settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί η λατρεία τών ειδώλων είναι ένας τόσο ισχυρός πειρασμός;

Απάντηση


Τελικώς, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «η αμαρτία». Είναι η αμαρτωλή φύση τού ανθρώπου που μας κάνει να λατρεύουμε σύγχρονα είδωλα, που όλα τους είναι, στην πραγματικότητα, μορφές αυτό-λατρείας. Ο πειρασμός να λατρεύουμε τον εαυτό μας με διάφορους τρόπους είναι πράγματι ισχυρός. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ισχυρός που μόνον εκείνοι που ανήκουν στον Χριστό κι έχουν το Άγιο Πνεύμα μέσα τους μπορούν ενδεχομένως να ελπίζουν ότι θα αντισταθούν στον πειρασμό τής σύγχρονης ειδωλολατρίας. Ακόμα και τότε, η αντίσταση στην λατρεία τών ειδώλων είναι μια δια βίου μάχη που αποτελεί μέρος τής χριστιανικής ζωής (Εφεσίους 6:11, Α΄ Τιμόθεον 6:12, Β΄ Τιμόθεον 2:3).

Όταν ακούμε την λέξη είδωλο, σκεφτόμαστε συχνά αγάλματα και αντικείμενα που θυμίζουν εκείνα που λατρεύονταν από τους παγανιστές στους αρχαίους πολιτισμούς. Ωστόσο, τα είδωλα τού 21ου αιώνα δεν ομοιάζουν συχνά με τα τεχνουργήματα που χρησιμοποιούνταν πριν από χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, πολλοί έχουν αντικαταστήσει το «χρυσό μοσχάρι» με μια ακόρεστη επιθυμία για χρήματα ή γόητρο ή «επιτυχία» στα μάτια τού κόσμου. Ορισμένοι επιδιώκουν ως απώτερο σκοπό τους να χαίρουν της υψηλής εκτίμησης τών άλλων. Κάποιοι επιζητούν την άνεση ή μυριάδες άλλες παθιασμένες, αλλά κενές, επιδιώξεις. Δυστυχώς, οι κοινωνίες μας θαυμάζουν συχνά εκείνους που υπηρετούν τέτοια είδωλα. Στο τέλος, όμως, δεν έχει σημασία πίσω από ποια κενή απόλαυση τρέχουμε ή σε ποιο είδωλο ή ψευδή θεό προσκυνάμε· το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο— αποχωρισμός από τον έναν αληθινό Θεό.

Η κατανόηση τών σύγχρονων ειδώλων μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον λόγο που αποδεικνύονται τόσο ισχυρός πειρασμός. Ένα είδωλο μπορεί να είναι οτιδήποτε βάζουμε μπροστά από τον Θεό στη ζωή μας, οτιδήποτε παίρνει την θέση τού Θεού στην καρδιά μας, όπως υπάρχοντα, καριέρες, σχέσεις, χόμπι, αθλήματα, ψυχαγωγία, στόχοι, απληστία, εθισμοί στο αλκοόλ / ναρκωτικά/ τζόγο/ πορνογραφία, κ.λπ. Ορισμένα από τα πράγματα που καθιστούμε είδωλα είναι σαφώς αμαρτωλά. Πολλά όμως από αυτά μπορεί να είναι πολύ καλά, όπως οι σχέσεις ή οι καριέρες. Ωστόσο η Γραφή μάς λέει πως ό,τι κι αν κάνουμε, πρέπει να κάνουμε «τα πάντα για την δόξα τού Θεού» (Α΄ Κορινθίους 10:31), και ότι πρέπει να υπηρετούμε μόνο τον Θεό (Δευτερονόμιο 6:13, Λουκάς 16:13). Δυστυχώς, παραγκωνίζουμε συχνά τον Θεό καθώς επιδιώκουμε με ζήλο τα είδωλά μας. Ακόμη χειρότερα, το σημαντικό ποσό χρόνου που ξοδεύουμε συχνά σ’ αυτές τις ειδωλολατρικές αναζητήσεις, μας αφήνει με λίγο ή καθόλου χρόνο με τον Κύριο.

Μερικές φορές στρεφόμαστε σε είδωλα αναζητώντας ανακούφιση από τις κακουχίες τής ζωής και την αναταραχή που υπάρχει στον κόσμο μας. Εθιστικές συμπεριφορές όπως η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, ή ακόμα και κάτι όπως η υπερβολική ανάγνωση ή τηλεθέαση, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μέσα προσωρινής «διαφυγής» από μια δύσκολη κατάσταση ή τις ταλαιπωρίες τής καθημερινότητας. Ο ψαλμωδός, ωστόσο, μας λέει ότι εκείνοι που τοποθετούν την πίστη τους σ’ αυτήν την συμπεριφορά θα γίνουν, ουσιαστικά, πνευματικά άχρηστοι (Ψαλμός 115:8). Πρέπει να εμπιστευτούμε τον Κύριο που «από κάθε λογής κακό θα (μας) φυλάει» (Ψαλμός 121:7), και που έχει υποσχεθεί να παρέχει για όλες τις ανάγκες μας όταν Τον εμπιστευόμαστε. Χρειάζεται επίσης να θυμόμαστε τα λόγια τού Παύλου, που μας διδάσκει να μην μεριμνάμε για τίποτα, αλλά να προσευχόμαστε για τα πάντα ώστε η ειρήνη τού Θεού, που υπερέχει κάθε νου, να διαφυλάττει τις καρδιές και τις σκέψεις μας (Φιλιππησίους 4:6-7).

Υπάρχει και μια άλλη μορφή ειδωλολατρίας που επικρατεί σήμερα. Η ανάπτυξή της ενισχύεται από πολιτισμούς που συνεχίζουν να απομακρύνονται από την υγιή βιβλική διδασκαλία, όπως ακριβώς μας προειδοποίησε ο απόστολος Παύλος, «Επειδή, θα έρθει καιρός, όταν δεν θα υποφέρουν την υγιαίνουσα διδασκαλία” (Β΄ Τιμόθεον 4:3). Σε αυτούς τους πλουραλιστικούς, φιλελεύθερους καιρούς, πολλοί πολιτισμοί έχουν, σε μεγάλο βαθμό, επαναπροσδιορίσει τον Θεό. Έχουμε εγκαταλείψει τον Θεό που αποκαλύφθηκε σε μας στις Γραφές και Τον έχουμε αναδιαμορφώσει ώστε να συμμορφώνεται με τις δικές μας τάσεις κι επιθυμίες — έναν «καλύτερο κι ευγενικότερο» θεό που είναι απείρως πιο ανεκτικός από Αυτόν που αποκαλύπτεται στις Γραφές. Έναν θεό που είναι λιγότερο απαιτητικός και επικριτικός και που θα ανέχεται πολλούς τρόπους ζωής χωρίς να εναποθέτει ενοχές στους ώμους κανενός. Καθώς αυτή η ειδωλολατρία διαδίδεται από εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, πολλά μέλη τού εκκλησιάσματος πιστεύουν ότι λατρεύουν τον έναν, αληθινό Θεό. Παρόλα αυτά, αυτοί οι ανασχηματισμένοι θεοί έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο, και η λατρεία τους αποτελεί λατρεία ειδώλων. Η λατρεία ενός θεού δικής μας κατασκευής είναι ιδιαίτερα δελεαστική για πολλούς, των οποίων οι συνήθειες, τρόποι ζωής, ορμές κι επιθυμίες δεν εναρμονίζονται με την Γραφή.

Τα πράγματα αυτού του κόσμου δεν θα ικανοποιήσουν ποτέ πλήρως την ανθρώπινη καρδιά. Δεν ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός τους. Τα αμαρτωλά πράγματα μάς εξαπατούν και τελικά οδηγούν στον θάνατο (Ρωμαίους 6:23). Τα καλά πράγματα αυτού του κόσμου είναι δώρα τού Θεού, που μας δόθηκαν να τα απολαμβάνουμε με ευγνώμονα καρδιά, υποταγή σ’ Αυτόν και για την δόξα Του. Όταν όμως το δώρο αντικαθιστά τον Δωρητή ή το δημιούργημα τον Δημιουργό στην ζωή μας, έχουμε πέσει στην ειδωλολατρία. Κανένα είδωλο δεν μπορεί να εμποτίσει τις ζωές μας με νόημα ή αξία ή να μας δώσει αιώνια ελπίδα. Όπως ο Σολομών εκφράζει όμορφα στο βιβλίο τού Εκκλησιαστή, μακριά από μια ορθή σχέση με τον Θεό, η ζωή είναι μάταιη. Δημιουργηθήκαμε σύμφωνα με την εικόνα τού Θεού (Γένεση 1:27) και είμαστε σχεδιασμένοι να Τον λατρεύουμε και δοξάζουμε καθώς μόνον Εκείνος είναι άξιος τής λατρείας μας. Ο Θεός έβαλε την αίσθηση τής αιωνιότητας μέσα στον άνθρωπο (Εκκλησιαστής 3:11), και η σχέση με τον Ιησού Χριστό είναι ο μόνος τρόπος να εκπληρωθεί αυτή η λαχτάρα για αιώνια ζωή. Όλες οι ειδωλολατρικές αναζητήσεις μας θα μας αφήσουν άδειους, ανικανοποίητους, και τελικά, στον φαρδύ δρόμο που οι περισσότεροι παίρνουν, αυτόν που οδηγεί στο χαμό (Ματθαίος 7:13).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί η λατρεία τών ειδώλων είναι ένας τόσο ισχυρός πειρασμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries