settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ν' ακολουθείς αληθινά τον Χριστό;

Απάντηση


Στα ευαγγέλια (Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς, Ιωάννης), συναντάμε συχνά την εντολή του Χριστού να Τον ακολουθήσουμε (π.χ., Ματθαίος 8:22, 9:9, Μάρκος 2:14, Λουκάς 5:27, Ιωάννης 1:43). Σε διάφορες περιπτώσεις ο Ιησούς κάλεσε τους δώδεκα άνδρες που θα γίνονταν μαθητές Του (Ματθαίος 10:3–4). Άλλες φορές απευθύνθηκε στον καθένα που ήθελε να λάβει αυτό που είχε να του προσφέρει (Ιωάννης 3:16, Μάρκος 8:34).

Στον Ματθαίο 10:34–39, ο Χριστός δήλωσε καθαρά τι σημαίνει να Τον ακολουθεί κάποιος. Είπε, «Μη νομίσετε πως ήρθα για να επιβάλω αναγκαστική ομόνοια μεταξύ των ανθρώπων. Δεν ήρθα να φέρω τέτοια ομόνοια αλλά διαίρεση. Πράγματι, ο ερχομός μου έφερε το διχασμό του ανθρώπου με τον πατέρα του, της θυγατέρας με τη μάνα της, της νύφης με την πεθερά της. Κι έτσι εχθροί του ανθρώπου είναι οι δικοί του». «Όποιος αγαπάει τον πατέρα του ή τη μάνα του παραπάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Κι όποιος αγαπάει το γιο του ή τη θυγατέρα του παραπάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Επίσης όποιος δεν παίρνει το σταυρό του και δεν με ακολουθεί, δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Όποιος προσπαθήσει να σώσει τη ζωή του θα την χάσει, κι όποιος χάσει τη ζωή του για μένα, θα την σώσει» (ΝΜΒ).

Το να βάζει ο Χριστός «μάχαιρα» και να στρέφει τα μέλη της οικογένειας, το ένα ενάντια στο άλλο, φαίνεται κάπως σκληρό μετά από τα λόγια «όποιος πιστέψει σ' Αυτόν δεν θα χαθεί» (Ιωάννης 3:16). Ο Ιησούς, όμως, ποτέ δεν απάλυνε την αλήθεια, και η αλήθεια είναι πως όταν ακολουθείς τον Χριστό θα πάρεις δύσκολες αποφάσεις. Μερικές φορές γίνεται πολύ ελκυστικό το πισωγύρισμα. Όταν η διδασκαλία του Χριστού προχώρησε από τους Μακαρισμούς (Ματθαίος 5:3–11) στον ερχόμενο σταυρό, πολλοί που Τον ακολουθούσαν έκαναν πίσω (Ιωάννης 6:66). Ακόμη και οι μαθητές αποφάνθηκαν πως το ν' ακολουθείς τον Ιησού ήταν πολύ δύσκολο τη νύχτα που Τον συνέλαβαν. Όλοι τους Τον εγκατέλειψαν (Ματθαίος 26:56, Μάρκος 14:50). Το ν' ακολουθείς τον Χριστό εκείνη τη νύχτα θα μπορούσε να σημαίνει σύλληψη κι εκτέλεση. Ο Πέτρος αρνήθηκε τρεις φορές πως γνώριζε τον Χριστό για να μην διακινδυνέψει τη ζωή του (Ματθαίος 26:69–75).

Για ν' ακολουθήσουμε αληθινά τον Χριστό σημαίνει ότι έχει γίνει το παν για μας. Όλοι ακολουθούμε κάτι: φίλους, λαϊκή κουλτούρα, οικογένεια, εγωκεντρικές επιθυμίες ή τον Θεό. Κάθε φορά μπορούμε ν' ακολουθούμε μόνο ένα πράγμα (Ματθαίος 6:24). Ο Θεός δεν θέλει να έχουμε άλλους θεούς εκτός από Αυτόν (Έξοδος 20:3, Δευτερονόμιο 5:7, Μάρκος 12:30). Το ν' ακολουθούμε αληθινά τον Χριστό σημαίνει πως δεν ακολουθούμε τίποτα άλλο. Ο Χριστός είπε στον Λουκά 9:23, «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του κι ας σηκώνει κάθε μέρα το σταυρό του κι ας με ακολουθεί» (ΝΜΒ). Δεν υπάρχει «μισός μαθητής». Οι μαθητές έδειξαν πως κανένας δεν μπορεί ν' ακολουθεί τον Χριστό με τη δική τους δύναμη. Οι Φαρισαίοι αποτελούσαν καλό παράδειγμα ανθρώπων που προσπαθούσαν να υπακούσουν στον Θεό με τη δική τους δύναμη. Η προσπάθειά που έκαναν τους οδήγησε σε αλαζονεία και διαστρέβλωση του όλου σκοπού του Νόμου του Θεού (Λουκάς 11:39, Ματθαίος 23:24).

Ο Χριστός έδωσε στους μαθητές Του το μυστικό της πιστής ακολουθίας Του αλλά εκείνον τον καιρό δεν το αναγνώρισαν. Τους είπε, «Το Πνεύμα του Θεού είναι αυτό που δίνει ζωή· τα ανθρώπινα δεν ωφελούν σε τίποτα. Τα λόγια που σας είπα εγώ είναι πνεύμα και είναι ζωή» (Ιωάννης 6:63, ΝΜΒ). Και «Γι' αυτό σας είπα ότι κανείς δεν μπορεί να έρθει κοντά μου», τους έλεγε, «αν δεν του έχει δοθεί η δύναμη από τον Πατέρα» (εδ. 65). Οι μαθητές είχαν πορευθεί με τον Ιησού για τρία χρόνια, μαθαίνοντας, παρατηρώντας και συμμετέχοντας στα θαύματά Του. Κι όμως, δεν μπορούσαν ακόμη να Τον ακολουθήσουν πιστά με τη δική τους δύναμη. Χρειάζονταν έναν Βοηθό.

Ο Χριστός υποσχέθηκε πολλές φορές ότι όταν θ' ανέβαινε προς τον Πατέρα, θα έστελνε τον Παράκλητο στους μαθητές Του –το Άγιο Πνεύμα (Ιωάννης 14:26, 15:26). Τους είπε πραγματικά πως τους συνέφερε να φύγει Εκείνος ώστε να έρθει το Άγιο Πνεύμα (Ιωάννης 16:7). Το Άγιο Πνεύμα κατοικεί στην καρδιά του κάθε πιστού (Γαλάτας 2:20, Ρωμαίους 8:16, Εβραίους 13:5, Ματθαίος 28:20). Ο Ιησούς προειδοποίησε τους μαθητές Του πως δεν θα έδιναν μαρτυρία γι' Αυτόν «μέχρις ότου λάμβαναν δύναμη από ψηλά» (Λουκάς 24:49, Πράξεις 1:4). Όταν ήρθε το Άγιο Πνεύμα σ' εκείνους τους πρώτους πιστούς την ημέρα της Πεντηκοστής, ξαφνικά απέκτησαν όλη τη δύναμη που χρειάζονταν ν' ακολουθήσουν τον Χριστό έως θανάτου, αν χρειαζόταν (Πράξεις 2:1–4, 4:31, 7:59-60).

Το ν' ακολουθούμε τον Χριστό σημαίνει ν' αγωνιζόμαστε να Του μοιάσουμε. Εκείνος πάντοτε υπάκουε τον Πατέρα Του, κι εμείς αγωνιζόμαστε να κάνουμε το ίδιο (Ιωάννης 8:29, 15:10). Για ν' ακολουθείς τον Χριστό πρέπει να Τον έχεις Κύριό σου. Να τι σημαίνει να κάνουμε τον Χριστό Κύριο της ζωής μας (Ρωμαίους 10:9, Α΄ Κορινθίους 12:3, Β΄ Κορινθίους 4:5). Κάθε απόφαση και οραματισμός φιλτράρεται από τον λόγο Του με σκοπό τη δόξα Του στο κάθε τι (Α΄ Κορινθίους 10:31). Δεν σωζόμαστε με ό,τι κάνουμε για τον Χριστό (Εφεσίους 2:8–9) αλλά με ό,τι Εκείνος έχει κάνει για μας. Θέλουμε να Του είμαστε κατά πάντα ευάρεστοι ένεκα της χάρης Του. Όλο αυτό πραγματοποιείται καθώς επιτρέπουμε στο Άγιο Πνεύμα να έχει πλήρη έλεγχο κάθε περιοχής της ζωής μας (Εφεσίους 5:18). Ερμηνεύει τις Γραφές (Α΄ Κορινθίους 2:14), μας ενδυναμώνει με πνευματικά χαρίσματα (Α΄ Κορινθίους 12:4-11), μας παρηγορεί (Ιωάννης 14:16), και μας οδηγεί (Ιωάννης 14:26). Το ν' ακολουθούμε τον Χριστό σημαίνει ότι εφαρμόζουμε τις αλήθειες που μαθαίνουμε από τον λόγο Του και ζούμε ως εάν ο Χριστός περπατούσε δίπλα μας προσωπικά.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ν' ακολουθείς αληθινά τον Χριστό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries