Ερώτηση
Τι είναι η χολή στη Βίβλο;
Απάντηση
Στην Αγία Γραφή, η λέξη χολή αναφέρεται συχνότερα σε μια ουσία με πικρή γεύση που παρασκευάζεται από ένα φυτό, όπως η αψιθιά ή το μύρο. Η πιο διάσημη βιβλική χρήση της λέξης χολή αναφέρεται σε ένα ποτό που δόθηκε στον Ιησού στο σταυρό. Στο κατά Ματθαίον 27:34 αναφέρεται ότι, καθώς ο Ιησούς σταυρωνόταν, οι Ρωμαίοι στρατιώτες πρόσφεραν "οίνον ανακατεμένο με χολή". Το Μάρκος 15:23 διευκρινίζει ότι η πικράδα στο κρασί οφειλόταν στην παρουσία σμύρνας. Ο οίνος αναμεμειγμένος με πικρά βότανα ή σμύρνα δημιουργούσε ένα φίλτρο που αμβλύνει την αίσθηση του πόνου. Το μείγμα από ξινό κρασί και χολή δινόταν συχνά στους πάσχοντες για να απαλύνει τον πόνο τους κατά τον θάνατο.
Ο Ιησούς αρνήθηκε αυτό το παρασκεύασμα με χολή, αφού το δοκίμασε και συνειδητοποίησε τι ήταν (Μάρκος 15:23, Ιωάννης 19:29). Σε μια υπερφυσική εκδήλωση θάρρους, ο Υιός του Ανθρώπου απέρριψε οτιδήποτε θα μούδιαζε το μαρτύριο που υπέμεινε για τη σωτηρία μας. Η αμαρτία ενάντια σε έναν άγιο Θεό απαιτούσε ακραία τιμωρία και, προκειμένου να εκπληρώσει πλήρως τη θέση Του ως αντικαταστάτη μας, ο Ιησούς δεν ήθελε τίποτα που να αφαιρεί από αυτήν την τιμωρία. Στο σταυρό, ο Ιησούς έγινε αμαρτία για εμάς (Β΄ Κορινθίους 5:21). Η αποδοχή οίνου με χολή θα μείωνε την τιμωρία της αμαρτίας, και ο Ιησούς είχε έρθει για να σηκώσει όλο το βάρος της οργής του Θεού ενάντια στην αμαρτία, όχι για να βρει μια ευκολότερη διέξοδο (Ησαΐας 53:10).
Το γεγονός ότι στον Ιησού προσφέρθηκε χολή είχε προφητευτεί χιλιάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Ιησού. Ο Ψαλμός 69:21 καταγράφει αυτά τα προφητικά λόγια: "Για φαγητό μου, έδωσαν σε μένα χολή και στη δίψα μου με πότισαν ξίδι". Αυτή η προφητική αναφορά στη χολή είναι μόνο μία από τις δεκάδες μεσσιανικές προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης που εκπληρώθηκαν στη ζωή, τον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού.
Ο Πέτρος χρησιμοποιεί τον όρο χολή για να επιπλήξει τον Σίμωνα τον μάγο στις Πράξεις 8:23. Αυτός ο μάγος είχε γίνει μάρτυρας της δύναμης του Αγίου Πνεύματος και την είδε ως μέσο για οικονομικό κέρδος. Ο Σίμωνας είδε το Πνεύμα του Θεού ως μια υπερδύναμη που μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς. Απαντώντας στο αίτημα του Σίμωνα για το Άγιο Πνεύμα, ο Πέτρος του είπε να μετανοήσει πριν έρθει πάνω του η κρίση του Θεού και κατέληξε με τα εξής λόγια: "Βλέπω ότι είσαι σε χολή πικρίας και σε δεσμό αδικίας". Εδώ, η χολή χρησιμοποιείται μεταφορικά για να δηλώσει ένα σοβαρό ηθικό ελάττωμα του Σίμωνα που παρήγαγε πικρία στην καρδιά του.
Ο νόμος της Παλαιάς Διαθήκης αναφέρει επίσης τη χολή, συνδέοντάς την με την ειδωλολατρία. Καθώς ο Μωυσής επιβεβαιώνει τη διαθήκη με τη νέα γενιά των Ισραηλιτών που επρόκειτο να εισέλθουν στη Γη της Επαγγελίας, τους υπενθυμίζει ότι είχαν δει τα βδελύγματα των γύρω εθνών, τα είδωλά τους από ξύλο και πέτρα, ασήμι και χρυσό. Στη συνέχεια προειδοποιεί τον λαό να φυλάγεται από την ειδωλολατρία, "για να μην είναι ανάμεσά σας ρίζα που αναδίδει χολή και πικρία" (Δευτερονόμιο 29:18). Με άλλα λόγια, όποια έλξη κι αν έχει η ειδωλολατρία, θα έχει πικρές, δυσάρεστες συνέπειες.
Ο Ιερεμίας χρησιμοποίησε τον όρο χολή για να περιγράψει τη ζωή του ως διωκόμενος προφήτης και ως κάποιος που είχε γίνει μάρτυρας της καταστροφής της Ιερουσαλήμ. Στο χωρίο Θρήνοι 3:15 γράφει: "Πίκρες με χόρτασε, με πότισε φαρμάκι". Πολλά κεφάλαια της Βίβλου καταδεικνύουν ότι ο λαός του Θεού συχνά αμφισβητούσε την καλοσύνη Του όταν υπέφερε. Η ζωή είχε πικρή γεύση και φώναζαν στον Θεό γι' αυτό. Ο Ιερεμίας συνεχίζει στους στίχους 19-20,
"Ν' αναλογίζομαι τη θλίψη και την ταλαιπωρία μου
είναι δηλητήριο και χολή.
Αδιάκοπα τα σκέφτομαι και θλίβεται η ψυχή μου." (μτφρ. ΒΕ)
Ωστόσο, ο Ιερεμίας δεν τελειώνει εδώ. Μέσα από το υπόλοιπο κεφάλαιο 3, ο συγγραφέας μας υπενθυμίζει ότι, ακόμη και σε στιγμές που νιώθουμε ότι μας έχουν δώσει χολή για να πιούμε, υπάρχει λόγος να ελπίζουμε στον Θεό:
"Μα η ελπίδα έρχεται ετούτο όταν θυμάμαι:
πως του Κυρίου η ευσπλαχνία δεν εξαντλήθηκε,
ούτε και τέλειωσε το έλεός του.
Την κάθε αυγή ξαναγεννιούνται,
κι είν' η πιστότητά του απέραντη.
Είπα: "Ο Κύριος για μένα είναι το παν,
γι' αυτό και θα 'χω την ελπίδα μου σ' αυτόν." (Θρήνοι 3:21-24, μτφρ. ΒΕ).
English
Τι είναι η χολή στη Βίβλο;