settings icon
share icon
Ερώτηση

Τί σημαίνει να τιμάς τον πατέρα και τη μητέρα σου;

Απάντηση


Το να τιμάς τον πατέρα και τη μητέρα σου είναι το να φέρεσαι με σεβασμό στις λέξεις και πράξεις σου, έχοντας μια εσωτερική κατανόηση και εκτίμηση για τη θέση τους. Η ελληνική λέξη τιμή σημαίνει "να σέβεστε, να λατρεύετε και να εκτιμάτε." Η τιμή δίνει σεβασμό όχι μόνο για την αξία αλλά και για την θέση του γονέα. Για παράδειγμα, ορισμένοι Αμερικανοί ενδέχεται να διαφωνούν με τις αποφάσεις του Προέδρου, αλλά πρέπει να σεβαστούν τη θέση του ως αρχηγός τις χώρας τους. Ομοίως, τα παιδιά όλων των ηλικιών θα πρέπει να τιμούν τους γονείς τους, ανεξάρτητα από το αν οι γονείς τους "αξίζουν" ή όχι τιμή.

Ο Θεός προτρέπει να τιμήσουμε τον πατέρα και τη μητέρα. Δίνει τόσο μεγάλη αξία στην εντολή του να τιμάς τους γονείς ώστε να το συμπεριλάβει στις Δέκα Εντολές (Έξοδος 20:12) και έπειτα στην Καινή Διαθήκη: "Tα παιδιά, να υπακούτε στους γονείς σας εν Kυρίω·επειδή, αυτό είναι δίκαιο. «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα», αυτή είναι η πρώτη εντολή με υπόσχεση, «για να γίνει σε σένα καλό, και να είσαι μακροχρόνιος επάνω στη γη»" (Προς Εφεσίους 6:1-3). Ο σεβασμός των γονέων είναι η μόνη εντολή στη Γραφή που υπόσχεται μακρά ζωή ως ανταμοιβή. Εκείνοι που τιμούν τους γονείς τους είναι ευλογημένοι (Ιερεμίας 35:18-19). Αντίθετα, εκείνοι που έχουν "ανήθικο μυαλό" και αυτοί που εμφανίζουν ασέβειες τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζονται ως ανυπάκουοι προς στους γονείς (Προς Ρωμαίους 1:30, Προς Τιμόθεο Β' 3:2).

Ο Σολομών, ο σοφότερος άνθρωπος, παρότρυνε τα παιδιά να σέβονται τους γονείς τους (Παροιμίες 1:8,13:1,30:17). Παρόλο που δεν μπορούμε πλέον να είμαστε άμεσα υπό την εξουσία τους, δεν μπορούμε να παραμελήσουμε την εντολή του Θεού στο να τιμάμε τους γονείς μας. Ακόμη και ο Ιησούς, ο Θεός ο Υιός, υπέταξε τον εαυτό Του στους γήινους γονείς Του (Κατά Λουκά 2:51) και στον ουράνιο Πατέρα Του (Κατά Ματθαίον 26:39). Ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους γονείς μας με τον τρόπο που προσεγγίζουμε ευλαβικά τον ουράνιο Πατέρα μας (Προς Εβραίους 12:9, Μαλαχίας 1:6).

Προφανώς, μας έχει ζητηθεί να τιμάμε τους γονείς μας, αλλά πώς; Να τους τιμάτε και με τα έργα και με τη συμπεριφορά σας (Κατά Μάρκο 7:6). Τιμήστε τις κρυφές και φανερές επιθυμίες τους. "O σoφός γιoς δέχεται τη διδασκαλία τoύ πατέρα του ενώ o χλευαστής δεν ακoύει έλεγχo." (Παροιμίες 13:1). Στο Κατά Ματθαίο 15:3-9, ο Ιησούς θύμισε στους Φαρισαίους την εντολή του Θεού που λέει να τιμάτε τον πατέρα και τη μητέρα τους. Υποτάσσονταν στο γράμμα του νόμου, αλλά είχαν προσθέσει τις δικές τους παραδόσεις που ουσιαστικά το απέρριπταν. Ενώ τιμούσαν τους γονείς τους με λόγια, οι πράξεις τους απέδειχναν το πραγματικό τους κίνητρο. Η τιμή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιφανειακή αναγνώριση. Η λέξη "τιμή" σε αυτό το απόσπασμα είναι ένα ρήμα και ως εκ τούτου απαιτείται μια σωστή ενέργεια.

Πρέπει να επιδιώξουμε να τιμούμε τους γονείς μας με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούμε να τιμήσουμε και να δώσουμε δόξα στον Θεό — με τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας. Για ένα μικρό παιδί, η υπακοή προς τους γονείς συμπεριλαμβάνει την τιμή. Δηλαδή το να τους ακούνε, να υπακούνε και να υποτάσσονται στην εξουσία τους. Όταν τα παιδιά ωριμάσουν, η υπακοή που έμαθαν θα τους βοηθήσει στο να τιμούν και τις άλλες εξουσίες όπως την κυβέρνηση, την αστυνομία και τους εργοδότες

Ενώ είμαστε υπόχρεοι να τιμάμε τους γονείς, αυτό δεν σημαίνει το να μιμούμαστε αυτούς που είναι ασεβείς (Ιεζεκιήλ 20:18-19). Εάν ένας γονέας δώσει εντολή σε ένα παιδί που δεν είναι σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, το παιδί αυτό πρέπει να υπακούει στον Θεό αντί για τους γονείς του (Πράξεις 5:28).

Η τιμή γεννάει τιμή. Ο Θεός δεν θα τιμήσει εκείνους που δεν θα υπακούν την εντολή Του στο να τιμούν τους γονείς τους. Αν θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό και να είμαστε ευλογημένοι, πρέπει να τιμάμε τους γονείς μας. Το να τιμάμε δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε διασκεδαστικό και σίγουρα δεν είναι δυνατό με τη δική μας δύναμη. Αλλά η τιμή είναι ένα σίγουρο μονοπάτι στο στόχο της ζωής μας — η δοξολογία του Θεό. "Tα παιδιά, να υπακούτε στους γονείς, σε όλα·επειδή, αυτό είναι ευάρεστο στον Κύριο." (Προς Κολοσσαείς 3:20).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τί σημαίνει να τιμάς τον πατέρα και τη μητέρα σου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries