settings icon
share icon
Ερώτηση

Μας διδάσκει η Αγία Γραφή ν’ ακολουθούμε την καρδιά μας;

ΑπάντησηΥπάρχουν πολλές παρακινήσεις με περιεχόμενο «ακολούθα την καρδιά σου» στις ταινίες, στα μυθιστορήματα, συνθήματα, ιστολόγια και εικονομηνύματα. Σχετικές συμβουλές είναι «να πιστεύεις στον εαυτό σου» και «ακολούθα τα ένστικτά σου». Μία επακόλουθη ρήση είναι «η καρδιά σου δεν θα σε παραπλανήσει ποτέ». Το πρόβλημα είναι πως κανένα από αυτά τα ευφυολογήματα δεν υποστηρίζεται βιβλικά.

Αντί να εμπιστευόμαστε την καρδιά μας, καλούμαστε ν’ αφιερώσουμε την καρδιά μας στον Θεό: «Έλπιζε στον Κύριο με όλη σου την καρδιά, και μην επιστηρίζεσαι στη σύνεσή σου. Σε όλους τους δρόμους σου να γνωρίζεις αυτόν, και αυτός θα διευθύνει τα βήματά σου.» (Παροιμίες 3:5-6). Η περικοπή αυτή περιέχει μια ξεκάθαρη εντολή να μην εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. Και δίνει την υπόσχεση τής οδηγίας σ’ εκείνους που επιλέγουν ν’ ακολουθήσουν τον Κύριο.

Προκειμένου να υπάρχει παροχή σωστής κατεύθυνσης θα πρέπει η σχετική πηγή να βασίζεται στην αντικειμενική αλήθεια. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε πηγή συμβουλευόμαστε για να λάβουμε κατεύθυνση, θα πρέπει να καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα που βασίζεται στην αντικειμενική αλήθεια και όχι σε υποκειμενική ή συναισθηματική. Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι ο άνθρωπος πρέπει ν’ ακολουθεί τον Θεό. Ο Θεός διακηρύττει, «Ευλογημένος ο άνθρωπος που ελπίζει στον Κύριο, και του οποίου ο Κύριος είναι η ελπίδα» (Ιερεμίας 17:7). Ο Θεός γνωρίζει τέλεια το κάθε τι (Α΄ Ιωάννου 3:20), ένα χαρακτηριστικό που αποκαλείται παντογνωσία. Η γνώση τού Θεού δεν περιορίζεται κατά κανένα τρόπο. Ο Θεός γνωρίζει όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, αυτά που τώρα συμβαίνουν και αυτά που κάποτε θα συμβούν (Ησαΐας 46:9-10). Η γνώση τού Θεού υπερβαίνει τα γεγονότα και επεκτείνεται στις σκέψεις και τις προθέσεις (Ιωάννης 2:25, Πράξεις 1:24). Αλλά δεν είναι όλο αυτό που καθιστά τον Θεό αξιόπιστη πηγή οδηγίας. Ο Θεός γνωρίζει και κάθε δυνατότητα, κάθε ενδεχόμενο, κάθε πιθανή έκβαση οιασδήποτε σειράς γεγονότων (Ματθαίος 11:21). Η ικανότητα αυτή, συνδυασμένη με την καλοσύνη τού Θεού, καθιστά τον Θεό την καλύτερη δυνατή πηγή κατεύθυνσης που χρειαζόμαστε ν’ ακολουθήσουμε εμείς οι άνθρωποι.

Ο Θεός αναφέρεται στην καρδιά τού ανθρώπου που δεν έχει αναγεννηθεί και λέει: «Η καρδιά είναι απατηλή περισσότερο απ’ όλα και υπερβολικά διεφθαρμένη. Ποιος μπορεί να την γνωρίσει;» (Ιερεμίας 17:9). Η περικοπή αυτή δείχνει με σαφήνεια δύο λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει κανένας άνθρωπος ν’ ακολουθεί την καρδιά του όταν παίρνει αποφάσεις. Πρώτον, δεν υπάρχει κάτι σε όλη την δημιουργία που να είναι πιο απατηλό από την ανθρώπινη καρδιά εξαιτίας τής αμαρτωλής του φύσης που κληρονόμησε. Αν ακολουθούμε την καρδιά μας, ακολουθούμε έναν αναξιόπιστο οδηγό.

Είμαστε πραγματικά τυφλοί ως προς την απατηλή φύση τής καρδιάς μας. Όπως ο προφήτης διερωτάται, «ποιος μπορεί να την γνωρίσει;» Όταν βασιζόμαστε στον εαυτό μας για σοφία καταλήγουμε αδύναμοι να διακρίνουμε το σωστό από το εσφαλμένο. Το επιτυχημένο τραγούδι τού 1977, “You Light Up My Life,” περιέχει τρεις ατυχείς λέξεις: «δεν μπορεί να είναι κακό / όταν αισθάνεσαι τόσο καλά». Είναι επικίνδυνος (και αντιβιβλικός) τρόπος ζωής αυτός που βασίζεται στα «συναισθήματα» προκειμένου να διακρίνει κάποιος το καλό από το κακό.

Δεύτερον, το Ιερεμίας 17:9 διδάσκει ότι η καρδιά είναι απελπιστικά άρρωστη. Δεν υπάρχει τρόπος να διορθωθεί η καρδιά. Ο άνθρωπος, αντιθέτως, χρειάζεται μια καινούρια καρδιά. Αυτός είναι ο λόγος που όταν κάποιος έρχεται με πίστη στον Χριστό γίνεται καινούριο δημιούργημα (Β΄ Κορινθίους 5:17). Ο Ιησούς δεν επισκευάζει την καρδιά. Την αντικαθιστά με μια καινούρια.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην καρδιά μας όταν ερχόμαστε με πίστη στον Χριστό. Ακόμη και ως πιστοί, η Γραφή μάς προτρέπει ν’ ακολουθούμε το θέλημα τού Θεού που είναι υπεράνω των δικών μας επιθυμιών. Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι «Η σάρκα επιθυμεί ενάντια στο Πνεύμα, και το Πνεύμα ενάντια στη σάρκα. Αυτά μάλιστα αντιμάχονται το ένα προς το άλλο, ώστε εκείνα που θέλετε να μην τα πράττετε.» (Γαλάτας 5:17).

Έχουμε έναν παντογνώστη, αγαθοεργό Κύριο που υπόσχεται να μας δίνει σοφία (Ιακώβου 1:5). Έχουμε στην διάθεσή μας τον γραπτό, θεόπνευστο, αλάνθαστο λόγο Του (Β΄ Τιμόθεον 3:16). Γιατί να γυρνάμε τα νώτα μας στον Θεό και στις αιώνιες υποσχέσεις Του προκειμένου να κυνηγάμε τις ευφάνταστες παρορμήσεις τής καρδιάς μας;

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μας διδάσκει η Αγία Γραφή ν’ ακολουθούμε την καρδιά μας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries