settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να δοξάζω τον Θεό;

Απάντηση


«Δοξάζω» τον Θεό σημαίνει ότι δίνω δόξα σ’ Αυτόν. Η λέξη δόξα που συνδέεται με τον Θεό στην Παλαιά Διαθήκη, ενέχει την ιδέα τής υπεροχής τού μεγαλείου Του. Στην Καινή Διαθήκη, η λέξη «δόξα» σημαίνει «μεγαλοπρέπεια, τιμή, έπαινος και λατρεία». Συνδυάζοντας αυτά τα δύο, δοξάζω τον Θεό σημαίνει πως αναγνωρίζω την μεγαλειότητά Του και Του αποδίδω τιμή, επαινώντας Τον και λατρεύοντάς Τον, κυρίως διότι Αυτός, και μόνον Αυτός, αξίζει να επαινείται, να τιμάται και να λατρεύεται. Η δόξα τού Θεού αποτελεί την ουσία της φύσης Του, και Τον δοξάζουμε αναγνωρίζοντας αυτήν την ουσία.

Το ερώτημα που έρχεται στον νου μας είναι πως αν ο Θεός έχει όλη την δόξα, πράγμα αληθές, πώς γίνεται να «Του δίνουμε» δόξα; Πώς μπορούμε να δώσουμε κάτι στον Θεό που από την φύση του είναι δικό Του; Το κλειδί βρίσκεται στο Α΄ Χρονικών 16:28-29, «Αποδώστε στον Κύριο, πατριές τών λαών, αποδώστε στον Κύριο δόξα και κράτος. Αποδώστε στον Κύριο την δόξα τού ονόματός του·

πάρτε προσφορές κι ελάτε μπροστά του· προσκυνήστε τον Κύριο μέσα στο μεγαλοπρεπές αγιαστήριο του.» Στα εδάφια αυτά βλέπουμε δύο ενέργειες από μέρους μας που συνιστούν την πράξη τού δοξασμού τού Θεού. Πρώτον, «αποδίδουμε» ή δίνουμε δόξα σ’ Αυτόν διότι Του ανήκει. Κανένας άλλος δεν αξίζει τον έπαινο και την λατρεία που αποδίδουμε για να Τον δοξάσουμε. Αυτό επιβεβαιώνεται από το Ησαΐας 42:8: «Εγώ είμαι ο Κύριος· αυτό είναι το όνομά μου· και δεν θα δώσω τη δόξα μου σε άλλον ούτε την αίνεση μου στα γλυπτά.». Δεύτερον, καλούμαστε να «φέρουμε προσφορά» στον Θεό ως μέρος τής λατρείας που Τον δοξάζει. Ποια είναι η προσφορά που φέρνουμε στον Θεό για να Τον δοξάσουμε;

Η προσφορά που φέρνουμε στον Θεό, καθώς εμφανιζόμαστε ενώπιόν Του στο μεγαλείο ή την ομορφιά της αγιότητάς Του, περιλαμβάνει συμφωνία, υπακοή, υποταγή και διήγηση τών ιδιοτήτων Του ή έπαινό Του. Ο δοξασμός τού Θεού αρχίζει με την συμφωνία μας σε ό,τι Εκείνος λέει, ιδιαιτέρως σε αυτά που αφορούν το πρόσωπό Του. Στον Ησαΐα 42:5 διακηρύττει ο Θεός, « Έτσι λέει ο Θεός ο Κύριος, αυτός που δημιούργησε τους ουρανούς, και τους άπλωσε· αυτός που στερέωσε τη γη, και όσα γεννιούνται απ’ αυτήν· αυτός που έδωσε πνοή στον λαό, που είναι επάνω σ’ αυτήν, και πνεύμα σ’ αυτούς που περπατούν επάνω σ’ αυτήν.» Καθώς είναι άγιος, τέλειος και αληθινός, οι διακηρύξεις Του και οι νόμοι Του είναι άγιοι, τέλειοι και αληθινοί (Ψαλμός 19:7), και Τον δοξάζουμε καθώς τους ακούμε και συμφωνούμε μ’ αυτούς. Ο λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, είναι ο λόγος Του προς εμάς και είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για ζωή εν Αυτώ. Η ακοή τών νόμων Του και η συμφωνία μας με αυτούς, όμως, δεν θα Τον δοξάσει αν δεν υποτασσόμαστε σ’ Αυτόν και υπακούμε τις εντολές που περιέχονται στον λόγο Του. «Το έλεος τού Κυρίου είναι από τον αιώνα και μέχρι τον αιώνα, επάνω σ’ αυτούς που τον φοβούνται· και η δικαιοσύνη του επάνω στους γιους των γιων· επάνω σ’ εκείνους που τηρούν τη διαθήκη του, και σ’ εκείνους που θυμούνται τις εντολές του, για να τις εκπληρώνουν.» (Ψαλμός 103:17-18). Στον Ιωάννη 14:15, ο Ιησούς επανέλαβε την ιδέα πως ο δοξασμός τού Θεού και η αγάπη μας προς Αυτόν είναι το ίδιο πράγμα: «αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου».

Δοξάζουμε, ακόμη, τον Θεό διηγούμενοι τις ιδιότητές Του και τα έργα Του. Ο Στέφανος, στην τελευταία του ομιλία, πριν θανατωθεί για την πίστη του, διηγήθηκε την ιστορία τής σχέσης τού Θεού με τον Ισραήλ, από τότε που ο Αβραάμ άφησε τον τόπο του υπακούοντας στην εντολή τού Θεού, και έως τον ερχομό τού Χριστού, του «Δικαίου», τον οποίο ο Ισραήλ πρόδωσε και φόνευσε. Όταν διηγούμαστε το έργο τού Θεού στην ζωή μας, πώς μας έσωσε από την αμαρτία, και τα θαυμάσια έργα που κάνει στην καρδιά μας και στον νου μας καθημερινά, Τον δοξάζουμε μπροστά στους συνανθρώπους μας. Αν και μερικοί συνάνθρωποι μας δεν θέλουν να μας ακούνε να Τον δοξάζουμε, Εκείνος ευαρεστείται πολύ. Το πλήθος που άκουγε τον Στέφανο επέδειξε έχθρα ένεκα των λόγων του, κλείνοντας τ’ αυτιά τους και ορμώντας εναντίον του με λιθοβολισμό. «Ο δε Στέφανος, πλήρης καθώς ήταν από Πνεύμα Άγιο, ατενίζοντας στον ουρανό, είδε τη δόξα τού Θεού, και τον Ιησού να στέκεται από τα δεξιά τού Θεού.» (Πράξεις 7:55).

Δοξάζω τον Θεό σημαίνει πως εκθειάζω τις ιδιότητές Του —την αγιότητά Του, την πιστότητά Του, το έλεος, την χάρη, την αγάπη, το μεγαλείο, την κυριαρχία Του, την δύναμή Του και την παντογνωσία Του— φέρνοντάς τες στον νου μου ξανά και ξανά και λέγοντας στους συνανθρώπους μου την μοναδική φύση της σωτηρίας που μόνον Αυτός προσφέρει.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να δοξάζω τον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries