settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να είναι κάποιος ευσεβής άνδρας-σύζυγος;

ΑπάντησηΌταν θέτουμε το ερώτημα πώς μπορεί κάποιος να είναι ευσεβής σύζυγος (για τον άνδρα), μία από τις πρώτες αλήθειες που πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε είναι ότι κανένας από την φύση του δεν είναι ευσεβής. Ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες μπορούν να είναι όλα όσα ο Θεός θέλει γι’ αυτούς να είναι με την δική τους δύναμη. Ετσι, για να είναι κάποιος ευσεβής σύζυγος, είτε είναι άνδρας είτε είναι γυναίκα, απαιτείται να παραδώσει την ζωή του στην κυριότητα τού Ιησού Χριστού. Για να είναι κάποιος «θεοσεβής» πρέπει να έχει τον Θεό. Όταν το Πνεύμα Του ζει μέσα μας, μας ενδυναμώνει να ζούμε ευσεβείς ζωές (Γαλάτας 2:20, Τίτον 2:12).

Η περικοπή Φιλιππησίους 2:3-4 θέτει το θεμέλιο για όλες τις θεοσεβείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του γάμου: «μη κάνοντας τίποτε από αντιζηλία ή κενοδοξία, αλλά με ταπεινοφροσύνη, θεωρώντας ο ένας τον άλλον ότι υπερέχει από τον εαυτό του. Κάθε ένας μην αποβλέπετε στα δικά του, αλλά κάθε ένας ας αποβλέπει και σ’ εκείνα που είναι των άλλων.». Στον γάμο αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας και η γυναίκα δεν είναι το αφεντικό τού εαυτού τους. Καθένας τους έχει παραδώσει πρόθυμα στον άλλον το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαιτέρως δύσκολο στους άνδρες, μάλιστα αν ζούσαν μόνοι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενδέχεται να μην σκεφτεί ποτέ ένας άνδρας ότι η γυναίκα του δεν είναι τόσο παθιασμένη όσο αυτός για να περάσει το σαββατοκύριακο στο ποδόσφαιρο ή στο κυνηγετικό καταφύγιο. Αλλά η περικοπή αυτή μας καθοδηγεί να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τα συναισθήματα και τις ιδέες τών άλλων, παρά να υποθέτουμε ότι οι άλλοι σκέπτονται όπως εμείς.

Διαβάζουμε στην Α΄ Πέτρου 3:7, «Οι άνδρες, παρόμοια, συνοικείτε με τις γυναίκες σας με φρόνηση, αποδίδοντας τιμή στο γυναικείο γένος ως σε ασθενέστερο σκεύος, και ως σε συγκληρονόμους τής χάρης τής ζωής, για να μην εμποδίζονται οι προσευχές σας.». Ο όρος «ασθενέστερο σκεύος» έχει συχνά παρανοηθεί. Δεν υπονοεί κατωτερότητα, καθώς το εδάφιο συνεχίζει με την δήλωση ότι η γυναίκα είναι συγκληρονόμος με τον άνδρα της. Εντός του πλαισίου τού εδαφίου, «ασθενέστερο» σημαίνει ότι δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζει κάποιος την γυναίκα του όπως έναν άλλον άνδρα. Εχει δημιουργηθεί διαφορετικά στο σώμα και το πνεύμα. Η «φρόνηση» είναι το κλειδί. Ο άνδρας πρέπει να μελετήσει την γυναίκα του, να μάθει ποια είναι, και να κάνει επιλογές που τονίζουν τις δυνατότητές της και την ομορφιά της. Η βίαιη σωματική σύγκρουση, η λεκτική απειλή και η συναισθηματική παραμέληση δεν έχουν θέση στον χριστιανικό γάμο. Η συνοίκηση μαζί της με φρόνηση σημαίνει ότι ο σοφός άνδρας ελέγχει τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες έτσι ώστε να καλύπτονται οι δικές της. Δεν την μειώνει, δεν ελαχιστοποιεί την συμμετοχή της στην οικογένεια ούτε απαιτεί από αυτήν να κάνει ό,τι ο Θεός έχει ορίσει αυτός να κάνει. Καθιστά την μελέτη τής γυναίκας του εγχείρημα ολόκληρης ζωής και θέλει να γίνει ειδήμων σ’ αυτό.

Το 5ο κεφάλαιο τής επιστολής προς Εφεσίους συνεχίζει την περιγραφή τού ευσεβή άνδρα-συζύγου. Το εδάφιο 25 λέει, «Οι άνδρες, αγαπάτε τις γυναίκες σας όπως και ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη της.». Η σύγκριση αυτή με τον Χριστό και την Εκκλησία σημαίνει πολλά. Οι άνδρες καλούνται να ενεργούν με αγάπη που θυσιάζεται χωρίς όρους για τις γυναίκες τους κατά τον ίδιο τρόπο που ο Ιησούς αγαπάει εμάς, την νύφη Του, ακόμη και όταν είμαστε απείθαρχοι, ανυπάκουοι και αντιπαθητικοί. Το εδάφιο 28 προχωράει και λέει, «Ετσι χρωστούν οι άνδρες να αγαπούν τις δικές τους γυναίκες, σαν τα δικά τους σώματα. Οποιος αγαπάει την δική του γυναίκα, αγαπάει τον εαυτό του.». Οι άνδρες συνήθως δεν έχουν πρόβλημα ν’ αγαπήσουν τα σώματά τους. Η σεξουαλική ικανοποίηση, η μυϊκή δύναμη και άλλες φυσικές ανάγκες αποτελούν συχνά κορυφαίες προτεραιότητες. Ο Θεός καθοδηγεί τους άνδρες να δίνουν στις γυναίκες τους την ίδια προτεραιότητα που αυτοί δίνουν σ’ αυτές τις φυσικές ανάγκες τους. Ο Ιησούς υπέβαλλε πρόθυμα το σώμα του στην κακομεταχείριση, στην ταπείνωση και στην ανάγκη για χάρη τής νύφης Του, της Εκκλησίας. Αυτό είναι το πρότυπο που η Γραφή αυτή δίνει στους άνδρες ν’ ακολουθήσουν.

Οι χριστιανές γυναίκες επιθυμούν θεοσεβή ηγεσία, όχι δικτατορία. Ενας άνδρας, όμως, δεν μπορεί να ηγηθεί εκεί που δεν έχει σταθεί. Ο ηγέτης πηγαίνει μπροστά διαμορφώνοντας τον δρόμο, παλεύοντας μέσα σε πνευματικά ζητήματα και προσφέροντας κατόπιν την καθοδήγηση τού Θεού στην οικογένειά του. Μια διαρκής σχέση με τον Ιησού είναι ζωτική προκειμένου να οδηγεί την οικογένειά του πνευματικά. Ο Θεός κρατά υπεύθυνους τους άνδρες για την πνευματική και φυσική ευημερία τών οικογενειών τους (Α΄ Τιμόθεον 5:8). Ακόμη και αν η γυναίκα είναι καλύτερη στο να διδάξει και ηγηθεί, ο άνδρας πρέπει να καταπιαστεί με την διδασκαλία τών παιδιών τους. Πρέπει να οδηγεί δίνοντας το παράδειγμα στον εκκλησιασμό, στην ανάγνωση τής Γραφής, στην προσευχή και στις πνευματικές πειθαρχίες. Είναι δύσκολο στην χριστιανή σύζυγο να σέβεται τον άνδρα της σε άλλες περιοχές όταν δεν είναι συνεπής στο να την οδηγεί πνευματικά.

Τόσο οι άγαμοι όσο και οι έγγαμοι μπορούν να ωφεληθούν από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ενός ευσεβή ηγέτη. Ο ηγέτης είναι:

• Πρώτον, υπηρέτης (Ματθαίος 23:11)
• Διδάξιμος (Παροιμίες 19:20)
• Γεμάτος με το Αγιο Πνεύμα (Πράξεις 6:3)
• Ενθουσιασμένος για τον ρόλο του (Εφεσίους 6:7)
• Πρότυπο ταπεινοφροσύνης και συγχωρητικότητας (Α΄ Πέτρου 5:6, Εφεσίους 4:32)
• Εχει αγάπη προς αυτούς που οδηγεί (Ματθαίος 5:46, Ιωάννης 13:34-35)
• Ετοιμος να παραδεχθεί τις αποτυχίες του και τις περιοχές εκείνες στις οποίες χρειάζεται αύξηση (Φιλιππησίους 3:12)

Πιο συγκεκριμένα, ένας άνδρας μπορεί να γίνει ευσεβής σύζυγος θεωρώντας τα ακόλουθα:

1. Δείχνει το πρόγραμμά σου ότι η οικογένειά σου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα σε χρόνο, ενέργεια και προσοχή;
2. Ακολουθείς την παραίνεση τής Α΄ Πέτρου 3:7 και μελετάς πραγματικά την γυναίκα σου;
3. Παίρνεις την πρωτοβουλία να οδηγείς πνευματικά την γυναίκα σου γενόμενος κοινωνός αυτών που σε διδάσκει ο Θεός;
4. Είσαι ευαίσθητος στην φυσική κατάσταση τής γυναίκας σου και στις σεξουαλικές ανάγκες της; Θα είναι διαφορετικές από τις δικές σου, και ο ευσεβής άνδρας το σέβεται αυτό χωρίς να κρατάει μούτρα ή να προσπαθεί να την «τιμωρήσει».
5. Αποδέχεσαι ίση ευθύνη για τα παιδιά; Ακόμη και αν η γυναίκα σου είναι καλύτερη ως γονιός σε κάποιους τομείς, είσαι υπεύθυνος για τα παιδιά σου. Η σύζυγός σου χρειάζεται σύντροφο που πρόθυμα μοιράζεται το φορτίο μαζί της.
6. Εξέτασε τον τόνο της φωνής σου. Εχεις περιπέσει στην συνήθεια της σκληρότητας, κατηγορίας ή ανεπαίσθητης αποδοκιμασίας;
7. Καταλήγεις κάποτε σε φυσική ή λεκτική βία κάποιας μορφής; Αν χρειάζεσαι βοήθεια στην διαχείριση τής οργής σου, λάβε την.
8. Στους τομείς που η γυναίκα σου είναι αδύναμη, την βοηθάς να αυξηθεί αντί να την κρίνεις ή να την αποκλείεις;
9. Είσαι καλός ακροατής; Οι γυναίκες έχουν ανάγκη ν’ ανοίξουν την καρδιά τους και πρέπει να είσαι ο πλέον ασφαλής τόπος γι’ αυτήν για να το κάνει.
10. Είσαι ο φύλακας τής καρδιάς, των οραματισμών και της αυτοεκτίμησής της; Δεν μπορείς να γίνεις Θεός γι’ αυτήν αλλά μπορείς να την ενθαρρύνεις να συνδέεται με τον Θεό με τέτοιον τρόπο που οι βαθύτερες ανάγκες της να ικανοποιούνται από Αυτόν.

Οι άνδρες μετρούν συχνά τον εαυτό τους από τα εξωτερικά που βρίσκονται εκτός τού ελέγχου των. Χρήματα, φήμη, φυσική ικανότητα και δύναμη είναι φευγαλέα και προσωρινά. Μπορεί όμως ο άνδρας να επιλέξει να ορίσει την επιτυχία με το πόσο καλά έχει ακολουθήσει την εντολή τού Θεού να υπεραγαπάει την γυναίκα του και να οδηγεί την οικογένειά του. Μια ευτυχισμένη σύζυγος αποτελεί την απόδειξη για τον άνδρα της. Ενώ δεν είναι υπεύθυνος για τον τρόπο που η γυναίκα του ανταποκρίνεται, κάθε άνδρας μπορεί να ελέγξει το πόσο καλά ακολουθεί το πρότυπο τού Ιησού στο να αγαπάει και οδηγεί τα πρόσωπα που ο Θεός τού έχει εμπιστευθεί.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να είναι κάποιος ευσεβής άνδρας-σύζυγος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries