settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η Θεωρία του χάσματος; Τι συνέβαινε ανάμεσα στη Γένεση 1:1 και 1:2;

Απάντηση


Η Γένεση 1:1-2 δηλώνει: "Στην αρχή δημιούργησε ο Θεός τον ουρανό και τη γη. H δε γη ήταν άμορφη και έρημη· και σκοτάδι υπήρχε επάνω στο πρόσωπο της αβύσσου. Και Πνεύμα Θεού φερόταν επάνω στην επιφάνεια των νερών." Η θεωρία του χάσματος είναι η άποψη ότι ο Θεός δημιούργησε μια πλήρως λειτουργική Γη με όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων και άλλων πλασμάτων που γνωρίζουμε μόνο από τα απολιθώματα. Στη συνέχεια, η θεωρία συνεχίζει λέγοντας πως κάτι συνέβη και καταστράφηκε ολοσχερώς η Γη — πιθανότατα η πτώση του Σατανά στη Γη — έτσι ώστε ο πλανήτης έγινε άμορφος και άδειος. Σε αυτό το σημείο, ο Θεός ξεκίνησε πάλι από την αρχή, αναδημιουργώντας τη Γη σε μορφή παραδείσου, όπως περιγράφεται περαιτέρω στη Γένεση. Η θεωρία του χάσματος, η οποία διακρίνεται από την θεϊστική εξέλιξη και την θεωρία της ημέρας-χρόνου, ονομάζεται επίσης και ο δημιουργισμός της παλαιάς Γης, ο δημιουργισμός χάσματος και η θεωρία της ανασυγκρότησης.

Στην δημιουργία της νέας Γης, η Γένεση 1:1 θεωρείται ως η περίληψη του πλήρους κεφαλαίου 1 στην εβραϊκή μορφή αφήγησης. Ο Θεός δημιούργησε τα ουράνια και τη Γη. Στη συνέχεια, στο εδάφιο 2 ξεκινάει μια λεπτομερή ανάλυση της διαδικασίας βήμα προς βήμα που συνοψίζεται στο εδάφιο 1. Ωστόσο, η δήλωση ότι "H δε γη ήταν άμορφη και έρημη· και σκοτάδι υπήρχε επάνω στο πρόσωπο της αβύσσου. Και Πνεύμα Θεού φερόταν επάνω στην επιφάνεια των νερών" (Γένεση 1:2) μπορεί να είναι αινιγματική. Η ιδέα ότι ο Θεός δημιούργησε μια ανώφελη και άμορφη Γη είναι μια δυσάρεστη θέση για ορισμένους συντηρητικούς θεολόγους και αυτό τους οδηγεί στη θεωρία του χάσματος ή στην προοπτική της παλιάς Γης.

Σύμφωνα με τους συντηρητικούς υποστηρικτές της θεωρίας του χάσματος, η Γένεση 1:1 περιγράφει την αρχική δημιουργία του Θεού — τέλεια κατά κάθε τρόπο. Στη συνέχεια, μεταξύ των εδαφίων 1 και 2, ο Σατανάς επαναστάτησε στον ουρανό και εκδιώχθηκε. Η αμαρτία του Σατανά "κατέστρεψε" την αρχική δημιουργία, δηλαδή η εξέγερσή του προκάλεσε την καταστροφή του και τον τελικό θάνατό του και η Γη μειώθηκε στην "άμορφη και άδεια" κατάστασή της, έτοιμη για την "ανακατασκευή". Η διάρκεια του χρόνου — το μέγεθος του "χάσματος" δεν έχει καθοριστεί αλλά θα μπορούσε να διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια.

Φυσικά, ο Σατανάς έπρεπε να είχε πέσει πριν από τον Αδάμ, αλλιώς δεν θα υπήρχε ο πειρασμός στον κήπο. Οι δημιουργιστές της νέας γης λένε ότι ο Σατανάς έπεσε κάπου μετά τη Γένεση 1:31. Οι δημιουργιστές του χάσματος λένε ότι ο Σατανάς έπεσε μεταξύ της Γένεσης 1: 1 και 2.

Μια δυσκολία της θεωρίας του χάσματος είναι ότι απαιτεί πως η δημιουργία υπέφερε το θάνατο και την καταστροφή πριν από την πτώση του Αδάμ. Στη προς Ρωμαίους 5:12 λέει: "Γι' αυτό, όπως διαμέσου ενός ανθρώπου η αμαρτία μπήκε μέσα στον κόσμο, και με την αμαρτία ο θάνατος, και με τον τρόπο αυτό ο θάνατος πέρασε μέσα σε όλους τούς ανθρώπους, για τον λόγο ότι όλοι αμάρτησαν." Η θεωρία του χάσματος δίνει απάντηση παραθέτοντας δύο κόσμους. Η αμαρτία του Σατανά έφερε τον θάνατο στην αρχική δημιουργία, όπως και να ήταν αυτή και η αμαρτία του Αδάμ έφερε τον θάνατο στην αναδημιουργία, τη σφαίρα της ανθρωπότητας. Μέσα από την αμαρτία του Αδάμ, το κακό εισήλθε στον κόσμο μας και η σφαίρα της ανθρωπότητας ήταν καταραμένη. Αλλά η εξέγερση υπήρξε ήδη έξω από τη σφαίρα της ανθρωπότητας (στο πνευματικό κόσμο), αφού ο Σατανάς και οι άγγελοί του είχαν ήδη πέσει (Ησαΐας 14:12-14, Ιεζεκιήλ 28:12-18). Η αμαρτία δεν μπορούσε να εισέλθει στη σφαίρα της ανθρωπότητας μέχρις ότου ο άνθρωπος το επέλεξε. Και ο Σατανάς, μέσω του φιδιού, δελέασε τον άνθρωπο με επιτυχία να πάρει αυτή την απόφαση.

Οι αντιρρήσεις για τη θεωρία του χάσματος περιλαμβάνουν την ιδέα ότι εάν κάτι σημαντικό συνέβαινε μεταξύ Γένεσις 1:1 και 1:2, ο Θεός θα μας το είχε πει, αντί να μας αφήνει να υποθέτουμε εν αγνοία. Επίσης, η Γένεσις 1:31 λέει ότι ο Θεός αποκάλεσε τη δημιουργία Του ότι είναι "πολύ καλή" — μια δήλωση δύσκολη να συμβαδίσει με τη θεωρία ότι το κακό υπήρχε ήδη εξαιτίας της πτώσης του Σατανά στο "κενό."

Είναι δυνατόν να παραμείνουμε σε μια κυριολεκτική εβδομάδα δημιουργίας έξι ημερών και να διατηρήσουμε ταυτόχρονα τη θεωρία του χάσματος — η θεωρία του χάσματος δεν απαιτεί η εξέλιξη να είναι αληθινή, αφού το χάσμα υπάρχει πριν από τα γεγονότα της Ημέρας 1 στη Γένεση 1:3. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι συντηρητικοί μελετητές πιστεύουν στη θεωρία του χάσματος, αν και η αποδοχή του έχει μειωθεί από την εποχή των υπερασπιστών C. I. Scofield και J. Vernon McGee.

Ωστόσο, πολλοί από όσους εμμένουν στη θεωρία του χάσματος το κάνουν για να συμβιβάσουν τις θεωρίες της παλιάς Γης της εξέλιξης, με το βιβλίο της Γένεσης. Αλλά φαίνεται να είναι μια τεταμένη συμφιλίωση. Μια απλή ανάγνωση της Γένεσης 1 δεν υπαινίσσεται κάποια χρονική διάρκεια μεταξύ των δύο πρώτων εδαφίων. Η Γένεση 1:1 μας λέει ότι ο Θεός δημιούργησε τους ουρανούς και τη Γη. Η Γένεση 1:2 μας πληροφορεί ότι όταν δημιούργησε για πρώτη φορά τη Γη, ήταν άμορφη, άδεια και σκοτεινή. Ήταν ημιτελής και ακατοίκητη. Το υπόλοιπο πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης αναφέρεται στο πώς ο Θεός ολοκλήρωσε την άμορφη, άδεια και σκοτεινή Γη γεμίζοντας τη ζωή, ομορφιά και καλοσύνη.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η Θεωρία του χάσματος; Τι συνέβαινε ανάμεσα στη Γένεση 1:1 και 1:2;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries