settings icon
share icon
Ερώτηση

Πρέπει ο χριστιανός να παραβρεθεί στον γάμο ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού;

ΑπάντησηΠρώτον, ένας λόγος ενθάρρυνσης: αν είσαι το είδος τού φίλου που ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων σε καλεί στο γάμο τους, τότε κάνεις προφανώς κάτι σωστό. Όταν ο Ιησούς διακονούσε, οι περιφρονημένοι τής κοινωνίας, οι τελώνες και οι αμαρτωλοί, πήγαιναν κοντά Του (Ματθαίος 9:10, Λουκάς 15:1). Ήταν φίλος τους.

Επιπλέον, καμία αμαρτία δεν είναι μεγαλύτερη από κάποια άλλη. Κάθε αμαρτία προσβάλλει τον Θεό. Η ομοφυλοφιλία είναι μία από τις πολλές αμαρτίες που κατονομάζονται στην Α΄ Κορινθίους 6:9-10 και θα αποκλείσει έναν άνθρωπο από την βασιλεία τού Θεού. Όλοι αμαρτάνουμε και στερούμαστε την δόξα τού Θεού (Ρωμαίους 3:23). Μπορούμε να σωθούμε από τις αιώνιες συνέπειες τής αμαρτίας δια του Ιησού Χριστού μόνο. (Δες σε παρακαλώ «Τι σημαίνει ότι ο Ιησούς σώζει;»)

Μερικοί διατείνονται ότι ο χριστιανός δεν πρέπει να έχει ενοχές σχετικά με την παρουσία του σ’ έναν γάμο ομοφυλοφίλων διότι αυτή δεν δείχνει απαραίτητα υποστήριξη στον ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής. Το θεωρούν, αντιθέτως, ως επέκταση τής αγάπης τού Χριστού προς έναν φίλο. Η σκέψη είναι ότι η παρουσία κάποιου σε μια γαμήλια τελετή συνιστά πράξη αγάπης και φιλίας προς το πρόσωπο — όχι προς τον τρόπο ζωής ή τις πνευματικές επιλογές. Δεν διστάζουμε να στηρίξουμε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που αγωνίζονται με άλλες αμαρτίες. Εκδηλώνοντας στήριξη και αγάπη άνευ όρων είναι πιθανό πως θ’ ανοίξουν πόρτες ευκαιρίας στο μέλλον.

Το πρόβλημα είναι ότι ένας γάμος ομοφυλοφίλων αποτελεί μια γιορτή δύο ανθρώπων που ζουν έναν τρόπο ζωής που ο Θεός έχει δηλώσει πως είναι ανήθικος και παρά φύσει (Ρωμαίους 1:26-27). «Ο γάμος ας είναι τίμιος σε όλα …» (Εβραίους 13:4), αλλά ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων ατιμάζει τον γάμο διαστρέφοντας το νόημά του. Σε αντίθεση με γάμους άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων, ο γάμος ομοφυλοφίλων δεν πληροί τις προϋποθέσεις τού γάμου, σύμφωνα με τον ορισμό που ο Θεός έχει δώσει στον γάμο. Η ένωση ενός μη χριστιανού άνδρα με μια μη χριστιανή γυναίκα είναι βεβαίως γάμος στα μάτια τού Θεού. Είναι η εκπλήρωση τής σχέσης «μία σάρκα» που ο Θεός έχει σχεδιάσει (Γένεση 2:24). Ακόμη και ο γάμος ενός πιστού μ’ έναν άπιστο είναι έγκυρος (Α΄ Κορινθίους 7:14), αν και ο Θεός εντέλλεται τους πιστούς ν’ αποφεύγουν τέτοιους γάμους (Β΄ Κορινθίους 6:14).

Η ένωση ομοφυλοφίλων δεν συνιστά γάμο στα μάτια τού Θεού. Ο Θεός όρισε τον γάμο ως σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας για όλη τους την ζωή. Είναι ανήθικο να συνδέσεις αυτήν την άγια και ευλογημένη σχέση με κάτι που ο Θεός χαρακτηρίζει ως ανόσιο. Πώς μπορούμε να ζητήσουμε την ευλογία τού Θεού σε μια σχέση που την χαρακτηρίζει ως παρά φύσει.

Υπόθεσε πως ένας χριστιανός παρευρίσκεται σ’ έναν γάμο ομοφυλοφίλων και με κάποιο τρόπο επικοινωνεί με σαφήνεια ότι στηρίζει μόνον τα πρόσωπα τού ζευγαριού και όχι τον τρόπο ζωής των. Τα πρόσωπα που στηρίζει εξακολουθούν να τελούν ένα γεγονός που γιορτάζει την ανηθικότητά τους. Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι ένας γάμος ομοφυλοφίλων αποτελεί γιορτή μιας αμαρτίας. Στηρίζουμε έναν αλκοολικό φίλο βοηθώντας τον να απέχει από το ποτό και όχι πηγαίνοντας μαζί του στο μπαρ. Στηρίζουμε έναν φίλο που εξαρτάται από την πορνογραφία καθιστώντας τον υπόλογο και δίνοντάς του βοήθεια αλλά όχι βοηθώντας τον να οργανώσει την συλλογή τών περιοδικών του ή δημιουργώντας περισσότερο χώρο στον σκληρό δίσκο τού υπολογιστή του. Κατά τον ίδιο τρόπο, στηρίζουμε έναν ομοφυλόφιλο φίλο καθώς τον βοηθάμε να εγκαταλείψει αυτόν τον τρόπο ζωής και όχι με την παρουσία μας ως καλεσμένοι σε μια γιορτή τής ομοφυλοφιλίας. Δεν βοηθάμε πραγματικά τους φίλους μας παρευρισκόμενοι σ’ ένα γεγονός που η αμαρτία τους επιδοκιμάζεται.

Είναι θαυμάσιο να δείχνουμε αγάπη σ’ έναν φίλο. Είναι καλό ν’ αναζητούμε ευκαιρίες μαρτυρίας και έκφρασης αγάπης στους ομοφυλόφιλους φίλους μας. Τέτοια κίνητρα, όμως, παροδηγούν όταν προσεγγίζουμε το ζήτημα τής παρουσίας μας σε μια τελετή γάμου ομοφυλοφίλων. Δεν είναι ποτέ σκοπός μας ν’ απομακρύνουμε τους φίλους μας από τον Χριστό, αλλά εμείς οι χριστιανοί έχουμε την ευθύνη να σταθούμε υπέρ της δικαιοσύνης, ακόμη και αν προκαλέσει πόνο, χωρισμό ή μίσος (Λουκάς 12:51-53, Ιωάννης 15:18). Αν προσκληθούμε σε μια γαμήλια τελετή ομοφυλοφίλων, είναι πεποίθηση μας ότι ο πιστός εν Χριστώ Ιησού θα πρέπει με σεβασμό να αρνηθεί.

Αλλά αυτή είναι η πεποίθησή μας. Ο γάμος ομοφυλοφίλων δεν είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει ξεκάθαρα η Γραφή. Η παρακολούθηση τής τελετής ενός γάμου ομοφυλοφίλων δεν είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο λόγος τού Θεού σαφώς λέει «κάνε το» ή «μην το κάνεις». Με βάση τους λόγους και τις αρχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα σενάριο που λέει ότι η συμμετοχή σ’ έναν γάμο ομοφυλοφίλων είναι η σωστή κίνηση που πρέπει να κάνουμε. Αν μετά από πολλή προσευχή, μελέτη τού λόγου τού Θεού, σκέψη και συζήτηση, καταλήξεις σε μια διαφορετική πεποίθηση, δεν θα μιλήσουμε υποτιμητικά για την πίστη σου ούτε θ’ αμφισβητήσουμε την αφιέρωσή σου στον Χριστό.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πρέπει ο χριστιανός να παραβρεθεί στον γάμο ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries