settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η ιστορία της Μασάντα;

Απάντηση


Η Μασάντα είναι ένα διάσημο ορεινό φρούριο πάνω από τη δυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας στο Ισραήλ. Η ιστορία της Μασάντα χρονολογείται από το 31 π.Χ., όταν ο Ηρώδης ο Μέγας ολοκλήρωσε την κατασκευή αυτού του "παλατιού του καταφυγίου" που είχε χτίσει σε περίπτωση εξέγερσης εναντίον του.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο, ο βασιλιάς Ηρώδης ήταν ένας Εδωμίτης που διορίστηκε από τη ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ως βασιλιάς στην Ιουδαία. Επειδή δεν ήταν Ιουδαίος και ήταν σκληρός με τους υπηκόους του, ο Ηρώδης περιφρονήθηκε από τους Ιουδαίους. Ορισμένοι σύγχρονοι ψυχολόγοι, εξετάζοντας το ιστορικό του Ηρώδη, τον κατέταξαν ως διπολικό και πάσχοντα από ακραία παράνοια. Από τα εκτεταμένα οικοδομικά του έργα, συμπεριλαμβανομένης της Μασάντα, μέχρι τις πολυάριθμες πολιτικές δολοφονίες του, ο Ηρώδης παρουσίαζε παράνοια για την απώλεια της εξουσίας. Οι παθολογικές υποψίες του ήταν εμφανείς σε όλους.

Η Μασάντα είναι χτισμένη σε μεγάλο υψόμετρο. Το φρούριο περιέχει έναν αριθμό στρατώνων, οπλοστασίων και αμυντικών κατασκευών. Διαθέτει επίσης τεράστιες αποθήκες και δεξαμενές, οι οποίες περιείχαν τρόφιμα και νερό για μήνες. Η πρωταρχική άμυνα της Μασάντα ήταν ένα μονόδρομο "μονοπάτι-φίδι" που ανέβαινε στο βουνό των τετρακοσίων μέτρων. Ήταν εξαιρετικά εύκολο να υπερασπιστούν το μονοπάτι από πλεονεκτικά σημεία από πάνω.

Περίπου εκατό χρόνια αφότου ο Ηρώδης ο Μέγας έχτισε το "απόρθητο" φρούριο της Μασάντα, έγινε το σπίτι μιας ομάδας Εβραίων Ζηλωτών που κρύφτηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατάκτησης του Ισραήλ. Μετά την πτώση της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ., η Μασάντα ήταν το τελευταίο εβραϊκό οχυρό. Καθώς οι Ρωμαίοι εργάζονταν νότια σε μια τελική εκκαθάριση της χώρας, έφτασαν στη Μασάντα και την εβραϊκή αντίσταση εκεί.

Το 72 μ.Χ., μια ρωμαϊκή λεγεώνα υπό τη διοίκηση του στρατηγού Φλάβιου Σίλβα περικύκλωσε τελικά τη Μασάντα, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει στη μικρή ομάδα των οχυρών που ζούσαν στην κορυφή. Με τον αληθινά ρωμαϊκό τρόπο, οι Ρωμαίοι έφεραν χιλιάδες σκλάβους και πέρασαν αρκετούς μήνες χτίζοντας μια τεράστια ράμπα πολιορκίας στην πίσω πλευρά του βουνού. Όταν οι Ρωμαίοι τελικά παραβίασαν το φρούριο την άνοιξη του 73 μ.Χ., βρήκαν μια φρικτή σκηνή. Οι Ζηλωτές, επιλέγοντας το θάνατο αντί της αιχμαλωσίας, είχαν αυτοκτονήσει τελετουργικά. Συνολικά, 953 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν σε μια τελική απόρριψη της ρωμαϊκής καταπίεσης.

Οι αφηγήσεις για την πολιορκία της Μασάντα και τη μαζική αυτοκτονία αναφέρθηκαν αργότερα από δύο γυναίκες που είχαν κρυφτεί σε μια δεξαμενή με πέντε παιδιά. Αφηγήθηκαν τα τελευταία λόγια του αρχηγού τους, του Ελεάζαρ, τα οποία κατέγραψε ο Ιώσηπος:

"Αφού, πριν από πολύ καιρό, γενναιόδωροι φίλοι μου, αποφασίσαμε να μην γίνουμε ποτέ υπηρέτες των Ρωμαίων, ούτε κανενός άλλου παρά μόνο του ίδιου του Θεού, ο οποίος είναι ο μόνος αληθινός και δίκαιος Κύριος της ανθρωπότητας, ήρθε τώρα ο καιρός που μας υποχρεώνει να κάνουμε την απόφασή μας αυτή πράξη".

Το Ισραήλ έγινε και πάλι επίσημα έθνος το 1948. Και, σχεδόν 1.900 χρόνια μετά την πτώση της Μασάντα, το φρούριο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος του ισραηλινού πολιτισμού. Στο πλαίσιο της υπεράσπισης της ανανεωμένης χώρας τους, όλοι οι Ισραηλινοί άνδρες και γυναίκες καλούνται να υπηρετήσουν μια θητεία στις IDF, τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής τους εκπαίδευσης, οι νέοι στρατιώτες των IDF ανεβαίνουν τη νύχτα το "μονοπάτι του φιδιού" προς τη Μασάντα και ορκίζονται κατά τη διάρκεια μιας τελετής με πυρσούς στην κορυφή της Μασάντα. Η τελική τους δήλωση τη νύχτα πριν κατέβουν από το βουνό ως πλήρεις στρατιώτες είναι "Η Μασάντα δεν θα ξαναπέσει".

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η ιστορία της Μασάντα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries