settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης;

ΑπάντησηΤο ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης είναι απλά η παλιά αίρεση της αποκατάστασης των πάντων με καινούριο όνομα. Η αποκατάσταση των πάντων είναι η πίστη ότι όλοι οι άνθρωποι θα σωθούν τελικά και θα εισέλθουν στον Ουρανό. Το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης, όπως το δίδαξε ο Κάρλτον Πίρσον και άλλοι, περικλείει πολλές ψευδείς ιδέες:

(1) Το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης λέει ότι ο θάνατος και η ανάσταση του Ιησού Χριστού πλήρωσε το τίμημα για όλη την ανθρωπότητα ώστε να απολαύσει την αιώνια ζωή στον Ουρανό χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μετάνοια.

(2) Το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης διδάσκει ότι η σωτηρία δίδεται άνευ όρων και δεν απαιτεί καν πίστη στον Ιησού Χριστό που πλήρωσε το χρέος της αμαρτίας του ανθρώπινου γένους.

(3) Το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης δέχεται ότι όλη η ανθρωπότητα προορίζεται για ζωή στον Ουρανό, είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι.

(4) Το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης δηλώνει ότι όλη η ανθρωπότητα θα εισέλθει στον Ουρανό ασχέτως θρησκευτικής ένταξης.

(5) Τελευταίο, το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης δέχεται ότι μόνον εκείνοι που συνειδητά και σκόπιμα απορρίπτουν τη χάρη του Θεού –αφού έχουν «γευθεί τον καρπό» της χάρης Του- θα περάσουν την αιωνιότητα αποχωρισμένοι από τον Θεό.

Το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης αντιβαίνει στην καθαρή διδασκαλία του Ιησού Χριστού και της Αγίας Γραφής. Στο ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Χριστός διδάσκει σαφώς ότι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία είναι δι' Αυτού (Ιωάννης 14:6). Ο Θεός έστειλε τον Χριστό στον κόσμο για να εξασφαλίσει σωτηρία για την ξεπεσμένη ανθρωπότητα, αλλά αυτή η σωτηρία είναι διαθέσιμη μόνο σ' εκείνους που εμπιστεύονται τον Ιησού Χριστό που πλήρωσε το χρέος της αμαρτίας τους (Ιωάννης 3:16). Οι απόστολοι απηχούν το μήνυμα αυτό (Εφεσίους 2:8-9, Α΄ Πέτρου 1:8-9, Α΄ Ιωάννου 5:13). Πίστη στον Ιησού Χριστό σημαίνει πως δεν προσπαθούμε πλέον να εξασφαλίσουμε τη σωτηρία με τα έργα μας αλλά αντιθέτως πιστεύουμε ότι αυτό που έκανε ο Χριστός είναι επαρκές να μας διασφαλίσει τη σωτηρία μας.

Σε συνδυασμό με την πίστη είναι η μετάνοια. Μετάνοια είναι η αλλαγή του νου αναφορικά με την αμαρτία σου και την ανάγκη σου για σωτηρία δια του Χριστού και δια της πίστης σου (Πράξεις 2:38). Η πράξη της μετάνοιας είναι εκείνη κατά την οποία αναγνωρίζουμε ότι ενώπιον του Θεού είμαστε αμαρτωλοί, ανίκανοι να κερδίσουμε είσοδο στη σωτηρία κι έτσι μετανοούμε (αλλάζουμε μυαλό) για τις αμαρτίες μας –τις αποστρεφόμαστε- και εκζητούμε τον Χριστό δια της πίστης.

Ο Χριστός προσφέρει τη σωτηρία σε καθέναν που είναι πρόθυμος να μετανοήσει και πιστέψει (Ιωάννης 3:16). Ο Χριστός όμως είπε πως δεν θα πιστέψουν όλοι (Ματθαίος 7:13-14, Ιωάννης 3:19). Σε κανένα δεν αρέσει να σκέπτεται ότι ο Θεός της αγάπης και της χάρης θα στείλει τους ανθρώπους στην κόλαση, αλλά αυτό διδάσκει η Γραφή. Ο Χριστός λέει πως στο τέλος ο Γιος του ανθρώπου θα διαχωρίσει τα έθνη όπως ο ποιμένας διαχωρίζει τα πρόβατα από τα ερίφια. Τα πρόβατα (συμβολίζουν αυτούς που εμπιστευόμενοι τον Ιησού Χριστό έχουν σωθεί) θα εισέλθουν στη βασιλεία με τον Χριστό. Τα ερίφια (συμβολίζουν εκείνους που απορρίπτουν τη σωτηρία που προσφέρει ο Χριστός) θα καταλήξουν στην κόλαση, η οποία περιγράφεται ως αιώνια φωτιά (Ματθαίος 25:31-46).

Αυτή η διδασκαλία προσβάλλει πολλούς και αντί να συμβιβάσουν τον τρόπο σκέψης των με τη καθαρή διδασκαλία του λόγου του Θεού, κάποιοι αλλάζουν αυτό που λέει η Γραφή και διαδίδουν αυτήν την ψευδή διδασκαλία. Το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Παρατίθενται εδώ κάποια πρόσθετα επιχειρήματα ενάντια στο ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης:

(1) Αν μετάνοια και πίστη δεν απαιτούνται για τη λήψη του δώρου της σωτηρίας, τότε γιατί η Καινή Διαθήκη είναι πλήρης προσκλήσεων για μετάνοια κι εμπιστοσύνη στον Ιησού Χριστό;

(2) Αν η σωτηρία δεν απαιτεί πίστη στο τελειωμένο έργο του Χριστού στον σταυρό, τότε γιατί ο Χριστός υποτάχθηκε σ' έναν τόσο ταπεινωτικό και φρικτά επώδυνο θάνατο; Θα μπορούσε απλά ο Θεός να χορηγήσει στον καθένα μια «θεία συγνώμη».

(3) Αν ο καθένας πρόκειται να εισέλθει στον Ουρανό, είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι, τότε τι ισχύει με την ελεύθερη βούληση; Ο αθεϊστής που έχει ξοδέψει τη ζωή του απορρίπτοντας τον Θεό, τη Γραφή, τον Χριστό και τη χριστιανική πίστη θα συρθεί στον Ουρανό ενάντια στη θέλησή του; Το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης φαίνεται να δείχνει ότι ο Ουρανός θα γεμίσει με ανθρώπους που δεν θέλουν απαραιτήτως να βρεθούν εκεί.

(4) Πώς θα γίνει να καταλήξουν όλοι οι άνθρωποι στον Ουρανό ασχέτως της θρησκευτικής των ένταξης, όταν υπάρχουν πολλές θρησκείες που ισχυρίζονται αντικρουόμενες ιδέες; Για παράδειγμα, τι θα συμβεί σε ανθρώπους πιστεύουν τελείως διαφορετικά πράγματα για τη μετά θάνατο ζωή, όπως η μετενσάρκωση ή η πλήρης εκμηδένιση (τ.ε., η ιδέα πως παύουμε να υπάρχουμε μετά τον θάνατο);

(5) Τελικά, αν εκείνοι που ανοιχτά απορρίπτουν τη χάρη του Θεού δεν εισέλθουν στον Ουρανό, τότε πώς πρόκειται για ευαγγέλιο ενσωμάτωσης; Έτσι δεν είναι; Αν δεν εισέλθουν στον Ουρανό όλοι οι άνθρωποι, δεν πρέπει να το αποκαλούν ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης διότι κάποιους τους αποκλείει.

Ο απόστολος Παύλος αποκάλεσε το μήνυμα του ευαγγελίου «οσμή θανάτου» (Β΄ Κορινθίους 2:16). Αυτό που εννοούσε με αυτό είναι ότι για πολλούς, το μήνυμα του ευαγγελίου θεωρείται προσβλητικό. Λέει στους ανθρώπους την αλήθεια για την αμαρτία τους και την απέλπιδα κατάστασή τους χωρίς τον Χριστό. Λέει στους ανθρώπους ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ αυτών και του Θεού. Επί αιώνες έχουν υπάρξει άνθρωποι (πολλοί με αγαθές προθέσεις) που έχουν προσπαθήσει ν' απαλύνουν το μήνυμα του ευαγγελίου για να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους στην Εκκλησία. Κρίνοντας επιφανειακά, αυτό φαίνεται σοφό αλλά τελικά αυτό που πετυχαίνει είναι να δίνει στους ανθρώπους μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Ο Παύλος είπε ότι καθένας που κηρύττει ένα διαφορετικό ευαγγέλιο θα γίνει ανάθεμα (Γαλάτας 1:8). Αυτή είναι σκληρή γλώσσα αλλά από τη στιγμή που κατανοήσεις πόσο ζωτικά σημαντικό είναι το μήνυμα του ευαγγελίου, αντιλαμβάνεσαι επίσης πόσο ζωτικά σημαντικό είναι να το δεχθείς σωστά. Ένα ψευδές ευαγγέλιο δεν σώζει κανένα. Αυτό που κάνει είναι πως καταδικάζει περισσότερους ανθρώπους στην κόλαση και γεννά περισσότερη καταδίκη για εκείνους που τροφοδοτούν τέτοια ψεύδη όπως το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι το ευαγγέλιο της ενσωμάτωσης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries