settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να είναι ευσεβής μία σύζυγος;

ΑπάντησηΓια να ορίσουμε την ευσεβή σύζυγο θα πρέπει πρώτα να θεωρήσουμε τι σημαίνει η λέξη ευσεβής. Στην Α΄ Τιμόθεον 2:2 ο Παύλος γράφει «για να ζούμε βίο ατάραχο και ήσυχο με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα». Η Αγία Γραφή λέει πως το Πνεύμα που κατοικεί μέσα σε κάθε πιστό, παράγει ορατές και αόρατες ενέργειες ευσέβειας, «αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια» (Γαλάτας 5:22-23). Ο αποφασιστικός ορισμός τής ευσέβειας είναι «ομοιότητα με τον Χριστό». Η ευσέβεια αφορά τον γνήσιο αγώνα που στοχεύει στο να μοιάσουμε στον Χριστό, να γίνουμε σαν Αυτόν στην σκέψη και στην πράξη, όπως ο απόστολος Παύλος αγωνιζόταν γι’ αυτό (Α΄ Κορινθίους 11:1). Τα χαρακτηριστικά αυτά της ευσεβούς φύσης εφαρμόζονται σε κάθε πιστό, είτε είναι άνδρας είτε είναι γυναίκα. Ευτυχώς, η Γραφή μάς δίνει περισσότερα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τής ευσεβούς γυναίκας, ιδιαιτέρως της ευσεβούς συζύγου, για το πώς αυτή είναι.

Στο βιβλίο τών Παροιμιών υπάρχει μια όμορφη λέξη-εικόνα που απεικονίζει την ευσεβή σύζυγο. Οι αρετές τής ευσεβούς συζύγου δεν έχουν αλλάξει έστω και αν έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια. Η ευσεβής γυναίκα απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη τού άνδρα της. Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχεί πως θα πειραστεί από την πονηριά κάποιου άλλου άνδρα, θα υπερχρεώσει τις πιστωτικές κάρτες ή θα ξοδέψει όλη την ημέρα της βλέποντας σαπουνόπερες. Γνωρίζει ότι είναι σεμνή, σοφή και αφοσιωμένη (Παροιμίες 31:11, 12, 25, 26). Είναι βέβαιος για την υποστήριξή της και ειλικρινή αγάπη της διότι δεν είναι εκδικητική ή επικριτική. Ο άνδρας της έχει καλή φήμη στην κοινωνία και η γυναίκα του δεν τον κακολογεί ποτέ και δεν τον κουτσομπολεύει ποτέ. Αντιθέτως, πάντοτε τον υψώνει και τον τιμά. Συντηρεί πλήρως το σπίτι και είναι αξιοσέβαστη (Παροιμίες 31:12, 21, 23).

Η ευσεβής σύζυγος ξοδεύει λιγότερο χρόνο μπροστά στον καθρέφτη απ’ ό,τι μοιράζοντας τα αγαθά της με φτωχούς και έχοντες ανάγκη διότι είναι ανιδιοτελής και αγαθοεργή (Παροιμίες 31:20, 30). Αλλά δεν παραμελεί τον εαυτό της· κρατάει το σώμα και το πνεύμα της δυνατό και σε καλή υγεία. Αν και εργάζεται σκληρά για πολλές ώρες, δεν είναι καταβεβλημένη· φροντίζει για όμορφα πράγματα για να βελτιώσει τον εαυτό της και την οικογένειά της (Παροιμίες 31:17, 21, 22).

Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν πως αποτελεί το βιβλικό πορτρέτο τής ευσεβούς γυναίκας, το 31ο κεφάλαιο τών Παροιμιών αποκαλύπτει πως είναι ευρηματική και φιλόδοξη. Η γυναίκα, στο Παροιμίες 31, είναι μια μικρή έμπορος — φτιάχνει και πουλάει ενδύματα. Λαμβάνει ανεξάρτητη τις εμπορικές της αποφάσεις και αποφασίζει μόνη της τι θα κάνει αυτά που κερδίζει (Παροιμίες 31:16, 24). Σημείωσε, όμως, ότι με τα κέρδη της δεν αγοράζει παπούτσια ή τσάντες αλλά αγοράζει χωράφι και φυτεύει αμπέλι — κάτι που θα ωφελήσει όλη την οικογένεια.

Μέσα σε όλο το εγχείρημα, την υπηρεσία και την σκληρή εργασία, η ευσεβής γυναίκα έχει χαρά. Μπορεί να διακρίνει πως ό,τι κάνει είναι ωφέλιμο, κάτι που της δίνει κουράγιο και ικανοποίηση (Παροιμίες 31:18). Η ευσεβής σύζυγος δεν ανησυχεί για το τι θα φέρει το μέλλον. Χαμογελάει για το μέλλον διότι γνωρίζει ότι ο Κύριός της ελέγχει τα πάντα (Παροιμίες 31:25, 30). Το εδάφιο 30 αποτελεί το κλειδί όλης τής περικοπής, διότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι ευσεβής σύζυγος χωρίς πρώτα να φοβάται τον Κύριο. Η ευσεβής γυναίκα που αναζητεί τον Ιησού και μένει ενωμένη μαζί Του κάνει τον καρπό τής θεοσέβειας να εκδηλώνεται στην ζωή της (δες Ιωάννης 15:4).

Τελικώς, η ευσεβής σύζυγος θα πρέπει να υποτάσσεται στον άνδρα της (Εφεσίους 5:22). Πώς μοιάζει να είναι η υποτασσόμενη γυναίκα; Όχι αυτό που ενδεχομένως σκέπτεσαι. Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι ο Ιησούς υποτάσσεται στον Πατέρα Του (Ιωάννης 5:19). Ωστόσο ο Ιησούς είναι ίσος με τον Πατέρα (Ιωάννης 10:30). Συνεπώς, η σύζυγος που υποτάσσεται δεν είναι λιγότερο πολύτιμη ως άνθρωπος· ο ρόλος της δεν είναι λιγότερο σημαντικός — αλλά είναι διαφορετικός. Οι χριστιανοί γνωρίζουν ότι ο Χριστός είναι Θεός όσο Θεός είναι ο Πατέρας (και το Αγιο Πνεύμα), αλλά κάθε Πρόσωπο έχει έναν διαφορετικό ρόλο στην λύτρωση. Κατά τον ίδιο τρόπο, άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικό ρόλο στον γάμο. Ετσι, η σύζυγος που υποτάσσεται στον άνδρα της όπως ο Χριστός υποτάσσεται στον Πατέρα σημαίνει ότι με την θέλησή της επιτρέπει στον άνδρα της να ηγείται. Ο Ιησούς ανέβηκε στον σταυρό με την θέλησή Του, αν και όχι χωρίς θλίψη (Ματθαίος 26:39). Ο Χριστός γνώριζε πως ο τρόπος τού Πατέρα ήταν ο καλύτερος. Μια ευσεβής σύζυγος μπορεί να διαπιστώσει πως το μονοπάτι τής υποταγής είναι οδυνηρό κάποιες φορές αλλά ακολουθώντας τον Θεό θα οδηγήσει πάντοτε σε πνευματικές ανταμοιβές που διαρκούν σε όλη την αιωνιότητα (Α΄ Τιμόθεον 4:7-8).

Η Γραφή εξισώνει την υποταγή τής γυναίκας στον άνδρα της με την υποταγή στον Θεό (Εφεσίους 5:22). Με άλλα λόγια, αν μια σύζυγος δεν μπορεί να υποταχθεί στον άνδρα της, μπορεί αυτό ν’ αποτελεί μια αντανάκλαση τού αγώνα της να υποταχθεί στον Χριστό. Υποταγή δεν σημαίνει αδυναμία· μια υποταγμένη γυναίκα δεν είναι «χαζή» ή «ασήμαντη». Η υποταγή απαιτεί δύναμη, σεμνότητα και αφοσίωση, όπως μαθαίνουμε την γυναίκα τού βιβλίου τών Παροιμιών, κεφάλαιο 31.

Το Παροιμίες 31 παρουσιάζει το ιδανικό. Μια γυναίκα μπορεί να είναι ευσεβής σύζυγος χωρίς να είναι τέλεια (γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε ανθρώπινη τελειότητα). Αλλά καθώς μια γυναίκα πλησιάζει εγγύτερα στον Χριστό, στην σχέση της μαζί Του, θα γίνεται περισσότερο ευσεβής στον γάμο της. Η ευσέβεια βρίσκεται συχνά σε αντίθεση με αυτό που η κοσμική κοινωνία λέει πως μια γυναίκα πρέπει να λαχταράει. Ως γυναίκες τού Θεού, όμως, το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι πάντοτε αυτό που ευχαριστεί τον Θεό.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να είναι ευσεβής μία σύζυγος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries