβλική λύση στην παράνομη μετανάστευση; Απλώς … μην το κάνεις· υπάκουσε τους νόμους. Αν η ανυπακοή δεν αποτελεί βιβλική θέση, τι θα μπορούσε κάποιος να κάνει αναφορικά με τους άδικους μεταναστευτικούς νόμους; Είναι αναμφίβολα δικαίωμα των πολιτών να επιζητούν την αλλαγή των σχετικών νόμων. Αν είναι πεποίθησή σου πως ένας μεταναστευτικός νόμος είναι άδικος, κάνε οτιδήποτε είναι νόμιμο μέσα στις δυνατότητές σου προκειμένου ν' αλλάξει ο νόμος: προσευχήσου, απεύθυνε αίτημα, ψήφισε, διαμαρτυρήσου ειρηνικά κ.λπ. Ως χριστιανοί θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που επιδιώκουμε ν' αλλάξουμε οποιονδήποτε νόμο είναι άδικος. Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να δείχνουμε την υποταγή μας στον Θεό υπακούοντας την Κυβέρνηση που έχει θέσει υπεράνω μας.

«Υποταχτείτε σε κάθε ανθρώπινη εξουσία για χάρη του Κυρίου· είτε για βασιλιά πρόκειται, ως ανώτατο άρχοντα· είτε για τοπικούς άρχοντες πρόκειται, ως εξουσιοδοτημένα απ' αυτόν όργανα για την τιμωρία των κακοποιών και την επιβράβευση όσων κάνουν το καλό. Γιατί το θέλημα του Θεού είναι να ζείτε έτσι, ώστε με τις καλές σας πράξεις να αποστομώνετε τους ανόητους εκείνους ανθρώπους που βρίσκονται σε άγνοια. Κι αυτό να το κάνετε σαν άνθρωποι ελεύθεροι, όχι όμως χρησιμοποιώντας την ελευθερία σαν μέσο απόκρυψης της κακίας, μα ως δούλοι του Θεού.» (Α΄ Πέτρου 2:13–16, ΛΟΓΟΥ).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με την παράνομη μετανάστευση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries