settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η έννοια της σταχυολόγησης στην Αγία Γραφή;

Απάντηση


Η εβραϊκή λέξη για το "σταχυολογώ" είναι λακάτ και σημαίνει "σταχυολογοώ, ερανίζομαι, αλιεύω". Η σταχυολόγηση είναι το μάζεμα των σιτηρών ή άλλων θερισμένων καρπών υλικών που αφήνουν πίσω τους οι θεριστές. Στη Βίβλο, οι Ισραηλίτες είχαν την εντολή να επιτρέπουν στους φτωχούς να ακολουθούν τους θεριστές και να μαζεύουν τους πεσμένους μίσχους από τα στάχυα και τους άλλους καρπούς. Με αυτόν τον τρόπο, ο νόμος του Μωυσή παρείχε τροφή για τους φτωχούς, τα ορφανά, τις χήρες και τους διαμένοντες ξένους. Ο νόμος όριζε ότι οι ιδιοκτήτες γης έπρεπε να αφήνουν μέρος της συγκομιδής για τους σταχυολόγους: "Και όταν θερίζετε τον θερισμό τής γης σας, δεν θα θερίσεις ολοκληρωτικά τα άκρα τού αγρού σου, και δεν θα μαζέψεις όσα πέφτουν από τον θερισμό σου. Και το αμπέλι σου δεν θα το ξανατρυγήσεις ούτε θα μαζέψεις τις ρώγες τού αμπελιού σου· θα τις αφήσετε στον φτωχό και στον ξένο. Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σας" (Λευιτικό 19:9-10).

Η σταχυολόγηση είναι σημαντική στην ιστορία της Ρουθ, της Μωαβίτισσας χήρας, νύφης της χήρας Ναομί στη Βηθλεέμ. Για να αποφύγει την πλήρη εξαθλίωση, η Ρουθ μάζευε σιτηρά στα χωράφια του Βοόζ: "Και η Ρουθ η Μωαβίτισσα είπε στη Ναομί: Ας πάω, παρακαλώ, στο χωράφι για να μαζέψω στάχυα πίσω από όποιον βρω χάρη στα μάτια του· και της είπε: Πήγαινε, θυγατέρα μου" (Ρουθ 2:2).

Ο γαιοκτήμονας Βοόζ συγκινήθηκε τόσο πολύ από το ενδιαφέρον της Ρουθ για την ηλικιωμένη και θλιμμένη πεθερά της, ώστε έδωσε εντολή στους θεριστές του να υπερβούν τις απαιτήσεις του νόμου για να την βοηθήσουν: "Και σηκώθηκε να σταχυολογήσει, και ο Βοόζ πρόσταξε στους νέους του, λέγοντας: Ας σταχυολογεί και ανάμεσα στα δεμάτια, και μη την επιπλήττετε· και, μάλιστα, αφήνετε να πέφτει και κάτι από τα χειρόβολα γι' αυτήν, και αφήνετε να μαζεύει, και μη την ελέγχετε" (Ρουθ 2:15-16). Το γεγονός ότι οι θεριστές άφηναν σκόπιμα κάτι να πέφτει για να μαζέψει η Ρουθ είναι μια θαυμάσια απεικόνιση της χάρης του Θεού.

Το σταχυολόγημα χρησιμοποιείται επίσης μεταφορικά στη Βίβλο για να περιγράψει τη θανάτωση ανδρών που έφυγαν από τη μάχη: "Τότε, έστρεψαν και έφυγαν προς την έρημο στην πέτρα Ριμμών· και οι γιοι Ισραήλ σταχυολόγησαν απ' αυτούς στους δρόμους 5.000 άνδρες· και τους καταδίωξαν μέχρι τη Γιδώμ, και φόνευσαν απ' αυτούς 2.000 άνδρες" (Κριτές 20:45).

Οι προφήτες χρησιμοποιούσαν συχνά το σταχυολόγημα μεταφορικά στη Βίβλο. Στο βιβλίο του Ιερεμία, η σταχυολόγηση παίρνει την εικόνα της πλήρους καταστροφής. Ο Ισραήλ είχε απογυμνωθεί τελείως από τα υπάρχοντά του, σαν σταφύλια που είχαν ξεριζωθεί τελείως από την άμπελο: "Έτσι λέει ο Κύριος των δυνάμεων: Θα σταφυλολογήσουν ολοκληρωτικά τα υπόλοιπα του Ισραήλ σαν μια άμπελο· επίστρεψε το χέρι σου στα καλάθια, σαν τον τρυγητή" (Ιερεμίας 6:9).

Και πάλι, στον Ιερεμία, η κρίση του Θεού στους Εδωμίτες θα ήταν πιο εξονυχιστική από αυτόν που μαζεύει τα σταφύλια σε έναν αμπελώνα. Οι τρυγητές άφηναν τουλάχιστον κάποια αποκόμματα: "Αν έρχονταν σε σένα τρυγητές, δεν θα άφηναν επανωστάφυλα; Αν έρχονταν κλέφτες κατά τη νύχτα, θα άρπαζαν εκείνο που τους αρκούσε. Εγώ, όμως, γύμνωσα τον Ησαύ" (Ιερεμίας 49:9-10).

Ο προφήτης Μιχαίας περιέγραψε τον κόσμο ως έναν αμπελώνα που τρυγήθηκε, με τους ευσεβείς να έχουν συλλεχθεί εξ ολοκλήρου από τη γη: "Αλίμονο σε μένα! Επειδή, είμαι σαν σύναξη καρπών τού καλοκαιριού, σαν επιφυλλίδα τρυγητού· δεν υπάρχει τσαμπί για να φάει κάποιος· η ψυχή μου επιθύμησε τις απαρχές των καρπών. Ο όσιος απολέστηκε από τη γη, και ο ευθύς δεν υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους· όλοι ενεδρεύουν για αίμα· κάθε ένας κυνηγάει τον αδελφό του μέχρι εξολοθρεμού" (Μιχαίας 7:1-2).

Ο προφήτης Ησαΐας εφάρμοσε συμβολικά το μάζεμα σε ένα μήνυμα για την τελική ημέρα της κρίσης και της σωτηρίας για όλον τον λαό του Θεού: "Και κατά την ημέρα εκείνη ο Κύριος θα εκτινάξει από τη διώρυγα του ποταμού μέχρι το ρεύμα τής Αιγύπτου, κι εσείς θα συναχθείτε ένας-ένας χωριστά, εσείς οι γιοι Ισραήλ" (Ησαΐας 27:12).

Η σταχυολόγηση στην Αγία Γραφή είναι μια σημαντική έννοια που οι πιστοί οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Θα πρέπει να θυμόμαστε να επιτρέπουμε με χαρά και γενναιοδωρία σε άλλους που έχουν ανάγκη να σταχυολογούν από τις ευλογίες που έχουμε λάβει. Με τη σειρά μας, καλά θα κάνουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ευλογίες μας έχουν σταχυολογηθεί μέσω της καλοσύνης και της χάρης του Θεού από τα άφθονα χωράφια Του. Και τέλος, ως λαός του Θεού οφείλουμε να ζούμε σε ετοιμότητα για ένα μεγάλο σταχυολόγημα κατά τον μελλοντικό θερισμό, όταν ο Κύριος επιστρέψει για να αλωνίσει τα σιτηρά, να συγκεντρώσει τον λαό Του και να ξεφορτωθεί την ήρα.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η έννοια της σταχυολόγησης στην Αγία Γραφή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries