Ερώτηση
Ποια είναι η έννοια του ωσαννά;
Απάντηση
Η λέξη ωσαννά χρησιμοποιείται σε ορισμένους ύμνους δοξολογίας, ιδιαίτερα την Κυριακή των Βαΐων. Έχει εβραϊκή προέλευση και ήταν μέρος της κραυγής του πλήθους όταν ο Ιησούς εισήλθε στην Ιερουσαλήμ: "Ωσαννά στον Γιο του Δαβίδ! Ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου! Ωσαννά εν τοις υψίστοις!" (Ματθαίος 21:9).
Το Ωσαννά θεωρείται συχνά ως μια δήλωση επαίνου, παρόμοια με το αλληλούια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια έκκληση για σωτηρία. Η εβραϊκή ρίζα των λέξεων βρίσκεται στον Ψαλμό 118:25, ο οποίος λέει: "Ω Κύριε, κάνε σωτηρία παρακαλώ!". Οι εβραϊκές λέξεις "γιασά" (ελευθέρωσε, σώσε) και "αννά" (ικετεύω, παρακαλώ) συνδυάζονται για να σχηματίσουν τη λέξη "ωσαννά". Κυριολεκτικά, ωσαννά σημαίνει "σε ικετεύω να μας σώσεις!" ή "σε παρακαλώ λύτρωσέ μας!".
Έτσι, όταν ο Ιησούς καβάλησε το γαϊδουράκι στην Ιερουσαλήμ, το πλήθος είχε απόλυτο δίκιο να φωνάζει "ωσαννά!". Αναγνώριζαν τον Ιησού ως τον Μεσσία τους, όπως φαίνεται από την προσφώνησή τους "Γιε του Δαβίδ". Ήταν μια κραυγή για σωτηρία και μια αναγνώριση ότι ο Ιησούς είναι ικανός να σώσει.
Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Ιησούς βρισκόταν στο ναό, και τα παιδιά που ήταν παρόντα φώναζαν και πάλι "ωσαννά στον Γιο του Δαβίδ" (Ματθαίος 21:15). Οι αρχιερείς και οι διδάσκαλοι του νόμου δυσαρεστήθηκαν: "Και του είπαν, ακούς τι λένε; Και ο Ιησούς λέει σ' αυτούς, ναι, ποτέ δεν διαβάσατε ότι από στόμα νηπίων και θηλαζόντων ετοίμασες αίνεση;" (Ματθαίος 21:16). Λέγοντας "ωσαννά!" ο λαός φώναζε για σωτηρία, και γι' αυτό ακριβώς είχε έρθει ο Ιησούς. Μέσα σε μια εβδομάδα ο Ιησούς θα κρεμόταν σε έναν σταυρό.
English
Ποια είναι η έννοια του ωσαννά;