settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι Γενική και τι Ειδική Αποκάλυψη;

ΑπάντησηΗ Γενική αποκάλυψη και η Ειδική αποκάλυψη είναι οι δύο τρόποι που ο Θεός επέλεξε να αποκαλύψει τον εαυτό Του στην ανθρωπότητα. Η γενική αποκάλυψη αναφέρεται στις γενικές αλήθειες που μπορούν να γίνουν γνωστές σχετικά με τον Θεό μέσω της φύσης. Η ειδική αποκάλυψη αναφέρεται στις πιο συγκεκριμένες αλήθειες που μπορούν να γίνουν γνωστές σχετικά με τον Θεό μέσω του υπερφυσικού.

Όσον αφορά τη γενική αποκάλυψη, ο Ψαλμός 19:1-4 διακηρύσσει, "1Οι ουρανοί διηγούνται τη δόξα τού Θεού, και το στερέωμα αναγγέλλει το έργο των χεριών του. 2Η ημέρα προς την ημέρα εκφράζει λόγο, και η νύχτα προς τη νύχτα αναγγέλλει γνώση. 3Δεν υπάρχει λαλιά ούτε λόγος, που η φωνή τους δεν ακούγεται. 4Σε ολόκληρη τη γη αντήχησε η φωνή τους, και μέχρι τα πέρατα της οικουμένης τα λόγια τους." Σύμφωνα με αυτό το απόσπασμα, η ύπαρξη και η εξουσία του Θεού μπορεί να φανεί καθαρά παρατηρώντας το σύμπαν. Η τάξη, η πολυπλοκότητα και το θαύμα της δημιουργίας μιλούν για την ύπαρξη ενός ισχυρού και ένδοξου Δημιουργού.

Η γενική αποκάλυψη διδάσκεται επίσης στην Προς Ρωμαίους 1:20, "20Δεδομένου ότι, τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή τής κτίσης τού κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί να είναι αναπολόγητοι." Όπως ο Ψαλμός 19, έτσι και το Ρωμαίους 1:20 διδάσκει ότι η αιώνια δύναμη και η θεϊκή φύση του Θεού "εμφανίζονται" και "κατανοούνται" απ' ό,τι έχει γίνει, και ότι καμία δικαιολογία δεν ευσταθεί στην άρνηση αυτών των γεγονότων. Με βάση αυτές τις περικοπές, ίσως ένας κατανοητός ορισμός της γενικής αποκάλυψης θα ήταν "η αποκάλυψη του Θεού σε όλους τους ανθρώπους, σ' όλους τους καιρούς και σε όλα τα μέρη αποδεικνύει ότι ο Θεός υπάρχει και ότι είναι νοήμων, ισχυρός και υπερβατικός."

Η Ειδική αποκάλυψη είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός επέλεξε να αποκαλύψει τον εαυτό του με θαυμαστά μέσα. Η ειδική αποκάλυψη περιλαμβάνει τις φυσικές εμφανίσεις του Θεού, τα όνειρα, τα οράματα, το γραπτό Λόγο του Θεού και, το σημαντικότερο, τον Ιησού Χριστό. Η Αγία Γραφή καταγράφει τον Θεό να εμφανίζεται σε φυσική μορφή πολλές φορές (Γένεση 3:8, 18:1 Έξοδος 3:1-4, 34:5-7) και η Αγία Γραφή αναφέρει τον Θεό να μιλάει στους ανθρώπους μέσω ονείρων (Γένεση 28:12, 37:5· Α' Βασιλέων 3:5 Δανιήλ 2) και με οράματα (Γένεση 15:1· Ιεζεκιήλ 8:3-4 Δανιήλ 7· Β' Κορινθίους 12:1-7).

Πρωταρχικής σημασίας για την αποκάλυψη του Θεού είναι ο Λόγος Του, η Βίβλος, που είναι επίσης μια μορφή ειδικής αποκάλυψης. Ο Θεός καθοδήγησε με θαυμαστό τρόπο τους συγγραφείς της Γραφής να καταγράψουν σωστά το μήνυμά Του προς την ανθρωπότητα, χρησιμοποιώντας ωστόσο το δικό τους ύφος και προσωπικότητα. Ο Λόγος του Θεού είναι ζωντανός και ενεργός (Εβραίους 4:12). Ο Λόγος του Θεού είναι θεόπνευστος, ωφέλιμος και επαρκής (Β' Τιμόθεο 3:16-17). Ο Θεός καθόρισε να έχει αποκαλύψει την αλήθεια περί Αυτού σε γραπτή μορφή επειδή γνώριζε την ανακρίβεια και την αναξιοπιστία της προφορικής παράδοσης. Κατανοούσε επίσης ότι τα όνειρα και τα οράματα του ανθρώπου μπορούν να παρερμηνευθούν. Ο Θεός αποφάσισε να αποκαλύψει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει η ανθρωπότητα γι' Αυτόν, αυτά που περιμένει από αυτή αλλά και το τι έχει κάνει για εμάς στη Βίβλο.

Η πλήρωση της ειδικής αποκάλυψης έρχεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Ο Θεός έγινε άνθρωπος (Ιωάννης 1:1,14). Το Εβραίους 1:1-3 το συνοψίζει καλύτερα: "1Ο Θεός, τον παλιό καιρό, αφού, πολλές φορές και με πολλούς τρόπους, μίλησε στους πατέρες μας διαμέσου των προφητών, σ' αυτές τις έσχατες ημέρες μίλησε σε μας διαμέσου τού Υιού,[...] 3αυτός, που είναι το απαύγασμα της δόξας και ο χαρακτήρας τής υπόστασής του." Ο Θεός έγινε ανθρώπινο όν, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, για να ταυτιστεί με μας, να μας δώσει ένα παράδειγμα ζωής, να μας διδάξει, να αποκαλύψει τον εαυτό Του σε εμάς και, το πιο σημαντικό, για να προσφέρει σωτηρία για μας, ταπεινώνοντας τον εαυτό Του με τον θάνατο Του στον σταυρό (Φιλιππησίους 2:6-8). Ο Ιησούς Χριστός είναι η απόλυτη "ειδική αποκάλυψη" από τον Θεό.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι Γενική και τι Ειδική Αποκάλυψη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries