Ερώτηση
Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί του μήκους της κόμης; Πρέπει οι άνδρες να έχουν κοντή κόμη και οι γυναίκες μακριά;
Απάντηση
Η περικοπή που αναφέρεται στο μήκος της κόμης, στην Καινή Διαθήκη, είναι η Α΄ Κορινθίους 11:3-15. Η εκκλησία τής Κορίνθου βρισκόταν στο κέντρο μιας διαμάχης σχετικά με τους ρόλους τών ανδρών και των γυναικών και την ορθή τάξη εξουσίας εντός της εκκλησίας. Στην κοινωνία της Κορίνθου, οι γυναίκες υποτάσσονταν στους συζύγους των φορώντας κάλυμμα. Φαίνεται πως κάποιες γυναίκες στην εκκλησία απέρριπταν τα καλύμματα, κάτι που θα έκαναν μόνον πόρνες ειδωλολατρικών ναών ή άλλες στασιαστικές γυναίκες. Η προσέλευση μιας γυναίκας στην εκκλησία χωρίς κάλυμμα θα συνιστούσε ατίμωση για τον άνδρα της αλλά και θα προκαλούσε πολιτισμική σύγχυση. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν ήταν πολιτισμικά αποδεκτό στην Κόρινθο να φορέσει ένας άνδρας κάλυμμα ή να έχει με κάποιον τρόπο καλυμμένο το κεφάλι του κατά την διάρκεια τής λατρείας.
Ο Παύλος επικαλείται την βιολογία για να επεξηγήσει το κατά πόσον αρμόζει να ακολουθούμε τα πολιτιστικά πρότυπα: οι γυναίκες έχουν φυσιολογικά μακρύτερη κόμη από αυτήν των ανδρών, και οι άνδρες έχουν πολύ περισσότερο την τάση να γίνονται φαλακροί. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός δημιούργησε τις γυναίκες με ένα «φυσικό κάλυμμα» και τους άνδρες με «ακάλυπτο κεφάλι». Αν μια γυναίκα περιφρονεί το σημάδι τής υποταγής της (το κάλυμμα), μπορεί ακόμη και να ξυρίζει το κεφάλι της (εδάφιο 6). Το σημείο τού Παύλου είναι πως αν η κουλτούρα υπαγορεύει πως η γυναίκα δεν πρέπει να είναι φαλακρή (προσερχόμενη χωρίς το φυσικό της κάλυμμα), τότε γιατί να απορρίπτει το πρότυπο της ίδιας κουλτούρας, που είναι η ένδυση ενός καλύμματος (προσερχόμενη χωρίς το πολιτισμικό κάλυμμα);
Από την πλευρά τού άνδρα, είναι αφύσικο σ’ αυτόν να διατηρεί «μακριά κόμη» (εδάφιο 14). Η κόμη του είναι φυσιολογικά πιο κοντή (και πιο αραιή) από αυτήν της γυναίκας. Αυτό αντιστοιχεί στην κορινθιακή παράδοση τών ανδρών να μην φοράνε κάλυμμα κατά την διάρκεια τής λατρείας. Ο Παύλος ωθεί την εκκλησία να προσαρμοστεί με τις γενικώς επικρατούσες ιδέες περί αρσενικής και θηλυκής εμφάνισης.
Ενώ το μήκος τής κόμης δεν αποτελεί το κύριο σημείο αυτής της βιβλικής περικοπής, σταχυολογούμε τις εξής εφαρμογές από αυτήν: 1) Πρέπει να είμαστε προσκολλημένοι στους πολιτισμικά αποδεκτούς δείκτες τού γένους. Οι άνδρες πρέπει να φαίνονται ως άνδρες και οι γυναίκες να φαίνονται ως γυναίκες. Ο Θεός δεν ενδιαφέρεται, ούτε αποδέχεται την «unisex» εμφάνιση. 2) Δεν πρέπει να επαναστατούμε ενάντια στην κουλτούρα απλά και μόνο για χάρη της επανάστασης, στο όνομα κάποιας μορφής χριστιανικής «ελευθερίας». Δεν μετράει το πώς παρουσιαζόμαστε. 3) Οι γυναίκες πρέπει με την θέλησή τους να θέτουν τον εαυτό τους υπό την ανδρική ηγεσία της εκκλησίας. 4) Δεν πρέπει να ανατρέπουμε τους ρόλους των ανδρών και των γυναικών που έχει καθορίσει ο Θεός.
Η κουλτούρα μας σήμερα δεν χρησιμοποιεί καλύμματα κεφαλής για να δείξει υποταγή στην εξουσία. Οι ρόλοι τών ανδρών και των γυναικών δεν έχουν αλλάξει, αλλά ο τρόπος που τους συμβολίζουμε αλλάζει με την κουλτούρα. Αντί να επιβάλλουμε νομικίστικα πρότυπα για το μήκος τής κόμης, πρέπει να θυμόμαστε ότι το πραγματικό ζήτημα είναι η κατάσταση τής καρδιάς μας, η προσωπική μας ανταπόκριση στην εξουσία τού Θεού, η τάξη που έχει καθορίσει, και η επιλογή μας να πορευόμαστε υποτασσόμενοι σ’ αυτήν την εξουσία. Ο Θεός έχει καθορίσει τους ρόλους τών ανδρών και των γυναικών, που είναι διαφορετικοί, και μέρος αυτής διαφοράς εκδηλώνεται με την κόμη τους. Η κόμη ενός άνδρα πρέπει να φαίνεται αρσενική. Η κόμη μιας γυναίκας πρέπει να φαίνεται θηλυκή.
English
Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί του μήκους της κόμης; Πρέπει οι άνδρες να έχουν κοντή κόμη και οι γυναίκες μακριά;