settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η γλωσσολαλία;

Απάντηση


Η γλωσσολαλία, ένα φαινόμενο που μερικές φορές αναφέρεται ως «εκστατικές ρήσεις», είναι το να λέει κάποιος ακατανόητους ήχους που μοιάζουν με γλώσσα ενώ βρίσκεται σε κατάσταση έκστασης. Η γλωσσολαλία μερικές φορές συγχέεται με την ξενογλωσσία, που αποτελεί το βιβλικό «χάρισμα των γλωσσών». Όμως, ενώ η γλωσσολαλία είναι απλώς μπλα μπλα σε μια ανύπαρκτη γλώσσα, η ξενογλωσσία είναι η ικανότητα να μιλάς άνετα μια γλώσσα που ο ομιλών δεν έχει ποτέ διδαχθεί.

Επιπρόσθετα, ενώ η ξενογλωσσία δεν είναι μια έμφυτη ή φυσική ικανότητα, μελέτες έχουν δείξει πως η γλωσσολαλία είναι μια διδασκόμενη συμπεριφορά. Μια έρευνα που διεξάχθηκε από το Λουθηρανικό Ιατρικό Κέντρο δείχνει πως η γλωσσολαλία πραγματικά μαθαίνεται δίνοντας απλές οδηγίες. Κατά συνέπεια, βρέθηκε πως οι μαθητευόμενοι μπορούσαν να επιδείξουν «γλωσσολαλία» στην απουσία κάθε ένδειξης μιας συμπεριφοράς που προερχόταν από υπνωτική αποχαύνωση. Μια άλλη δοκιμασία που έλαβε χώρα με εξήντα μαθητές έδειξε πως μετά το άκουσμα ενός δείγματος γλωσσολαλίας που κρατούσε ένα λεπτό, 20 τοις εκατό μπορούσαν να το μιμηθούν ακριβώς. Μετά από κάποια εκπαίδευση, το 70 τοις εκατό το κατόρθωσε.

Σε κάθε, σχεδόν, μέρος του κόσμου μπορεί να παρατηρηθεί η γλωσσολαλία. Ειδωλολατρικές θρησκείες σε όλον τον κόσμο έχουν εμμονή με τις γλώσσες. Μέσα σ' αυτές περιλαμβάνονται οι θρησκείες του Σουδάν, της Δυτικής Ακτής της Αφρικής, της Αιθιοπίας, η θρησκεία Βουντού στη Αϊτή και οι Αβορίγινες της Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας. Το μουρμουρητό και οι ασυναρτησίες που εκλαμβάνονται ως βαθιά μυστική ενόραση από άγιους ανθρώπους, είναι μια αρχαία πρακτική.

Υπάρχουν βασικά δύο πλευρές στην γλωσσολαλία. Η πρώτη είναι μια ομιλία ή ένα μουρμουρητό με ήχους που μοιάζουν με γλώσσα. Πρακτικά, όλοι μπορούν να το κάνουν αυτό· ακόμη και παιδιά που ακόμη δεν έχουν μάθει να μιλάνε μπορούν να μιμηθούν την πραγματική γλώσσα, αν και γίνεται χωρίς κατανόηση. Δεν υπάρχει κάτι το παράξενο σχετικά σ' αυτό. Η άλλη πλευρά της γλωσσολαλίας είναι η έκσταση ή η επίδειξη ενός ενθουσιασμού που οφείλεται σε ύπνωση. Ούτε και με αυτό υπάρχει κάτι το περίεργο αν και είναι πιο δύσκολο να το επιτύχει κάποιος σκοπίμως από του να προφέρει απλώς ήχους που μοιάζουν με γλώσσα.

Υπάρχουν κάποιοι χριστιανοί, ιδιαίτερα μέσα στην Πεντηκοστιανή κίνηση, που πιστεύουν πως υπάρχει μια υπερφυσική εξήγηση της γλωσσολαλίας, παρόμοια με αυτήν που περιγράφεται στην Καινή Διαθήκη. Πιστεύουν πως ο βασικός σκοπός του χαρίσματος της ομιλίας με γλώσσες είναι η επιβεβαίωση πως το Άγιο Πνεύμα έχει εκχυθεί επάνω τους όπως έγινε την ημέρα της Πεντηκοστής (Πράξεις 2), γεγονός που προφητεύτηκε από τον Ιωήλ (Πράξεις 2:17).

Μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών που ενστερνίζονται την πρακτική της γλωσσολαλίας σε κάποιο βαθμό, δεν υπάρχει ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τη λειτουργία της. Για παράδειγμα, μερικές είναι ανένδοτες πως πρόκειται για χάρισμα του Αγίου Πνεύματος ενώ άλλες υποβαθμίζουν τη σημασία της, λέγοντας πως ο Παύλος δίδαξε πως το χάρισμα της «ομιλίας με γλώσσες» δεν ήταν τόσο σπουδαίο όσο τα άλλα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος (δες Α΄ Κορινθίους 13). Επίσης, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν ν' αποφύγουν τον χωρισμό της εκκλησίας για τέτοια ζητήματα και δεν μιλούν καθόλου γι' αυτά ή τα απορρίπτουν λέγοντας πως πρόκειται για απλές ψυχολογικές εμπειρίες. Μετά υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν την γλωσσολαλία ως μια απάτη του ίδιου του Διαβόλου.

Εξωτικές γλώσσες ακούγονται και κατανοούνται σ' όλον τον κόσμο, αλλά οι θεωρούμενες ως γλώσσες, όταν ομιλούνται δεν ακούγονται και δεν κατανοούνται ως «εκστατικές ρήσεις» ή «γλώσσες». Αυτό που ακούμε είναι μια πληθώρα υπερβολής, ισχυρισμών, σύγχυσης και θορύβου. Δεν μπορούμε, απλά, να πούμε πως «τούς ακούμε, κάθε ένας, στη δική μας διάλεκτο στην οποία γεννηθήκαμε» (Πράξεις 2:8), όπως συνέβη τότε στην πρώτη εκκλησία.

Λέγοντάς το απλά, η πρακτική της γλωσσολαλίας δεν είναι το βιβλικό χάρισμα των γλωσσών. Ο Παύλος έκανε σαφές πως ο κύριος σκοπός του χαρίσματος της ομιλίας με γλώσσες ήταν ν' αποτελέσει σημάδι γι' αυτούς που δεν πίστευαν και για ν' απλωθεί το ευαγγέλιο του Χριστού (Α΄ Κορινθίους 14:19, 22).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η γλωσσολαλία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries