settings icon
share icon
Ερώτηση

Έχουν εκπληρωθεί κάποιες προφητείες που αφορούν τους έσχατους καιρούς;

ΑπάντησηΤο Αποκάλυψη 4:1 μας εισάγει σ’ ένα τμήμα της Γραφής που αφορά «όσα πρέπει να γίνουν ύστερα απ’ αυτά». Αυτά που ακολουθούν είναι προφητείες περί των «εσχάτων καιρών». Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στη «θλίψη», την αποκάλυψη του Αντιχρίστου ή σε άλλα γεγονότα των «εσχάτων καιρών». Βρισκόμαστε στην «προετοιμασία» αυτών των γεγονότων.

Ο Ιησούς είπε πως πολλά πράγματα θα συνέβαιναν πριν τις έσχατες ημέρες: θα ερχόντουσαν πολλοί ψευδόχριστοι και θα πλανούσαν πολλούς· θ’ ακούγαμε για «πολέμους και φήμες πολέμων»· και θα γίνονταν «πείνες και μεταδοτικές αρρώστιες, και σεισμοί κατά τόπους. Μα όλα αυτά θα είναι οι πρώτοι πόνοι της γέννας» (Ματθαίος 24:5-8). Οι επίκαιρες ειδήσεις βρίθουν από ψευδό-θρησκείες, εχθροπραξίες και φυσικές καταστροφές. Γνωρίζουμε ότι στα γεγονότα της περιόδου της θλίψης θα περιλαμβάνονται όλα όσα προείπε ο Ιησούς (Αποκάλυψη 6:1-8)· τα τρέχοντα γεγονότα φαίνεται πως δομούν τη μεγαλύτερη ταραχή που έρχεται.

Ο Παύλος προειδοποίησε πως οι έσχατες ημέρες θα χαρακτηρίζονταν από αυξανόμενα σημάδια ψευδούς διδασκαλίας. «Πάντως το Πνεύμα λέει ξεκάθαρα πως στους κατοπινούς καιρούς μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη, γιατί την προσοχή τους θα την στρέφουν σε θεωρίες πλανερές και σε διδασκαλίες δαιμονικές» (Α΄ Τιμόθεον 4:1). Οι έσχατες ημέρες χαρακτηρίζονται ως «κακοί καιροί» εξαιτίας της αυξανόμενης κακίας του ανθρώπου κι εκείνων των ανθρώπων που ενεργά «εναντιώνονται στην αλήθεια» (Β΄ Τιμόθεον 3:1-9· επίσης Β΄ Θεσσαλονικείς 2:3). Οι άνθρωποι στις έσχατες ημέρες θα είναι –φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς στους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι, άσπλαχνοι, ασυμφιλίωτοι, συκοφάντες, ακρατείς, άγριοι, αφιλάγαθοι, προδότες, προπετείς, τυφλωμένοι από εγωισμό, περισσότερο φιλήδονοι παρά φιλόθεοι, ενώ μεν έχουν μορφή ευσέβειας, όμως έχουν αρνηθεί τη δύναμή της- (Β΄ Τιμόθεον 3:1-2) και φαίνεται πως ο κατάλογος αυτός ταιριάζει ακριβώς με τον σύγχρονο κόσμο μας.

Υπάρχει αμφιβολία πως οι προφητείες που αφορούν την αποστασία έχουν εκπληρωθεί; Ο κόσμος του 21ου αιώνα έχει αγκαλιάσει τον ηθικό σχετικισμό, μια φιλοσοφία που μολύνει ακόμη και την εκκλησία. Για παράδειγμα, πολλές εκκλησιαστικές αποχρώσεις δυσκολεύονται να ορίσουν τον γάμο ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας και πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες σήμερα υποστηρίζουν ανοικτά την ομοφυλοφιλία. Η Αγία Γραφή έχει υποβαθμιστεί στο αίτημα της σύγχρονης εκκλησίας για μια πιο ελκυστική «αλήθεια». Πρόκειται, πραγματικά, για πνευματικά «κακούς καιρούς».

Ο σχηματισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης –και το γεγονός πως έχουμε την επανένωση της Γερμανίας- είναι πολύ ενδιαφέρον στο φως της βιβλικής προφητείας. Τα «δέκα δάχτυλα» του Δανιήλ 2:42 και τα θηρία με τα δέκα κέρατα του Δανιήλ 7:20 και της Αποκάλυψης 13:1 είναι αναφορές σε μια «αναβιούσα» ρωμαϊκή αυτοκρατορία που θα έχει ισχύ πριν έρθει ο Χριστός. Αν και η ακριβής πολιτική δομή ακόμη διαμορφώνεται, φαίνεται πως τα κομμάτια παίρνουν τη θέση τους.

Το 1948, το Ισραήλ αναγνωρίστηκε ως κυρίαρχο κράτος, κι αυτό, επίσης, έχει επιπτώσεις για τον ερευνητή των Γραφών. Ο Θεός υποσχέθηκε στον Άβραμ πως οι απόγονοί του θα κατείχαν τη γη Χαναάν ως «αιώνια κατάσχεση» (Γένεση 17:8), και ο Εζεκίας προφήτεψε μια φυσική και πνευματική αναζωογόνηση του Ισραήλ (Ιεζεκιήλ 37). Το γεγονός ότι ο Ισραήλ βρίσκεται στη γη του ως έθνος είναι σημαντικό στο φως της προφητείας των εσχάτων ημερών, ένεκα της σπουδαιότητας του ρόλου του Ισραήλ στην εσχατολογία (Δανιήλ 10:14, 11:41, Αποκάλυψη 11:8).

Ενώ δεν υπάρχει βιβλική απόδειξη πως τα πράγματα που αναφέρονται παραπάνω αποτελούν την εκπλήρωση συγκεκριμένων προφητειών των εσχάτων ημερών, μπορούμε να δούμε πως πολλά από αυτά τα γεγονότα είναι όμοια με αυτά που περιγράφει η Γραφή. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να παρατηρούμε αυτά τα σημάδια διότι ο Ιησούς μας είπε πως η ημέρα του Κυρίου –η επιστροφή Του για τους δικούς Του- θα γινόταν σαν τον κλέφτη που έρχεται τη νύχτα (Β΄ Πέτρου 3:10), απροσδόκητα και χωρίς προειδοποίηση. «Αγρυπνείτε, λοιπόν, δεόμενοι σε κάθε καιρό, για να καταξιωθείτε να ξεφύγετε όλα τούτα που πρόκειται να γίνουν, και να σταθείτε μπροστά στον Υιό του ανθρώπου» (Λουκάς 21:36).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Έχουν εκπληρωθεί κάποιες προφητείες που αφορούν τους έσχατους καιρούς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries