settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι ακριβώς είναι το "άγιο φίλημα";

Απάντηση


Στην επιστολή προς Ρωμαίους 16:16, ο απόστολος Παύλος δίνει την οδηγία "Χαιρετήστε ο ένας τον άλλον με άγιο φίλημα". Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε την πρώιμη χριστιανική πρακτική του να φιλάει ο ένας τον άλλον και πώς οι σύγχρονοι πιστοί πρέπει να κατανοούν και να εφαρμόζουν αυτήν την οδηγία.

Υπάρχουν πολλά χωρία στην Καινή Διαθήκη που αναφέρονται σε ένα "άγιο φίλημα" (Ρωμαίους 16:16, Α΄ Κορινθίους 16:20, Β΄ Κορινθίους 13:12, Α΄ Θεσσαλονικείς 5:26). Ενώ ο απόστολος Πέτρος δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις "άγιο φίλημα", μας προστάζει "Χαιρετήστε ο ένας τον άλλον με φίλημα αγάπης" (Α΄ Πέτρου 5:14). Σε κάθε περίπτωση, υποτίθεται πως το φίλημα εκφράζει αγάπη, είναι άγιο και ιερό.

Στην εποχή της Καινής Διαθήκης και στον πολιτισμό της Εγγύς Ανατολής, το φιλί ήταν μια συνηθισμένη μορφή χαιρετισμού μεταξύ της οικογένειας και των στενών φίλων. Το φιλί, λοιπόν, συμβόλιζε την αγάπη, την αδελφική στοργή και τη συναναστροφή. Ως εκ τούτου, η οδηγία "Χαιρετήστε ο ένας τον άλλον με άγιο φίλημα" (Ρωμαίους 16:16) καλλιεργούσε την αίσθηση της ενότητας και της ισότητας μεταξύ των πιστών. Αυτό είχε κατά νου ο Παύλος όταν έγραφε ότι πρέπει "να αυξηθούμε σ' αυτόν σε όλα, αυτός που είναι η κεφαλή, ο Χριστός· από τον οποίο ολόκληρο το σώμα, καθώς συναρμολογείται και καθώς συνδέεται με κάθε συνάφεια των μελών που συνεργούν, σύμφωνα με την ανάλογη ενέργεια καθενός μέρους ξεχωριστά, κάνει την αύξηση του σώματος, για τη δική του οικοδομή, με αγάπη" (Εφεσίους 4:15-16).

Το επίθετο άγιο στο Ρωμαίους 16:16 σημαίνει ότι αυτό το φιλί είναι διαφορετικό από τα ρομαντικά ή αισθησιακά φιλιά. Αντίθετα, ενσαρκώνει την αγάπη, την αγνότητα και την ιερότητα της χριστιανικής συναναστροφής: "γίνε τύπος των πιστών σε λόγο, σε συναναστροφή, σε αγάπη, σε πνεύμα, σε πίστη, σε αγνότητα" (Α΄ Τιμόθεο 4:12).

Με την πάροδο των αιώνων, η πρακτική του να χαιρετάει ο ένας τον άλλον με ένα άγιο φίλημα προσαρμόστηκε σε διάφορα πολιτιστικά πλαίσια. Αυτό που παρέμεινε σταθερό, ωστόσο, ήταν η θεϊκή αρχή της αμοιβαίας αγάπης και του σεβασμού για τους εν Χριστώ αδελφούς και αδελφές μας. Επομένως, η ουσία της οδηγίας του Παύλου στο Ρωμαίους 16:16 είναι η έκφραση γνήσιας και ειλικρινούς στοργής, ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει: "Η αγάπη ας είναι ανυπόκριτη· αποστρέφεστε το πονηρό, προσκολλάστε στο αγαθό. Γίνεστε φιλόστοργοι ο ένας προς τον άλλον διαμέσου τής φιλαδελφίας, προλαβαίνοντας να τιμάτε ο ένας τον άλλον" (Ρωμαίους 12:9-10).

Στις σύγχρονες χριστιανικές κοινότητες, η πρακτική του να χαιρετάει ο ένας τον άλλον με ένα άγιο φίλημα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Στις δυτικές εκκλησίες, συγκεκριμένα, το φιλί συχνά αντικαθίσταται από χειραψία, αγκαλιά ή νεύμα του κεφαλιού - χειρονομίες που υποδηλώνουν ζεστασιά και συναδελφικότητα. Σε ορισμένες ανατολικές ορθόδοξες και μεσανατολικές εκκλησίες, ωστόσο, η παράδοση να χαιρετάει ο ένας τον άλλον με ένα κυριολεκτικό φιλί εξακολουθεί να είναι πολιτισμικά κατάλληλη.

Η Αγία Γραφή προσφέρει καθοδήγηση για την προσαρμογή των βιβλικών πρακτικών σε συγκεκριμένα πολιτισμικά πλαίσια. Στην Α΄ Κορινθίους 9:22β, για παράδειγμα, ο Παύλος γράφει: "σε όλους έγινα τα πάντα, για να σώσω με κάθε τρόπο μερικούς". Φυσικά, το βασικό μήνυμα του ευαγγελίου πρέπει να παραμείνει ανέπαφο, αλλά ο Θεός μας επιτρέπει να ερμηνεύσουμε το Ρωμαίους 16:16 σύμφωνα με το πολιτισμικό μας πλαίσιο.

Οι πολιτισμικές και προσωπικές ευαισθησίες είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή του Ρωμαίους 16:16. Αυτό που είναι κατάλληλο και άνετο σε μια κουλτούρα μπορεί να μην είναι σε μια άλλη. Το κλειδί είναι να αγαπάμε ο ένας τον άλλον με τρόπο που σέβεται τα ατομικά επίπεδα άνεσης. Όπως λέει ο Παύλος στο Ρωμαίους 14:19, "ας ζητάμε εκείνα που είναι για την ειρήνη, και εκείνα που είναι για την οικοδομή τού ενός για τον άλλον".

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι ακριβώς είναι το "άγιο φίλημα";
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries