settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι τα πνευματικά χαρίσματα του λόγου σοφίας και του λόγου γνώσης;

Απάντηση


Υπάρχουν τρεις αναφορές πνευματικών χαρισμάτων στις Γραφές (Ρωμαίους 12:6-8, Α΄ Κορινθίους 12:4-11 και Α΄ Κορινθίους 12:28), αλλά σε μια από αυτές περιλαμβάνονται τα χαρίσματα του λόγου σοφίας και του λόγου γνώσης (Α΄ Κορινθίους 12:8). Υπάρχει πολλή σύγχυση αναφορικά με το ποια ακριβώς είναι αυτά τα δύο χαρίσματα. Ίσως ο καλύτερος τρόπος προσέγγισής τους είναι να μιλήσουμε για το τι αυτά δεν είναι.

Μερικοί χαρισματικοί/πεντηκοστιανοί θεωρούν τον λόγο γνώσης και τον λόγο σοφίας πνευματικά χαρίσματα καθώς το Άγιο Πνεύμα μιλάει μέσω ενός πιστού σε κάποιον άλλον και δίνει αποκάλυψη σχετικά με μια απόφαση ή κατάσταση. Εκείνοι που χρησιμοποιούν κατ' αυτόν τον τρόπο τα χαρίσματα αυτά, λένε συχνά κάτι που έχει τη σημασία της φράσης, «έχω από τον Κύριο λόγο για σένα». Κάνοντας αυτό ισχυρίζονται πως μιλούν εκ μέρους του Θεού και εννοούν πως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει, αυστηρά, να υπακούσει.

Η συγκεκριμένη κατανόηση των χαρισμάτων του λόγου γνώσης και του λόγου σοφίας πλησιάζει επικίνδυνα τη θέση της άρνησης του δόγματος της επάρκειας της Γραφής. Αν ο Θεός συνεχίζει να αποκαλύπτει το θέλημά Του και τη σοφία Του μέσω ειδικής αποκάλυψης σε ανθρώπους, μπορεί ο λόγος Του να είναι πραγματικά επαρκής για να μας καταστήσει «ολοκληρωμένους, καταρτισμένους για κάθε καλό έργο» (Β΄ Τιμόθεον 3:17); Μας έχει δώσει ο Θεός κάθε τι που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε τη ζωή μας εδώ ευσεβώς (Β΄ Πέτρου 1:3), αν απαιτείται κάποιοι να μας μεταδίδουν ειδική αποκάλυψη από τον Θεό; Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός δεν χρησιμοποιεί ποτέ κάποιον άλλον για να μας μιλήσει, αλλά αν χρειαζόμαστε συχνά άμεσα μηνύματα από τον Θεό μέσω άλλων για να ζήσουμε τη ζωή μας, τίθεται το ερώτημα αν ο λόγος του Θεού είναι πραγματικά επαρκής, όπως δηλώνει πως είναι.

Έτσι λοιπόν, αν ο λόγος σοφίας και ο λόγος γνώσης δεν είναι προφητικά/αποκαλυπτικά χαρίσματα, τότε τι είναι; Ένα πράγμα γνωρίζουμε με βεβαιότητα: τα χαρίσματα αυτά δόθηκαν από το Πνεύμα για να οικοδομήσουν το σώμα του Χριστού, για το κοινό «συμφέρον» (Α΄ Κορινθίους 12:7). Το χάος που τόσο συχνά προκύπτει σε εκκλησίες που ασκούν τον λόγο γνώσης και τον λόγο σοφίας ως αποκαλυπτικά χαρίσματα, δεν είναι σίγουρα για το κοινό συμφέρον. Μπερδεμένα, νεφελώδη, και μερικές φορές αλληλο-αντικρουόμενα «λόγια από τον Κύριο» δεν πηγάζουν από τον Θεό, γιατί δεν είναι Θεός ακαταστασίας αλλά τάξης (Α΄ Κορινθίους 14:33). Ούτε τείνουν να φέρνουν τους χριστιανούς μαζί για την οικοδομή τους· αντιθέτως, τείνουν να δημιουργούν διχασμούς και διαμάχες στο σώμα. Τα χαρίσματα του λόγου γνώσης και του λόγου σοφίας χρησιμοποιούνται συχνά για την απόκτηση εξουσίας και επιρροής πάνω στους ανθρώπους, να καταστήσουν τους πιστούς εξαρτημένους από αυτόν που ισχυρίζεται πως έχει λάβει τα χαρίσματα αυτά. Μια τέτοια κατάχρηση δεν προέρχεται βεβαίως από τον Θεό.

Έχοντας αυτά κατά νου, δίνουμε τους ακόλουθους ορισμούς για τα χαρίσματα του λόγου γνώσης και λόγου σοφίας:

Λόγος σοφίας – Το γεγονός πως το χάρισμα αυτό αναφέρεται ως «λόγος» σοφίας, δείχνει πως πρόκειται περί ενός χαρίσματος ομιλίας. Το χάρισμα αφορά κάποιον που μπορεί να κατανοήσει και να μιλήσει τη βιβλική αλήθεια με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανερώσει επιδέξια και με κάθε οξυδέρκεια την εφαρμογή της στις περιστάσεις της ζωής.

Λόγος γνώσης – Ένα, επίσης, χάρισμα ομιλίας στο οποίο συνυπάρχουν η κατανόηση της αλήθειας με γνώση που πηγάζει από τον Θεό μέσω αποκάλυψης. Οι έχοντες το χάρισμα της γνώσης κατανοούν τα βαθιά πράγματα του Θεού και τα μυστήρια του λόγου Του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι τα πνευματικά χαρίσματα του λόγου σοφίας και του λόγου γνώσης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries