settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η αρμονία των Ευαγγελίων;

Απάντηση


Η «αρμονία» των Ευαγγελίων είναι η συμφωνία των τεσσάρων Ευαγγελίων της Αγίας Γραφής. Τα τέσσερα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης είναι σαν τους τραγουδιστές μιας τετράφωνης χορωδίας. Κάθε ένας έχει ένα ιδιαίτερο κομμάτι να τραγουδήσει, αλλά τα κομμάτια αυτά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια όμορφη σύνθεση. Κάθε ένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια δίνει μαρτυρία για τον Ιησού από μια ελαφρώς διαφορετική οπτική, αλλά όλα λένε την ίδια ιστορία. Συνεπώς, όλα είναι σε αρμονία το ένα με το άλλο. Βιβλία που ευθυγραμμίζουν τις ευαγγελικές αφηγήσεις χρονολογικά, ονομάζονται αρμονίες των Ευαγγελίων, και μερικές εκδόσεις της Αγίας Γραφής περιέχουν ένα τμήμα αναφοράς που ονομάζεται αρμονία των Ευαγγελίων και κάνει το ίδιο πράγμα.

Τα Ευαγγέλια σύμφωνα με τον Ματθαίο, τον Μάρκο και τον Λουκά ονομάζονται «συνοπτικά», επειδή περιέχουν πολλά ίδια γεγονότα από την ζωή του Ιησού (η λέξη συνοπτικός σημαίνει «που βλέπει το σύνολο»). Το Ευαγγέλιο σύμφωνα με τον Ιωάννη στέκεται μόνο του, γεμίζοντας τα κενά που οι άλλοι αφήνουν εκτός. Κάθε ένα από αυτά τα Ευαγγέλια γράφτηκε για διαφορετικό αναγνωστικό κοινό και δίνει έμφαση σε διαφορετικές όψεις της διακονίας του Ιησού. Το Ευαγγέλιο σύμφωνα με τον Ματθαίο γράφτηκε κυρίως για τους Ιουδαίους και δίνει έμφαση στο πως ο Ιησούς εκπλήρωσε τις προφητείες για έναν βασιλικό Μεσσία. Το ευαγγέλιο σύμφωνα με τον Μάρκο γράφτηκε κυρίως για Ρωμαίους ή εθνικούς χριστιανούς, έτσι περιλαμβάνει λίγες προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης και εξηγεί αρκετές ιουδαϊκές λέξεις και συνήθειες. Ο Ιησούς απεικονίζεται στο Ευαγγέλιο του Μάρκου ως ο θείος Υπηρέτης. Το Ευαγγέλιο σύμφωνα με τον Λουκά, επίσης γράφτηκε κυρίως για τους εθνικούς πιστούς, έτσι επίσης εξηγεί τα Ιουδαϊκά έθιμα και χρησιμοποιεί ελληνικά ονόματα. Ο Λουκάς ξεκινά να γράψει μια τακτοποιημένη αφήγηση της ζωής του Ιησού και Τον παρουσιάζει ως τον Γιο του Ανθρώπου, δίνοντας έμφαση στην πλήρη ανθρωπότητά Του. Το Ευαγγέλιο σύμφωνα με τον Ιωάννη δίνει έμφαση στον Ιησού ως τον Γιο του Θεού και περιλαμβάνει περισσότερες αποκαλύψεις του Ιησού για τον εαυτό Του απ' ό,τι τα άλλα Ευαγγέλια. Μας δίνει επίσης μια πολύ περισσότερο λεπτομερή εικόνα των γεγονότων των τελευταίων ημερών του Ιησού.

Μερικοί άνθρωποι προσπάθησαν να δυσφημήσουν την Αγία Γραφή επισημαίνοντας τις φαινομενικές ασυνέπειες στις αφηγήσεις των Ευαγγελίων. Επισημαίνουν τις διαφορές στην σειρά με την οποία παρουσιάζονται τα γεγονότα ή τις μηδαμινές λεπτομέρειες ανάμεσα σ' εκείνα τα γεγονότα. Όταν οι τέσσερις αφηγήσεις τεθούν η μία δίπλα στην άλλη, διαπιστώνουμε ότι δεν ακολουθούν όλες την ίδια αυστηρή χρονολογική σειρά. Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετή από την αφήγηση, κατατάσσεται με θεματική σειρά, κατά την οποία τα γεγονότα ομαδοποιούνται ανάλογα με το θέμα. Αυτή η θεματική προσέγγιση είναι ο τρόπος που οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε στις συζητήσεις μας σε καθημερινή βάση.

Διαφορές σε μικρές λεπτομέρειες, όπως αυτή για τον αριθμό των αγγέλων στον τάφο του Χριστού (Ματθαίος 28:5, Μάρκος 16:5, Λουκάς 24:4, Ιωάννης 20:12), επίσης απαντώνται όταν επιτρέπουμε στο κείμενο να μιλήσει από μόνο του. Ο Ματθαίος και ο Μάρκος αναφέρουν «έναν άγγελο», ενώ ο Λουκάς και ο Ιωάννης αναφέρουν δύο αγγέλους. Εντούτοις, οι Ματθαίος και Μάρκος ποτέ δεν είπαν ότι ήταν «μόνον» ένας άγγελος· απλά λένε ότι ήταν ένας άγγελος παρών. Τέτοιες διαφορές είναι συμπληρωματικές, όχι αντιφατικές. Καινούριες πληροφορίες ενδέχεται να προστίθενται αλλά ποτέ δεν ακύρωσαν την εγκυρότητα της παλιάς πληροφορίας.

Όπως και τα υπόλοιπα Ιερά Γράμματα, τα τέσσερα Ευαγγέλια είναι μια όμορφη μαρτυρία της αποκάλυψης του Θεού στον άνθρωπο. Φανταστείτε έναν τελώνη (τον Ματθαίο), ένα απαίδευτο αγόρι, Ιουδαίο, με ιστορικό ενός που τα παρατάει (τον Μάρκο), έναν Ρωμαίο γιατρό (τον Λουκά) και έναν Ιουδαίο ψαρά (τον Ιωάννη) όλοι να γράφουν αρμονικές μαρτυρίες για την ζωή του Ιησού. Δεν υπάρχει περίπτωση, χωρίς την επέμβαση του Θεού, ότι θα μπορούσαν να είχαν γράψει αξιοθαύμαστα ακριβείς διηγήσεις (Β΄ Τιμόθεον 3:16). Η ιστορία, η προφητεία και οι προσωπικές λεπτομέρειες, όλα δένουν μαζί για να συνθέσουν μια, σε υπέρτατο βαθμό, ακριβή εικόνα του Ιησού, -του Μεσσία, του Βασιλιά, του Υπηρέτη και του Γιου του Θεού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η αρμονία των Ευαγγελίων;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries