Ερώτηση
Τι σημαίνει η φράση «άνδρας μιας γυναίκας» στο Α΄ Τιμόθεο 3:2; Μπορεί ένας διαζευγμένος άνδρας να υπηρετεί ως ποιμένας, πρεσβύτερος ή διάκονος;
Απάντηση
Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις πιθανές ερμηνείες της φράσης «άνδρας μιας γυναίκας» στο Α΄ Τιμόθεο 3:2. 1) Θα μπορούσε απλά να λέει ότι ένας πολύγαμος δεν μπορεί να είναι πρεσβύτερος, διάκονος ή ποιμένας. Αυτή είναι η πιο κυριολεκτική ερμηνεία της φράσης αλλά φαίνεται μάλλον απίθανο δεδομένου ότι η πολυγαμία ήταν αρκετά σπάνια στην εποχή που ο Παύλος έγραφε. 2) Η φράση θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί ότι ένας επίσκοπος πρέπει να είναι απόλυτα πιστός στη γυναίκα που είναι παντρεμένος. Αυτή η ερμηνεία εστιάζεται περισσότερο στην ηθική αγνότητα από ότι στην οικογενειακή κατάσταση. 3) Η φράση θα μπορούσε επίσης να δηλώνει ότι για να είναι κάποιος πρεσβύτερος / διάκονος / ποιμένας, δεν μπορεί παρά να έχει παντρευτεί μια φορά, εκτός από την περίπτωση ενός χήρου που ξαναπαντρεύτηκε.
Οι ερμηνείες 2) και 3) είναι οι πιο διαδομένες σήμερα. Η ερμηνεία 2) φαίνεται να είναι η ισχυρότερη επειδή η Γραφή φαίνεται να επιτρέπει το διαζύγιο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (Κατά Ματθαίον 19:9, Α΄ Κορινθίους 7:12-16). Θα ήταν επίσης σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενός άνδρα ο οποίος χώρισε και ξαναπαντρεύτηκε πριν γίνει χριστιανός από έναν άνδρα, ο οποίος χώρισε και ξαναπαντρεύτηκε αφού έγινε χριστιανός. Ένας κατά τα άλλα κατάλληλος άνθρωπος δεν πρέπει να αποκλείεται από την ηγεσία της εκκλησίας λόγω ενεργειών που έγιναν πριν από τον ερχομό του στη γνώση του Κυρίου Ιησού Χριστού ως Σωτήρα του. Παρόλο, που το Α΄ Τιμόθεο 3:2 δεν αποκλείει απαραίτητα έναν διαζευγμένο ή ξαναπαντρεμένο άνδρα από την υπηρεσία του πρεσβύτερου / διακόνου / ποιμένα, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να εξεταστούν.
Το πρώτο προσόν ενός πρεσβύτερου / διακόνου / ποιμένα είναι να είναι «άμεμπτος» (Α΄ Τιμόθεο 3:2). Αν το διαζύγιο ή η σύναψη ενός νέου γάμου οδηγεί σε μια κακή μαρτυρία του ανθρώπου στην εκκλησία ή στη τοπική κοινωνία, ίσως το προσόν του «άμεμπτου» να είναι αυτό που τον αποκλείει παρά το «άνδρας μιας γυναίκας». Ένας πρεσβύτερος / διάκονος / ποιμένας πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που η εκκλησία και η τοπική κοινωνία να μπορεί να βλέπει στο πρόσωπό του ένα παράδειγμα του Χριστού και μιας ευσεβείς ηγεσίας. Εάν το διαζύγιο ή η σύναψη ενός νέου γάμου του μειώνει αυτήν την εικόνα, ίσως δεν θα έπρεπε να υπηρετήσει στη θέση του πρεσβύτερου / διακόνου / ποιμένα. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι παρόλο που κάποιος είναι ακατάλληλος να υπηρετήσει ως πρεσβύτερος / διάκονος /ποιμένας, εξακολουθεί να είναι ένα πολύτιμο μέλος του σώματος του Χριστού. Κάθε Χριστιανός έχει πνευματικά χαρίσματα (Α΄ Κορινθίους 12:4-7) και καλείται να συμμετέχει στην εποικοδόμηση των άλλων πιστών μ΄ αυτά τα χαρίσματα (Α΄ Κορινθίους 12:7). Κάποιος που έχει αποκλειστεί για τη θέση του πρεσβύτερου / διακόνου / ποιμένα μπορεί να διδάσκει, κηρύττει, υπηρετεί, προσεύχεται, λατρεύει και να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εκκλησία.
English
Τι σημαίνει η φράση «άνδρας μιας γυναίκας» στο Α΄ Τιμόθεο 3:2; Μπορεί ένας διαζευγμένος άνδρας να υπηρετεί ως ποιμένας, πρεσβύτερος ή διάκονος;