settings icon
share icon
Ερώτηση

Θα είναι δυνατό ν’ αμαρτήσουμε στον Ουρανό;

Απάντηση



Η Αγία Γραφή περιγράφει τον Ουρανό ή την αιώνια κατάσταση με πολλές λεπτομέρειες στο βιβλίο τής Αποκάλυψης, κεφάλαια 21 και 22. Πουθενά δεν αναφέρεται στα κεφάλαια αυτά η δυνατότητα τής αμαρτίας. Εχουμε πραγματικά την υπόσχεση ότι στην αιώνια κατάσταση δεν θα βιώσουμε ποτέ θάνατο, λύπη, δάκρυα ή πόνο (Αποκάλυψη 21:4) — η απουσία όλων αυτών αποτελεί θετική απόδειξη ότι θ’ απουσιάζει επίσης η αμαρτία, καθώς τα πράγματα αυτά αποτελούν παράγωγα τής αμαρτίας (βλ. Ρωμαίους 6:23).

Οι αμετανόητοι αμαρτωλοί δεν θα βρίσκονται στον Ουρανό αλλά στην λίμνη τού πυρός (Αποκάλυψη 21:8). Τίποτα ακάθαρτο δεν θα εισέλθει στον Ουρανό (Αποκάλυψη 21:27). Δεν θα εισέλθουν στον Ουρανό εκείνοι που αμαρτάνουν (Αποκάλυψη 22:15). Ακόμη, μία προφητεία τής Παλαιάς Διαθήκης μάς διαβεβαιώνει ότι η βασιλεία τού Θεού θ’ αποκλείσει την αμαρτωλότητα:

Θα είν’ εκεί ένας ωραίος καλοστρωμένος δρόμος
και τ’ όνομά του θα ’ναι «Οδός Αγία».
Ακάθαρτοι από ’κει δεν θα περνούν·
αυτοί που τον βαδίζουν έστω κι αν είναι ανόητοι,
δεν θα ’ναι μπορετό να ξεστρατίσουν.
Κοντά στο δρόμο αυτόν λιοντάρια δεν θα βρίσκονται.
Δεν θα τον δρασκελίζει ούτ’ ένα αρπαχτικό θεριό.
Στο δρόμο αυτόν θα περπατούν οι λυτρωμένοι.» (Ησαΐας 35:8-9, μτφ. Β.Ε.).
Ετσι, η απάντηση είναι, όχι, δεν θα είναι δυνατό ν’ αμαρτάνουμε στον Ουρανό.

Ο Θεός θέλει τον αγιασμό μας (Α΄ Θεσσαλονικείς 4:3)· αυτό σημαίνει ότι θέλει να μας αγιάσει και ελευθερώσει από την αμαρτία. Ο αγιασμός μας περιλαμβάνει τρεις φάσεις: o θέσει αγιασμός, ο οποίος μας σώζει από την ποινή τής αμαρτίας την στιγμή που πιστεύουμε στον Χριστό· ο προοδευτικός αγιασμός, ο οποίος μας σώζει από την δύναμη τής αμαρτίας καθώς αυξάνουμε εν Χριστώ και ο πλήρης αγιασμός, που μας σώζει από την παρουσία τής αμαρτίας καθώς εισερχόμαστε στην παρουσία τού Χριστού. «Οταν φανερωθεί ο Χριστός, θα είμαστε όμοιοι μ’ αυτόν, επειδή θα τον δούμε καθώς είναι.» (Α΄ Ιωάννου 3:2). Με άλλα λόγια, η διαδικασία με την οποία ο Θεός μάς αγιάζει περιλαμβάνει την δικαίωση, την ωριμότητα και τον δοξασμό.

Ο δοξασμός που υπόσχεται ο Θεός στα παιδιά Του (Ρωμαίους 8:30) περιλαμβάνει απαραιτήτως την αναμαρτησία, διότι δεν γίνεται να δοξαστούν αμαρτωλές υπάρξεις. Στον Ουρανό, τον τόπο τής δόξας τού Θεού δεν υπάρχει αμαρτία. Ο Παύλος προσεύχεται στην Α΄ Θεσσαλονικείς 5:23, «ο Θεός τής ειρήνης είθε να σας αγιάσει ολοκληρωτικά», και συνδέει την ένδοξη εμφάνιση τού Χριστού με τον προσωπικό δοξασμό μας: «Όταν ο Χριστός, η ζωή μας, φανερωθεί, τότε κι εσείς θα φανερωθείτε μαζί του μέσα σε δόξα.» (Κολοσσαείς 3:4). Στην ένδοξη αυτήν κατάσταση ο αποχωρισμός από την αμαρτία θα είναι απόλυτος και ο αγιασμός θα είναι πλήρης από κάθε άποψη. Δεν θα είναι δυνατό ν’ αμαρτάνουμε στον Ουρανό.

Το Ιακώβου 1:14 μας παρέχει μία ακόμη βεβαιότητα ότι δεν θ’ αμαρτάνουμε στον Ουρανό: «Πειράζεται, όμως, κάθε ένας από τη δική του επιθυμία, καθώς παρασύρεται και δελεάζεται.». Σ’ αυτόν τον αμαρτωλό κόσμο αντιμετωπίζουμε καθημερινά πειρασμούς, και ο Ιάκωβος εντοπίζει δύο δυνάμεις που μας ωθούν ν’ αμαρτάνουμε: την δική μας αμαρτωλή επιθυμία (η αμαρτωλή μας φύση) και τον δελεασμό (η δολοπλοκία τού Διαβόλου). Καμία από τις δύο αυτές δυνάμεις δεν θα δρα στον Ουρανό. Η αμαρτωλή μας φύση θα έχει εξαλειφθεί στον δοξασμό μας και ο πειραστής θα έχει ριχτεί στην λίμνη τού πυρός, απ’ όπου δεν θα μπορεί να μας βλάψει (Αποκάλυψη 20:10).

Η Αγία Γραφή μάς διδάσκει ότι ο Ουρανός ή η αιώνια κατάσταση είναι απολύτως άγιος. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα τής αμαρτίας· θα είμαστε ντυμένοι με δικαιοσύνη (Αποκάλυψη 19:8) και θα είμαστε αιωνίως ασφαλείς στην κατάσταση τής μακαριότητας. Το έργο που ο Θεός υποσχέθηκε να ολοκληρώσει μέσα μας θα έχει τελειώσει (Φιλιππησίους 1:6). Η απελευθέρωσή μας, ως εκλεκτοί και λυτρωμένοι, θα είναι πλήρης —σώμα, ψυχή και πνεύμα— προς δόξα τού Αρνίου (Αποκάλυψη 5:6-10).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Θα είναι δυνατό ν’ αμαρτήσουμε στον Ουρανό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries