settings icon
share icon
Ερώτηση

Ήταν παγκόσμιος ή τοπικός ο κατακλυσμός του Νώε;

Απάντηση


Όταν κάποιος εξετάσει τις Βιβλικές περικοπές, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο κατακλυσμός ήταν παγκόσμιος. Η Γένεση 7:11 δηλώνει, «ξεχύθηκαν από κάτω όλες οι πηγές της μεγάλης αβύσσου κι από πάνω άνοιξαν οι καταρράχτες του ουρανού». Είναι φανερό από τη Γένεση 1:6-7 και 2:6 ότι το προ του κατακλυσμού περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Βασιζόμενοι σ` αυτές και άλλες Βιβλικές περιγραφές, καθώς και στις αναφορές για απολιθώματα και στα πρόσφατα γεωλογικά ευρήματα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι κάποτε η γη ήταν καλυμμένη με κάποιο είδος υδάτινου θόλου. Αυτός ο θόλος θα μπορούσε να είναι ένας θόλος ατμού ή να αποτελείται από δακτύλιους, κάτι σαν τους δακτύλιους του Κρόνου. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο στρώμα νερού υπόγεια, απελευθερωμένα πάνω στη γη (Γένεση 2:6) θα μπορούσαν να είχαν σαν αποτέλεσμα έναν παγκόσμιο κατακλυσμό.

Τα καθαρότερα εδάφια που δείχνουν την έκταση του κατακλυσμού είναι στη Γένεση 7:19-23: «Τα νερά συνέχισαν να ανεβαίνουν όλο και πιο πολύ και σκέπασαν όλα τα ψηλά βουνά κάτω από τον ουρανό. Έφτασαν δεκαπέντε πήχεις πάνω από τα βουνά και τα σκέπασαν. Κάθε ζωντανή ύπαρξη που εκινείτο πάνω στη γη χάθηκε: τα πτηνά, τα ζώα, τα άγρια θηρία, τα ερπετά της γης και όλοι οι άνθρωποι. Ό,τι ανέπνεε και βρισκόταν πάνω στη στεριά πέθανε. Έτσι ο Θεός εξαφάνισε κάθε ύπαρξη από την επιφάνεια της γης: τους ανθρώπους, τα ζώα, τα ερπετά και τα πτηνά του ουρανού. Όλα εξαφανίστηκαν και δεν απέμεινε παρά ο Νώε και ό,τι ήταν μαζί του μέσα στην κιβωτό».

Στην παραπάνω περικοπή βρίσκουμε όχι μόνο τη λέξη «όλα» να επαναλαμβάνεται, αλλά επίσης βρίσκουμε φράσεις όπως «σκέπασαν όλα τα ψηλά βουνά κάτω από τον ουρανό», «έφτασαν δεκαπέντε πήχεις πάνω από τα βουνά και τα σκέπασαν» (αρκετά ώστε να επιτρέψουν στην κιβωτό να περάσει από πάνω τους με ασφάλεια), και «κάθε ζωντανή ύπαρξη που εκινείτο πάνω στη γη χάθηκε: τα πτηνά, τα ζώα, τα άγρια θηρία, τα ερπετά της γης και όλοι οι άνθρωποι», κλπ. Αν αυτές οι περιγραφές δεν σημαίνουν έναν παγκόσμιο κατακλυσμό που κάλυπτε όλη τη γη, δεν ξέρω πως ο Θεός θα μπορούσε να το κάνει πιο ξεκάθαρο. Επίσης, αν ο κατακλυσμός ήταν μόνο τοπικός, γιατί ο Θεός έδωσε εντολή στο Νώε να κατασκευάσει μια κιβωτό αντί να κάνει τα ζώα να μεταφερθούν και να πει στο Νώε να κάνει το ίδιο; Και γιατί να δώσει οδηγίες στο Νώε να κάνει μια κιβωτό αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλα τα διαφορετικά είδη των ζώων που βρίσκουμε στη γη σήμερα; Κάποιος θα έλεγε ότι ακόμα και οι δεινόσαυροι γεννιούνται μικροί και δεν θα ήταν απαραίτητο ο Νώε να φέρει μεγάλα ζώα στην κιβωτό.

Ο Θεός έδωσε εντολή στο Νώε να πάρει δυο από κάθε ζώο της γης (με εξαίρεση τα υδρόβια) στην κιβωτό (Γένεση 6:19-22) εκτός από τα καθαρά ζώα και όλα τα πτηνά, από τα οποία έπρεπε να πάρει επτά από κάθε είδος στην κιβωτό (Γένεση 7:2-3).

Ο Πέτρος επίσης περιγράφει την παγκοσμιότητα του κατακλυσμού στη Β` Πέτρου 3:6-7 όπου λέει: «Με το ίδιο όμως στοιχείο καταστράφηκε και ο τότε κόσμος, όταν έγινε ο κατακλυσμός. Έτσι κι ο σημερινός κόσμος διατηρείται με το λόγο του Θεού, ώσπου να καταστραφεί με τη φωτιά την ημέρα εκείνη, κατά την οποία θα κριθούν και θα καταδικαστούν οι ασεβείς». Σ` αυτά τα εδάφια ο Πέτρος συγκρίνει την «παγκόσμια» μέλλουσα κρίση με τον καιρό του κατακλυσμού του Νώε και δηλώνει ότι ο κόσμος που υπήρχε τότε κατακλύστηκε με νερό. Επίσης, ο Θεός έχει επανειλημμένα παραβεί την υπόσχεσή Του (Γένεση 8:21, 9:11, 15) να μην ξαναστείλει τέτοιον κατακλυσμό αν επρόκειτο μόνο για τοπικό κατακλυσμό. Επιπλέον, έχει ειπωθεί ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο σήμερα είναι απόγονοι των τριών γιων του Νώε (Γένεση 9:1, 19) και αργότερα πολλοί συγγραφείς της Αγίας Γραφής δέχτηκαν την ιστορικότητα του παγκόσμιου Κατακλυσμού (Ησαίας 54:9, Α` Πέτρου 3:20, Β` Πέτρου 2:5, Εβραίους 11:7). Τελευταία, ο Κύριος Ιησούς Χριστός πίστευε στον Παγκόσμιο Κατακλυσμό και τον πήρε ως τύπο της ερχόμενης καταστροφής του κόσμου όταν Αυτός επιστρέψει (Κατά Ματθαίον 24:37-39, Κατά Λουκά 17:26,27).

Υπάρχουν πολλά εξω-βιβλικά στοιχεία που δείχνουν μια τέτοια παγκόσμια καταστροφή όπως ο κατακλυσμός. Τα μεγάλα νεκροταφεία απολιθωμάτων που βρέθηκαν σε κάθε ήπειρο, ο μεγάλος αριθμός στρωμάτων άνθρακα που θα απαιτούσαν την απότομη κάλυψη μεγάλων ποσοτήτων βλάστησης, το γεγονός ότι θαλάσσια απολιθώματα βρέθηκαν πάνω στις κορυφές βουνών σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι πάνω από 270 ιστορίες κατακλυσμού από όλα τα μέρη του κόσμου, και η μεγάλη έκταση γεωλογικών σχηματισμών που δείχνουν μεγάλα στρώματα ιζηματογενών πετρωμάτων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρέθηκαν στο Γκράντ Κάνυον) όλα συνηγορούν στην ύπαρξη ενός παγκόσμιου κατακλυσμού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ήταν παγκόσμιος ή τοπικός ο κατακλυσμός του Νώε;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries