settings icon
share icon
Ερώτηση

Τί είναι η πανοπλία του Θεού;

Απάντηση


Η έκφραση «πανοπλία του Θεού» προέρχεται από την επιστολή προς τους Εφεσίους 6:13-17: «Γι' αυτό, πάρτε στα χέρια σας την πανοπλία τού Θεού, για να μπορέσετε να αντισταθείτε κατά την πονηρή ημέρα, και αφού καταπολεμήσετε τα πάντα, να σταθείτε.
Σταθείτε, λοιπόν, περιζωσμένοι την οσφύ σας με αλήθεια, και ντυμένοι τον θώρακα της δικαιοσύνης,
και έχοντας φορεμένα τα υποδήματα στα πόδια με την ετοιμασία τού ευαγγελίου τής ειρήνης•
πάνω δε απ' όλα, πάρτε στα χέρια σας την ασπίδα τής πίστης, με την οποία θα μπορέσετε να σβήσετε όλα τα πυρωμένα βέλη τού πονηρού•
και πάρτε τήν περικεφαλαία τής σωτηρίας, και τη μάχαιρα του Πνεύματος, που είναι ο λόγος τού Θεού».•

Η επιστολή προς Εφεσίους 6:12 δείχνει ξεκάθαρα πως η σύγκρουση με τον Σατανά είναι πνευματική και γι’ αυτό κανένα υλικό όπλο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εναντίον του και εναντίον των προστατευόμενών του. Δεν μας δίνεται λίστα με ειδικές τακτικές τις οποίες ο Σατανάς θα χρησιμοποιήσει αλλά το απόσπασμα είναι αρκετά σαφές πως όταν πιστά τηρήσουμε όλες τις οδηγίες θα μπορούμε να αντισταθούμε και να νικήσουμε ανεξάρτητα από την στρατηγική του Σατανά.

Το πρώτο στοιχείο από τον εξοπλισμό μας είναι η αλήθεια (στοίχος 14). Αυτό είναι ευνόητο μιας και ο Σατανάς είναι ο «πατέρας του ψεύδους» (κατά Ιωάννη 8:44). Η απάτη είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που ο Θεός θεωρεί μιαρά. Η «αναληθής γλώσσα» είναι ένα από τα πράγματα που «μισεί ο Κύριος» (Παροιμίες 6:16-17). Γι’ αυτό καλούμαστε να ντυθούμε με αλήθεια για τον προσωπικό μας αγιασμό και την λύτρωσή μας όπως και προς όφελος αυτών στους οποίους ευαγγελίζουμε.

Εκτός αυτού στο στοίχο 14 λαμβάνουμε την συμβουλή να φορέσουμε τον θώρακα της δικαιοσύνης. Ο θώρακας προστατεύει τα ζωτικά όργανα του πολεμιστή από χτυπήματα που αλλιώς θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία. Αυτή η δικαιοσύνη δεν είναι οι δίκαιες πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι. Πρόκειται για την δικαιοσύνη του Χριστού, που μας αποδίδει ο Θεός μέσω της πίστης μας για να προστατεύει τις καρδιές και τις ψυχές μας από τις κατηγορίες και τις επιθέσεις του Σατανά.

Ο στοίχος 15 μιλά για την προετοιμασία των ποδιών για την πνευματική σύγκρουση. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο εχθρός συχνά βάζει επικίνδυνα εμπόδια στο δρόμο των προωθούμενων στρατιωτών. Η ιδέα να προετοιμαστούμε με το ευαγγέλιο της ειρήνης σαν υποδήματα εννοεί πως πρέπει να προωθούμαστε στην επικράτεια του Σατανά με το μήνυμα της ευλογίας που είναι τόσο σημαντικό για να μπορούμε να κερδίζουμε ψυχές για τον Χριστό παρά τα εμπόδια του διαβόλου. Ο Σατανάς βάζει πολλά εμπόδια στο δρόμο των πιστών για να σταματήσει την εξάπλωση του Ευαγγελίου.

Η ασπίδα της πίστης, η οποία αναφέρεται στο στοίχο 16 αναιρεί τις προσπάθειες του Σατανά να σπείρει αμφιβολίες σχετικά με το ότι ο Θεός είναι πιστός και σχετικά με το Λόγο του. Η πίστη μας – της οποίας ο Χριστός είναι «αρχηγός και τελειωτής» (προς Εβραίους 12:2) είναι σαν χρυσή ασπίδα – πολύτιμη, γερή και στερεή.

Η περικεφαλαία της σωτηρίας στο στοίχο 17 είναι η προστασία της κεφαλής που είναι κρίσιμα σημαντικό μέρος του σώματος. Μπορούμε να πούμε πως ο τρόπος της σκέψης μας χρειάζεται προστασία. Το κεφάλι είναι η έδρα του μυαλού το οποίο όταν έχει πιάσει γερά την σίγουρη ελπίδα για αιώνια ζωή δεν θα δεχτεί ψεύτικες διδαχές και δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους πειρασμούς του Σατανά. Ο άσωτος άνθρωπος δεν μπορεί να ελπίζει πως θα ανταπεξέλθει στα χτυπήματα των ψευδοδιδασκαλιών γιατί δεν φοράει περικεφαλαία σωτηρίας και το μυαλό του δεν μπορεί να διακρίνει την πνευματική αλήθεια από την πνευματική πλάνη.

Ο στοίχος 17 δίνει ερμηνεία και για το σπαθί του Πνεύματος που είναι ο Λόγος του Θεού. Ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία της πνευματικής πανοπλίας είναι αμυντικά το σπαθί του πνεύματος είναι το μόνο επιθετικό όπλο της Θεϊκής πανοπλίας. Ο λόγος του Θεού είναι άγιος και δυνατός. Δεν νοείται πιο μεγάλο πνευματικό όπλο. Όταν ο Χριστός ήταν σε πειρασμό στην έρημο, ο Λόγος του Θεού ήταν πάντα η συντριπτική Του απάντηση στο Σατανά. Τι ευλογία είναι να έχουμε τον ίδιο Λόγο στην διάθεσή μας!

Στον στοίχο 18 λαμβάνουμε την συμβουλή να προσευχόμαστε εις το Πνεύμα (δηλ. με το μυαλό του Χριστού, με την καρδιά Του και τις δικές Του προτεραιότητες) σαν συμπλήρωμα στην πανοπλία του Θεού. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την προσευχή, μιας και αυτή είναι το μέσον με το οποίο παίρνουμε πνευματική δύναμη από τον Θεό. Οι προσπάθειές μας στον πνευματικό πόλεμο θα είναι άγονες και ανόητες αν δεν προσευχόμαστε, αν δεν βασιζόμαστε στο Θεό. Η πανοπλία του Θεού – η αλήθεια, η δικαιοσύνη, το ευαγγέλιο, η πίστη, η σωτηρία, ο Λόγος του Θεού και η προσευχή είναι τα μέσα που ο Θεός μας έχει δώσει και μέσω των οποίων μπορούμε να είμαστε πνευματικοί νικητές, νικώντας τις επιθέσεις και τους πειρασμούς του Σατανά.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να βιώσω χαρά στην χριστιανική μου ζωή»;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries