settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι απαραίτητο να κατανοήσει κάποιος πλήρως το ευαγγέλιο προκειμένου να εισέλθει στον Ουρανό; Είναι αρκετή η πίστη σ' αυτό, έστω και αν δεν το κατανοούμε πλήρως;

Απάντηση


Κατά μια έννοια, το μήνυμα του ευαγγελίου είναι πολύ απλό στην κατανόησή του: Ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε ώστε να μπορούμε να σωθούμε. Τα βασικά γεγονότα του ευαγγελίου είναι πολύ απλά στην κατανόησή τους. Αλλά κατά μια άλλη έννοια το μήνυμα του ευαγγελίου είναι ένα από τα βαθύτερα των θείων αληθειών που αποκαλύφθηκαν ποτέ στο ανθρώπινο γένος: Ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε ώστε να μπορέσουμε να σωθούμε. Οι συνέπειες των γεγονότων αυτών και η υποκείμενη θεολογία είναι πολύ σημαντικές ώστε ακόμη και οι πλέον οξυδερκείς θεολόγοι τα επεξεργάζονται σε όλη τους τη ζωή. Όταν ερχόμαστε στο θέμα της σωτηρίας, πόσο ολοκληρωμένη κατανόηση απαιτείται, πριν η πίστη να μπορεί να χαρακτηριστεί «πίστη»;

Είναι αδιαμφισβήτητο πως τη σώζουσα πίστη την συνοδεύει κάποιος βαθμός κατανόησης. Η κατανόηση αυτή επιτυγχάνεται δια του κηρύγματος του ευαγγελίου (Ματθαίος 28:18-20) και συνοδεύεται με το έργο του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά (Πράξεις 16:14). Ο Παύλος περιγράφει τη διαδικασία που οδηγεί στην αναγκαία κατανόηση του ευαγγελίου: δια του κηρύγματος ο άνθρωπος ακούει, πιστεύει και επικαλείται τον Κύριο για σωτηρία (Ρωμαίους 10:14). Στην «ακοή» υπονοείται η κατανόηση· αν το κήρυγμα δεν γίνει κατανοητό, τότε δεν έχει πραγματικά «ακουστεί».

Το περιεχόμενο του κηρύγματος που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι το ευαγγέλιο. Από την αρχή κιόλας, το αποστολικό μήνυμα έδωσε έμφαση στον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού (Πράξεις 2:23-24). Το μήνυμα αυτό είναι «προ πάντων: ότι ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας σύμφωνα με τις γραφές, ότι τάφηκε και ότι αναστήθηκε την τρίτη μέρα σύμφωνα με τις γραφές, ότι φανερώθηκε στον Κηφά, έπειτα στους δώδεκα» (Α΄ Κορινθίους 15:3-4). Η περικοπή αυτή περιέχει τα βασικά στοιχεία του ευαγγελίου, που επικεντρώνεται στο πρόσωπο και το έργο του Χριστού: Ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε από τους νεκρούς. Κανένας δεν σώζεται χωρίς την κατανόηση αυτής της αλήθειας –και την εμπιστοσύνη του σ' αυτήν.

Κάθε πλευρά του ευαγγελικού μηνύματος είναι σημαντική. Κατάστησε δυσνόητο οποιοδήποτε στοιχείο του ευαγγελίου και έχεις διαλύσει την πίστη: αν δεν έχουμε κατανοήσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο τέλειος Υιός του Θεού, τότε ο θάνατός Του δεν αξίζει όσον αφορά τη σωτηρία μας. Αν δεν κατανοούμε ότι ο Χριστός πέθανε, τότε δεν έχει λογικό νόημα η ανάσταση. Αν δεν κατανοούμε τον λόγο του θανάτου Του (ένεκα των αμαρτιών μας), ενδέχεται να θεωρούμε τον εαυτό μας ως αναμάρτητο, και συνεπώς δεν χρειαζόμαστε Σωτήρα. Αν δεν κατανοούμε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, χάνουμε το γεγονός του ζωντανού Σωτήρα και η πίστη μας είναι νεκρή (Α΄ Κορινθίους 15:17).

Η Αγία Γραφή μας δίνει παραδείγματα ανθρώπων που διέθεταν συγκεκριμένη πνευματική γνώση αλλά δεν είχαν σωθεί. Όταν οι άνθρωποι αυτοί κατανόησαν τα ουσιώδη του ευαγγελίου εμπιστεύθηκαν τον Χριστό και αναγεννήθηκαν. Ο Αιθίοπας ευνούχος (Πράξεις 8:26-39), ο Κορνήλιος (Πράξεις 10), ο Απολλώς (Πράξεις 18:24-28), και οι δώδεκα μαθητές στην Έφεσο (Πράξεις 19:1-7), είχαν όλοι τους κάποιο θρησκευτικό υπόστρωμα αλλά η ώρα της σωτηρίας ήρθε όταν εμπιστεύθηκαν τον Χριστό –και έπρεπε ν' ακούσουν και να κατανοήσουν πρώτα το περιεχόμενο του ευαγγελίου.

Προκειμένου, όμως, να σωθεί κάποιος, δεν είναι απαραίτητο να εννοήσει κάθε τι που το ευαγγέλιο εμπεριέχει. Στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να κατανοήσουμε πλήρως όλα όσα περιέχονται στο ευαγγέλιο σ' αυτήν την πλευρά της δόξας. Αγωνιζόμαστε παραδόξως «να γνωρίσουμε την αγάπη που υπερβαίνει κάθε γνώση» (Εφεσίους 3:19). Αλλά ποτέ δεν θα εννοήσουμε πλήρως τα πλούτη της χάρης του Θεού: «Ω, βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσης Θεού! Πόσο ανεξερεύνητες είναι οι κρίσεις του, και ανεξιχνίαστοι οι δρόμοι του!» (Ρωμαίους 11:33).

Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να κατανοήσουμε την υποστατική ένωση προκειμένου να σωθούμε. Η αναφορά του ορισμού του εξιλασμού δεν είναι απαραίτητη για να σωθεί κάποιος. Ούτε απαιτείται η βασική γνώση της δικαίωσης, της λύτρωσης ή του προοδευτικού αγιασμού για να εισέλθει κάποιος στον Ουρανό. Η γνώση αυτών των αληθειών έρχεται με τον χρόνο και με τη μελέτη του λόγου του Θεού, αλλά δεν είναι απαραίτητη ν' αποκτηθεί τη στιγμή που κάποιος σώζεται. Είναι αμφίβολο πως ο ληστής στον σταυρό κατανόησε αρκετά από σωτηριολογία όταν στράφηκε στον Χριστό και είπε, «Κύριε θυμήσου με όταν έρθεις στη βασιλεία σου» (Λουκάς 23:42).

Το μήνυμα του ευαγγελίου είναι αρκετά απλό ώστε να το καταλαβαίνει ένα παιδί. Ο Ιησούς επισήμανε πως η σωτηρία προσφέρεται στα παιδιά: «Αφήστε τα παιδιά να έρχονται σε μένα, και μη τα εμποδίζετε, επειδή για τέτοιους είναι η βασιλεία του Θεού.» (Μάρκος 10:14). Δόξα στον Κύριο, το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού μπορεί να γίνει κατανοητό από τα παιδιά. Πιστεύουμε, ακόμη, πως ο Θεός εκτείνει τη χάρη Του σε ανθρώπους που είναι ανίκανοι διανοητικά να κατανοήσουν το ευαγγέλιο.

Ώστε για να εισέλθει κάποιος στον Ουρανό, πρέπει να «πιστέψει στον Κύριο Ιησού Χριστό» (Πράξεις 16:31). Αυτό σημαίνει ότι εμπιστευόμαστε στη θυσία του Αγίου του Θεού που πέθανε στη θέση μας και αναστήθηκε την τρίτη μέρα. Σ' αυτούς που πιστεύουν στο όνομα του Ιησού Χριστού, ο Θεός «δίνει το δικαίωμα να γίνουν παιδιά Του» (Ιωάννης 1:12). Το ευαγγέλιο είναι τόσο απλό –και τόσο σημαντικό- όσο αυτό.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι απαραίτητο να κατανοήσει κάποιος πλήρως το ευαγγέλιο προκειμένου να εισέλθει στον Ουρανό; Είναι αρκετή η πίστη σ' αυτό, έστω και αν δεν το κατανοούμε πλήρως;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries