settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι τα ουσιώδη στοιχεία του μηνύματος του ευαγγελίου;

Απάντηση


Η λέξη «ευαγγέλιο» σημαίνει «καλές αγγελίες» και ορίζεται σωστά ως το μήνυμα της άφεσης της αμαρτίας δια του εξιλαστήριου έργου του Ιησού Χριστού. Είναι ουσιαστικά το λυτρωτικό σχέδιο του Θεού γι' αυτούς που εμπιστεύονται τον Θεό-Υιό προκειμένου να συμφιλιωθούν μ' έναν δίκαιο και άγιο Θεό. Το ουσιώδες περιεχόμενο αυτού του σωτήριου μηνύματος προβάλλεται σαφώς στην Αγία Γραφή.

Ο απόστολος Παύλος, στην πρώτη του επιστολή προς Κορινθίους καταγράφει το περιεχόμενο του ευαγγελίου, «Σας υπενθυμίζω ακόμα, αδελφοί, το χαρμόσυνο άγγελμα που σας μετέδωσα, το οποίο και αποδεχτήκατε και στο οποίο παραμένετε. Μέσω του οποίου και σώζεστε, αν φυσικά το κατέχετε έτσι όπως σας το μετέδωσα, εκτός πια αν πιστέψατε άσκοπα. Γιατί, βέβαια, σας παρέδωσα από την αρχή κιόλας εκείνο το οποίο και παρέλαβα, ότι δηλαδή ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας σύμφωνα με τις Γραφές, και ότι ενταφιάστηκε και ότι έχει αναστηθεί την τρίτη μέρα σύμφωνα με τις Γραφές.» (Α΄ Κορινθίους 15:1-4)

Παρατηρούμε πως υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία του ευαγγελικού μηνύματος στην περικοπή αυτή. Πρώτον, η φράση «πέθανε για τις αμαρτίες μας» είναι πολύ σημαντική. Το Ρωμαίους 3:23 μας λέει, «όλοι αμάρτησαν και στερούνται τη δόξα του Θεού». Η πραγματικότητα της αμαρτίας πρέπει ν' αναγνωριστεί από όλους όσους πλησιάζουν τον θρόνο του Θεού για σωτηρία. Ο αμαρτωλός άνθρωπος πρέπει να ομολογήσει την απελπιστική κατάσταση της ενοχής του μπροστά στον Θεό για να λάβει άφεση και πρέπει ν' αντιληφθεί πως «ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος» (Ρωμαίους 6:23). Χωρίς αυτήν τη θεμελιώδη αλήθεια, καμία ευαγγελική παρουσίαση δεν είναι πλήρης.

Δεύτερον, το πρόσωπο και το έργο του Χριστού είναι απολύτως αναγκαία συστατικά του ευαγγελίου. Ο Ιησούς είναι Θεός (Κολοσσαείς 2:9) και άνθρωπος (Ιωάννης 1:14). Έζησε αναμάρτητη ζωή που κανένας μας ποτέ δεν μπόρεσε να ζήσει (Α΄ Πέτρου 2:22) και είναι ο μόνος που μπορούσε να πεθάνει έναν αντικαταστατικό θάνατο για τον αμαρτωλό άνθρωπο. Η αμαρτία απέναντι στον αιώνιο Θεό απαιτεί μια αιώνια θυσία. Συνεπώς, είτε ο περιορισμένος άνθρωπος πρέπει να πληρώνει την τιμωρία αιωνίως στην κόλαση είτε ο άπειρος Χριστός πρέπει να την πληρώσει άπαξ. Ο Ιησούς σταυρώθηκε για να πληρώσει το χρέος της αμαρτίας που οφείλουμε στον Θεό, και όσοι καλύπτονται από τη θυσία Του θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού ως γιοι του Βασιλιά (Ιωάννης 1:12).

Τρίτον, η ανάσταση του Χριστού είναι ένα βασικό στοιχείο του ευαγγελίου. Η ανάσταση είναι η απόδειξη της δύναμης του Θεού. Μόνον Αυτός που δημιούργησε τη ζωή μπορεί να την επαναφέρει μετά τον θάνατο. Μόνον Εκείνος μπορεί ν' αναστρέψει τη φρίκη του θανάτου και μπορεί ν' αποσπάσει το κεντρί του θανάτου θριαμβεύοντας εναντίον του (Α΄ Κορινθίους 15:54-55). Περαιτέρω, σε αντίθεση με όλες τις άλλες θρησκείες, ο χριστιανισμός έχει έναν ιδρυτή που υπερβαίνει τον θάνατο και υπόσχεται πως οι ακόλουθοί Του θα κάνουν το ίδιο. Όλες οι άλλες θρησκείες ιδρύθηκαν από ανθρώπους και προφήτες που το τέλος τους ήταν ο τάφος.

Τελικά, ο Χριστός προσφέρει τη σωτηρία Του ως ένα δώρο (Ρωμαίους 5:15, 6:23) που μπορεί κάποιος να το λάβει εμπιστευόμενος τον Δωρητή, χωρίς την πραγματοποίηση κάποιων έργων ή κάποιας αρετής από μέρους μας (Εφεσίους 2:8-9). Καθώς ο απόστολος Παύλος μας λέει, το ευαγγέλιο είναι η «δύναμη Θεού για σωτηρία στον καθένα που πιστεύει, τόσο για τον Ιουδαίο αρχικά όσο και για τον Έλληνα» (Ρωμαίους 1:16). Ο ίδιος θεόπνευστος συγγραφέας μας λέει, «αν ομολογήσεις με το στόμα σου τον Κύριο Ιησού και πιστέψεις με την καρδιά σου ότι ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς, θα σωθείς» (Ρωμαίους 10:9).

Αυτά, λοιπόν, είναι τα ουσιώδη στοιχεία του ευαγγελίου: η αμαρτωλότητα όλων των ανθρώπων, ο θάνατος του Χριστού στο σταυρό ως πληρωμή των αμαρτιών μας, η ανάσταση του Χριστού που παρέχει αιώνια ζωή σ' εκείνους που Τον ακολουθούν και η δωρεάν προσφορά της σωτηρίας σε όλους αυτούς.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι τα ουσιώδη στοιχεία του μηνύματος του ευαγγελίου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries