settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι κακό να απογοητεύεσαι με τον Θεό;

Απάντηση


Απογοήτευση είναι το συναίσθημα της ανυπομονησίας και αμηχανίας που έχουμε όταν σκεπτόμαστε πως οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται ή όταν αντιμετωπίζουμε με φαινομενικώς ανυπέρβλητα προβλήματα. Μερικές φορές το αντικείμενο της ανυπομονησίας και της δυσαρέσκειας είναι ο Θεός – απογοητευόμαστε με τον Θεό. Η απογοήτευση με τον Θεό, τους δρόμους Του και τη σχέση Του μαζί μας μπορούν να καταστούν εμπόδιο για τους χριστιανούς. Ο Θεός θα μπορούσε εύκολα ν' αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα – γιατί δεν το κάνει; Ο Θεός γνωρίζει πως έχω μια ανάγκη – πού είναι; Είναι ελάχιστοι οι χριστιανοί που δεν έχουν απογοητευτεί από τον Κύριο για κάποιο λόγο, σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Η Μάρθα αποτελεί μια περίπτωση αυτού του θέματος (Λουκάς 10:38-42). Ο Χριστός επισκέφθηκε το σπίτι της και η Μάρθα ήθελε να Τον περιποιηθεί με ένα θαυμάσιο γεύμα. Η Γραφή λέει πως η Μάρθα «καταγινόταν σε πολλή υπηρεσία». Εντωμεταξύ η αδελφή της Μάρθας, η Μαρία, «αφού κάθισε στα πόδια του Ιησού, άκουγε τον λόγο του». Η Μάρθα, όντας απασχολημένη, αισθάνθηκε πως χρειαζόταν κάποια βοήθεια στην κουζίνα και η απογοήτευσή της ξεχείλισε. «Όταν ήρθε μπροστά του, είπε: Κύριε, δεν σε μέλει ότι η αδελφή μου με άφησε μόνη να υπηρετώ; Πες της, λοιπόν, να με βοηθήσει.» Σημείωσε πως η Μάρθα ήταν απογοητευμένη τόσο με τη Μαρία που δεν την βοηθούσε, όσο και με τον Κύριο που επέτρεπε στη Μαρία να «τεμπελιάζει». Ο Χριστός ηρέμησε τη Μάρθα λέγοντάς της: «Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και αγωνίζεσαι για πολλά.» Άρπαξε κατόπιν την ευκαιρία να διδάξει ένα μάθημα στο να ησυχάζει και γνωρίζει τον Θεό (σύγκρ. Ψαλμός 46:10)—ένα μάθημα που ξεχνάμε όταν είμαστε απογοητευμένοι.

Μια άλλη πολύ γνωστή ιστορία είναι αυτή του Ιωνά. Κι αυτός γνώριζε τι θα πει να έχεις απογοητευτεί με τον Θεό. Ο Ιωνάς άκουσε τον Θεό να του μιλάει αλλά δεν του άρεσε αυτό που άκουσε (Ιωνάς 1:1-3α). Αφού κήρυξε απρόθυμα το μήνυμα του Θεού στους Νινευίτες, ο Ιωνάς ήταν πεπεισμένος πως δεν θα άκουγαν και θα έπαιρνε την ικανοποίηση να δει έναν εκδικητικό Θεό να τους καταστρέφει. Προς απογοήτευση του Ιωνά, οι Νινευίτες ανταποκρίθηκαν με μετάνοια και ταπεινώθηκαν μπροστά στον Θεό (Ιωνάς 3:5-10). Ο Ιωνάς απογοητεύθηκε. Η αίσθηση της δικαιοσύνης που είχε συγκρούστηκε με το έλεος του Θεού. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν το φυλλώδες φυτό, κάτω από το οποίο ο Ιωνάς βρήκε σκιά, ξεράθηκε από τον καυτό ήλιο (Ιωνάς 4:7). Η απογοήτευση του Ιωνά κορυφώθηκε στο σημείο να θέλει να πεθάνει (Ιωνάς 4:9). Ο Θεός χρειάστηκε να υπενθυμίσει στον οργισμένο προφήτη Του πως η οπτική του έσφαλε: Ο Ιωνάς νοιαζόταν περισσότερο για ένα άψυχο φυτό παρά για μια μεγάλη πόλη γεμάτη ανθρώπους. Η απογοήτευση μπορεί να συννεφιάσει το όραμά μας και να πνίξει τη συμπόνια μας.

Είναι κακό να απογοητευόμαστε με τον Θεό; Ναι, είναι. Η απογοήτευση είναι προϊόν της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης. Η απογοήτευση με τον Θεό μπορεί να μαρτυρεί έλλειψη εμπιστοσύνης σ' Αυτόν ή παρανόηση του ποιος Αυτός είναι. Αν ο Θεός είναι τέλειος – και η Αγία Γραφή λέει πως είναι (Ψαλμός 18:30)—τότε έχει τέλειες προθέσεις, τέλειο χρόνο, τέλειες μεθόδους και τέλεια αποτελέσματα. Καθώς στρέφουμε το νου μας στον Κύριο και Τον εμπιστευόμαστε, θα γνωρίσουμε ειρήνη και όχι απογοήτευση (Ησαΐας 26:3).

Η απογοήτευσή μας με τον Θεό ενδέχεται να είναι υποπροϊόν του πείσματός μας. Όταν οι φιλοδοξίες μας συγκρούονται με τους σκοπούς του Θεού, είναι φυσικό ν' απογοητευτούμε. Δεν συνιστάται ποτέ να μαχόμαστε ενάντια στον Θεό. Ο Σαούλ από την Ταρσό έμαθε αυτό το μάθημα με τον δύσκολο τρόπο, και ο Χριστός χρειάστηκε να του θυμίσει πως «είναι σκληρό σε σένα να κλοτσάς σε καρφιά» (Πράξεις 26:14). Μια απλή προσευχή ταπεινής υποταγής δίνει πολύ περισσότερη ανάπαυση παρά μια πεισματική επιμονή στα σχέδιά μας.

Ο Θεός λέει στους γήινους πατέρες, «μην παροργίζετε τα τέκνα σας» (Κολοσσαείς 3:21). Είναι βέβαιο πως ο Θεός δεν επιθυμεί να εξοργίζει τα δικά Του παιδιά. Όταν αισθανόμαστε απογοητευμένοι με τον Θεό, είναι διότι εμείς έχουμε ελλιπή κατανόηση και όχι ο Θεός. Ο καλύτερος τρόπος ν' αντιμετωπίσουμε την απογοήτευσή μας με τον Θεό είναι να υποταχθούμε στο θέλημά Του, να δεχθούμε τους δικούς Του χρόνους και να εμπιστευθούμε την αγαθότητά Του. «Όλη τη μέριμνά σας ρίξτε την επάνω σ' αυτόν, επειδή αυτός φροντίζει για σας» (Α΄ Πέτρου 5:7).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι κακό να απογοητεύεσαι με τον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries